Conecteaza-te cu noi

Politica

A fost modificată Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Ce spune deputatul Huțucă (PNL)

Published

on

După ce ieri a fost dezbătut timp 12 ore în cadrul Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.94/1992 care vizează organizarea și funcționarea Curții de Conturi a fost aprobat astăzi de deputați.

Proiectul, inițiat de 25 de parlamentari ai Partidului Național Liberal și cinci  parlamentari PSD, este o inițiativă liberală, care a fost fundamentată de următoarea realitate: Legea nr.94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi este o lege neclară, interpretabilă și impredictibilă, care a generat și generează interpretări diferite ale activităților de audit ale Curții de Conturi față de autoritățile contractante.

Forma inițiată de parlamentarii liberali a suferit însă mai multe modificări și completări în urma dezbaterilor, unele dintre ele, inițiate de PSD, aducând ambiguități și chiar aspecte nefavorabile.

În ansamblul lui, proiectul de lege are un impact semnificativ favorabil, mai ales pentru autoritățile contractante, instituții publice care se loveau de multe ori de interpretările diferite ale inspectorilor de la Curtea de Conturi. Astfel, prevederile adoptate introduc clarificări privind definițiile cuprinse de lege, punându-le în acord cu standardele internaționale de audit, clarificări privind atribuțiile de prevenție ale Curții de Conturi. De asemenea, elimină atribuțiile Curții de Conturi privind analiza oportunității și nu vor mai fi stabilite prejudicii „estimative”, ci numai prejudiciile ilicite și certe. În privința proceselor de contestare, acestea nu vor mai fi soluționate de aceeași persoană, iar orice persoană prevăzută în raportul de audit poate contesta raportul. Totodată, se pune accent mult mai mult pe acțiunile cu caracter preventiv ale inspectorilor”, a declarat deputatul Bogdan Huțucă, vicepreședinte al Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților.

Ca o prevedere ce poate naște controverse, punctele de vedere ale ANAP sunt obligatorii pentru Curtea de Conturi a României și Autoritatea de Audit. Acest lucru ar presupune ca achizițiile publice supuse controlului ex-ante de către ANAP nu mai pot fi reinterpretate de Curtea de Conturi a României și Autoritatea de Audit. Deși este un aspect cu efecte pozitive, în realitate, Curtea de Conturi, fiind o autoritate independentă, nu poate fi obligată să se subordoneze punctelor de vedere ale unei alte autorități, mai ales că ANAP este o autoritate guvernamentală.

Advertisement

Din păcate, textul de lege a suferit și unele amendamente introduse exclusiv de către deputații PSD, cu care noi, liberalii, nu suntem de acord. Limitarea mandatelor conducătorilor departamentelor Curții de Conturi cu evaluarea ulterioară a plenului Curții, mobilitatea auditorilor, introducerea de atribuții excesive pentru președintele  Curții de Conturi, în raport cu plenul Curții, sunt prevederi pe care noi le considerăm cu impact negativ asupra instituției”, a mai declarat deputatul Bogdan Huțucă.

Proiectul de lege adoptat astăzi în Camera Deputaților a plecat spre aprobare la Senat, care este cameră decizională în acest caz. (comunicat de presă PNL Constanța)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions