Connect with us

Actual

Aleea Stelelor din Mangalia a dispărut! Când și unde anume va apărea…?

Maria Ionescu

Publicat

la

Trecerea în neființă a lui Ioan Gyuri Pascu mi-a adus aminte de faptul că, cu ani în urmă, el a primit o stea pe Aleea Stelelor din Mangalia. În mod normal, dacă el a plecat dintre noi, acel simbol turnat în piatră ar fi trebuit să dăinuie foarte mulți ani. Mi-am dorit să-l văd, pentru ca măcar în acest mod să-mi pot lua ”la revedere” de la Gyuri. Dar nu l-am găsit – nu mai este la locul lui, în acel sanctuar pe care îmi imaginam că-l voi găsi la Mangalia. Acolo este un șantier din care nu poți înțelege aproape nimic.

Să le luăm, însă, pe rând

Totul a început cu ani în urmă, după ce a fost inaugurat Festivalul Callatis, în anul 1997. Un an mai târziu, ia naștere evenimentul ”7 zile și 7 nopți”, iar în anul 1999 a debutat sub numele de Callatis.  Ani de zile, festivalul s-a desfășurat pe scena plutitoare, sub privirile a zeci de mii de localnici și turiști. Între timp însă a decăzut, și este foarte greu de spus din ce cauză. În anul 2013, s-a încercat relansarea festivalului și a fost un spectacol de zile mari. În ceea ce privește Aleea Stelelor, ea este relativ veche dacă ne gândim câte anume s-au întâmplat din 1990 încoace. A fost inaugurată în anul 2000, iar prima stea a artiștilor a fost făcută pentru Chris Norman, fostul lider vocal al trupei Smokie, care a concertat la Mangalia.  De-a lungul timpului aleea s-a îmbăgățit cu peste o sută de dale care poartă numele multor vedete naționale și internaționale. La început au fost doar vedete din muzica ușoară dar ulterior au apărut și nume ale unor cunoscuți soliști de muzică populară, scriitori și poeți, actori. george-mihaita-la-mangaliaPrintre ele se numără stelele lui: Dem Radulescu, Daniela Condurache, Angela Similea, Corina Chiriac, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ștefan Hrușcă, Mihaela Rădulescu, Florin Piersic, Holograf, ASIA, Mircea Baniciu, Ștefan Bănică Jr., Sofia Vicoveanca, Horia Moculescu, Mădălina Manole, Maria Ciobanu, Ștefan Popa Popa’s, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Păunescu, Monica Anghel, Loredana Groza, 3 Sud-Est, Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, Al Bano, Punjabi MC, Ingrid, Voltaj, Andra, Eruption, Culture Beat, Dan Bălan, East 17 etc. În timp au apărut și scriitori de renume mondial și alte nume locale importante: Evgheni Evtusenko, George Rotaru (primul român care a cântat la Las Vegas), Vaya con Dios, Florentina Satmari, Mioara Velicu, Laura Lavric, Cornelia si Lupu Rednic. Sunt foarte mulți, iar numele lor ar fi trebuit să rămână împietrite pe dalele de la Mangalia. Toate aceste stele au fost acordate artiștilot care au cântat la Festivalul Callatis și au avut o carieră de succes. Tocmai de aceea era greu de înțeles cum trecătorii călcau peste aceste dale și aruncau mucurile de țigară peste diferitele nume celebre. Ei, și ce?, au răspuns mulți trecători pe care i-am luat la întrebări.

 Lucrări care nu se mai termină…

faleza-mangalia2Așa cum bine vă amintiți, lucrările de refacere a falezei din Mangalia au început în toamna anului 2015 și ar fi trebuit să fie încheiate în primăvara anului următor, adică în 2016. Suntem deja la finele lunii septembrie iar lucrările nu dau semne că s-ar termina. Nici nu lucrează foarte multă lume pe acolo. Cu toate acestea, conducerea Primăriei Mangalia este optimistă. Am stat de vorbă cu viceprimarul Dragoș Angelescu, care ne-a declarat: ”La ora actuală sunt finalizate 95% din lucrări. În mod normal, în cursul săptămânii viitoare ar trebui să fie finalizate. Dar dacă mă gândesc că ele ar fi trebuit să fie predate din luna aprilie…. Vom aplica clauzele contractuale, penalitățile care se impun”, ne-a spus Angelescu. Cum era cât se poate de normal am dorit să aflăm și unde se află dalele pe care sunt încrustate numele artiștilor care au concertat pe scena festivalului de la Mangalia și ce se va întâmpla cu ele în viitor. ”Ideea amplasării stelelor la Mangalia este de lăudat și de aplaudat. Dalele inscripționate au fost recuperate și se află la ora actuală într-un depozit. Ele vor fi amplasate fie unde au fost și înainte sau vor fi relocate. Încă nu am stabilit acest detaliu. Așa cum știți, ele au fost amplasate pe faleza Teilor, dar aceasta nu mai fusese reabilitată de 25 de ani și se impuneau lucrările respective. Chiar ieri am avut o vizită în șantier și sperăm ca lucrările să fie gata săptămâna viitoare. Sperăm să mergem pe o faleză nouă. În ceea ce privește dalele, încercăm ca în această iarnă să le montăm. Dacă va fi o iarnă grea, credem că până la primăvara viitoare vor fi montate.”. I-am spus viceprimarului că unele dintre aceste stele care erau pe faleză aparțin unor celebrități care și-au pierdut viața între timp și este păcat să nu le putem celebra și la Mangalia, într-un loc care a însemnat ceva și pentru ele. ”Știu, aceste stele ar fi trebuit să se afle într-un loc care acum este un șantier. Dar după terminarea lucrărilor vom putea să comemorăm monștri sacri ai neamului românesc!”, ne-a spus viceprimarul Dragoș Angelescu.

Festivalul Callatis a dispărut dar a apărut altul

Anul acesta, la Mangalia nu s-a mai desfășurat festivalul Callatis. De fapt, el nu se mai desfășoară de ceva vreme. Acest festival a fost unul dintre cele mai importante din țara noastră și s-a derulat an de an, indiferent cine a fost la conducerea primăriei Mangalia. Și anul acesta a avut loc un festival dar – în mod ciudat – fără a fi implicată și primăria. El s-a desfășurat sub numele Festivalul Tineretii, în perioada 1-15 august și a fost gustat de foarte multă lume. De ce nu a mai participat primăria Mangalia este greu de spus și, chiar dacă am afla, ar fi zadarnic. leonard-tanaseLocuitorii municipiului Mangalia sunt disperați de încetineala cu care se desfășoară lucrările. Unii dintre ei cred chiar că dalele cu nume celebre au dispărut sau nu vor mai fi scoase multă vreme de acum încolo la iveală. ”Gyuri Pascu mi-a fost un bun prieten. Îmi pare și mie foarte rău că dalele oamenilor celebri nu mai sunt la suprafață. Este posibil să nu mai existe. Nu știu. Dar dacă le-au păstrat e foarte bine. Sper să fie scoase la lumină, să nu zacă tot într-un depozit în care zace de mai bine de doi ani statuia care a fost scoasă din sensul giratoriu.”, ne-a declarat consilierul Leonard Tănase.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Incendiu la o locomotivă în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în portul Constanța, a izbucnit un incendiu la o locomotivă diesel, între Poarta 5 și Poarta 6.

La fața locului s-au deplasat de urgență pentru a interveni 2 autospeciale de stingere din cadrul detașamentului Port și un echipaj de prim ajutor cu 13 pompieri.

Garnitura pe care o tracta locomotiva este goală. Aceasta a transportat cereale.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți după ce au furat dintr-o casă din localitatea Lumina

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții de 16/17 ianuarie a.c., în localitatea Lumina a avut loc un furt cu un prejudiciu de aproximativ 10.000 de lei. Au trecut câteva zile de atunci, iar azi vinovații au fost reținuți de polițiști.

Potrivit IPJ Constanța, urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii infracțiunii de furt, polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au identificat doi bărbați, de 20, respectiv 29 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Astfel, la data de 16/17 ianuarie a.c., aceștia ar fi pătruns în locuința unui bărbat, de 34 de ani, din localitatea Lumina, de unde ar fi sustras două televizoare, un laptop, două cuptoare electrice și alte bunuri casnice.

Prejudiciul, în valoare de aproximativ 10.000 de lei, a fost recuperat în totalitate și predat persoanei vătămate.

Cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Judecătoriei Constanța cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța: Hoț de combustibil, prins la volan fără permis și cu plăcuțe false de înmatriculare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 22 ianuarie a.c., în jurul orei 14.00, polițiști din cadrul Secției 1 au depistat un bărbat, de 37 de ani, despre care existau indicii că a sustras, de cel puțin 3 ori, carburant dintr-o stație de alimentare din municipiul Constanța. Faptele au fost comise în perioada 4 decembrie 2019 – 16 ianuarie 2020.

Bărbatul a fost oprit în trafic, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu din municipiu, iar în urma verificărilor s-a stabilit că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice iar autoturismul în cauză avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Judecătoriei Constanța cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: