Conecteaza-te cu noi

Actual

„Ovidius”, o universitate de două stele! Clasamentul a fost realizat de SAR!

Published

on

 

Universitatea „Ovidius” din Constanţa (UOC) ocupă locul 21 din 48 în clasamentul de integritate al universităţilor publice publicat recent de Societatea Academică din România (SAR) şi i-au fost atribuite două stele.  La primele ediţii –  2009 şi 2010 – UOC a ocupat locul 34 din 42, respectiv 32 din 42, şi a fost clasată în rândul universităţilor de o stea, respectiv două stele.  Referitor la ediţia din acest an, un criteriu important cuprins în studiu este cel legat de numărul de citări per universitate. La acest capitol, UOC se clasează peste medie (128), cu un scor de 137 de citări. Față de edițiile anterioare, a fost realizat și topul performanței academice raporat la media citările per conducători de doctorat, pentru fiecare ramură de știință. UOC conduce detașat la Biologie cu 738,5 de citări, fiind urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca cu 513,66, Universitatea din  București cu 395,53  și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu 310,72. La Filologie, Universitatea „Ovidius” din Constanța ocupă locul 10 (cu o medie de 23 de citări), la Inginerie civilă locul cinci (cu o medie de 11,25 de citări ), la Matematică locul opt (cu o medie de 211,6 de citări), iar la Medicină locul şase (cu o medie de 117 citări). Studiul SAR este realizat în parteneriat cu  Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Federația Studenților din Elveția. Acesta cuprinde evaluarea, în perioada 2012-2016, a 48 de universități publicedupă criterii precum transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică. Cercetarea a  urmărit aspecte cum sunt cazurile de plagiat, nepotismul, concursurile trucate, presiunile asupra studenților, averile rectorilor, politizarea etc. De asemenea, studiul a cuprins și evaluarea școlilor doctorale, în baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat din fiecare universitate. În ceea ce priveşte colectarea datelor, aceasta s-a desfășurat în trei etape. În prima fază, au fost colectate o serie de documente care vizează activitatea universităților, prin intermediul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, au fost analizate paginile web ale acestora, dar și comunicatele Direcției Naționale Anticorupție, Curții de Conturi și Agenției Naționale de Integritate. În cea de-a doua etapă, echipe mixte de evaluatori – seniori (cadre didactice universitare sau experți) și studenți – au vizitat fiecare universitate și au organizat întâlniri cu principalii actori din cadrul acestora: reprezentanți ai conducerii, sindicate, cadre didactice, organizații studențești și studenți. În ultima etapă, a fost calculat scorul citărilor prezente pe Google Academic folosind soft-ul „Publish or Perish” şi au fost create medii pentru fiecare ramură de știință și per universitate, din numărul de citate ale îndrumătorilor de doctorat/capita.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions