Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Constănţenii care au cumpărat terenuri agricole în prima zi lucrătoare din 2016

Published

on

Direcţia Agricolă Constanţa a publicat pe site-ul propriu de internet o serie de avize finale de cumpărare a terenurilor agricole emise la începutul noului an în favoarea unor companii specializate. Potrivit Legii 17/2014, toate tranzacţiile cu terenuri agricole sunt supuse publicităţii pe site-urile direcţiilor agricole. Această reglementare urmăreşte, în primul rând, să conserve dreptul de preemţiune la cumpărarea suprafeţelor agricole al arendaşilor şi vecinilor, dar totodată creează condiţii de siguranţă şi transparenţă în derularea tranzacţiilor. Graţie acestui mecanism, aflăm identitatea persoanelor juridice care „atacă” piaţa tranzacţiilor cu terenuri agricole încă din primele zile ale noului an. Potrivit sursei citate, au primit avize finale pentru cumpărarea de suprafeţe agricole MKP Activ SRL Constanţa (3 ha la Lumina şi Ovidiu), Pino Star SRL Năvodari (1.418 mp în Năvodari), IF Curtali Zacher din Mereni (3,4 ha în Mereni) şi First Grain SRL Amzacea (4,53 ha în 23 August).

Parteneri cu francezii şi italienii

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, MKP Activ SRL Constanţa este deţinută de George Mihai Popa şi Chirana Popa. Societatea are drept obiect de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. Aceasta a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 2.612.083 de lei (aproximativ 580.000 de euro). George Mihai Popa deţine şi calitatea de administrator al firmei Roleda Farm SRL Năvodari, deţinută de cetăţeanul francez Jean Bauche şi specializată în vânzarea de maşini, utilaje şi echipamente agricole.

teren-agricolPino Star SRL Năvodari este deţinută de Claudiu Adrian Alba. Societatea are acelaşi obiect de activitate ca MKP Activ SRL şi a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 2.665.239 RON (aproximativ 590.000 de euro). Pino Star SRL are o relaţie de lucru cu compania italiană Tecnovitis SpA, un important furnizor de materiale pentru viticutură. În acest sens, în anul 2013, Tecnovitis a chemat în judecată societatea viticolă Fruvimed Medgidia SA, solicitând, printre altele, o evaluare a unor materiale depozitate la Pino Star SRL.

IF Curtali Zacher deţine o fermă agricolă la Osmancea şi întinse suprafeţe agricole în arendă pe raza comunelor Mereni şi Cobadin. Curtali s-a dezvoltat ca urmare a accesării unui program SAPARD în anul 2004 pentru achiziţia de utilaje. De asemenea, în ultimii ani, arendaşul a mai accesat 140.000 de euro pentru achiziţia de utilaje agricole, prin programul operaţional sectorial pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Advertisement

First Grain SRL, firma unui securist făcut cetăţean de onoare al judeţului Constanţa de Nicuşor Constantinescu

mazare-nicusorUltima firmă al cărui aviz de cumpărare a fost publicat pe site-ul Direcţiei Agricole este, de departe, şi cea mai interesantă. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, First Grain SRL Amzacea este deţinută de soţii Dănuţ (40%) şi Ana Maria Giumba (40%), alături de Dumitru Manole (20%). Dănuţ Giumba este de loc din Ovidiu, fiind un apropiat al primarului Scupra. În anul 2011, aşa cum scria prea locală constănţeană, Giumba ajutat de un prieten l-a urcat cu forţa în maşina sa pe un tânăr de 30 de ani care îi datora o sumă de bani. După ce l-au bătut măr pe datornic, cei doi l-au abandonat într-o carieră de piatră, la Sitorman. În afară de faptul că a fost făcut de panaramă în presă, lui Giumba nu i s-a întâmplat nimic. Ba chiar, la un an după ispravă, acesta a devenit partener oficial al Consiliului Judeţean Constanţa în Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Constanţa Sud, o structură creată de Nicuşor Constantinescu, fostul şef al judeţului, cu scopul de a proiecta liniile de dezvoltare şi de accesare a fondurilor europene pentru localităţi precum Amzacea, Comana sau Negru Vodă. Dănuţ Giumba semna actul constitutiv al asociaţiei de interes judeţean ca reprezentant al firmei First Grain SRL Amzacea. Dar acelaşi document era semnat şi de soţia sa, Ana-Maria Giumba, ca administrator al firmei Sport-Agra SRL Amzacea. Mai departe, cei doi soţi aveau să semneze, alături de Nicuşor Constantinescu şi alţii, diverse documente privind selecţia beneficiarilor unor finanţări europene de sute de mii de euro, derulate prin GAL Constanţa Sud.

10583820_740428932659627_6347340693587482479_n

Ana Maria Giumba (Manole) şi Dănuţ Giumba. Sursa foto: Facebook.

Soţia lui Giumba s-a numit, anterior căsătoriei, Manole, fiind fiica lui Dumitru Manole, al treilea asociat din First Grain SRL Amzacea. Al treilea, cu doar 20%, dar totuşi cel mai important în ecuaţie. Căci Dumitru Manole este un personaj cu greutate: doctor în ştiinţe economice, fondator al Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Leguminoase Constanţa, fondator al clubului de fotbal Faru Constanţa, consilier judeţean din partea PSD până în anul 2010.

dumitrumanole2-1351191109

Dumitru Manole

Manole şi-a dat demisia din CJC, înainte de a fi dat afară, întrucât Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii tocmai îl înştiinţase, în ianuarie 2010, că începuse cercetarea împotriva sa. De altfel, raportul CNSAS avea să îl declare pe Manole drept colaborator al sinistrei poliţii politice comuniste. Sub numele de cod Jak Ionescu, acesta îşi turnase, în anii 60, colegii de facultate, în schimbul unor beneficii modice: 100 de lei şi un bilet la un meci de fotbal.

În 2012, Dumitru Manole a primit titlul de cetăţean de onoare al Judeţului Constanţa, la iniţiativa lui Nicuşor Constantinescu. Şi tot atunci, aşa cum am arătat, fiica şi ginerele său au devenit parteneri în asociaţia de interes judeţean care împarte fondurile europene pentru Amzacea şi celelalte localităţi din sud.

Manole a cumpărat „moşia” lui Eugen Bola din 23 August

AVIZ-FINAL-NR.-4215Nu lipsit de interes este şi faptul că, prin avizul de la Direcţia Agricolă, First Grain SRL primeşte dreptul efectiv de a cumpăra 4,53 hectare de teren agricol în localitatea 23 August. Firma securistului făcut cetăţean de onoare al judeţului de Nicuşor Constantinescu avea calitatea de preemtor-vecin. Aici e frumuseţea politichiei locale: terenul de la 23 August figurează în declaraţia de avere a lui Eugen Bola, fostul prefect al judeţului Constanţa din perioada USL-istă. În ciuda faptului că Bola menţionase în declaraţiile sale de avere că terenul în cauză are doar trei proprietari, în avizul emis pe 5 ianuarie 2016 de Direcţia Agricolă sunt menţionaţi 6 coproprietari: Eugen Bola, Cezar Scodreanu, Radu Gabriela, Ligia-Hariclia Bola, Christiana Popa şi Libera Popa.

Bola-declaratie-avereNe vom raporta în continuare la declaraţia de avere a lui Eugen Bola, chiar aşa imprecisă cum este, pentru a mai consemna că terenul de la 23 August fusese dobândit de familia fostului prefect, în anul 2001, prin retrocedare. Acum, terenul astfel dobândit va ajunge în proprietatea arendaşului First Grain SRL.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions