Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Ce avere lasă în urma sa Ovidiu Brăiloiu

Published

on

Fostul primar al orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, era unul din politicienii foarte bogați ai județului Constanța. Fiu de profesor, acesta a apucat din tinerețe drumul administrației publice, lucrând ani buni în domeniul gospodăririi comunale (salubrizare), inițial la Primăria Eforie (1994-1996), iar mai apoi la Primăria Constanța (1996-2000). În anul 2001, sub guvernarea PSD, a fost propulsat șef al Inspectoratului de Stat în Construcții. Beneficiind de o presă favorabilă, dar mai ales de împrejurarea că primarul Eforiei din acea perioadă, Mihail Cosma, a fost arestat preventiv, Brăiloiu a candidat în anul 2004 pentru funcția de primar al localității. Cu sprijinul PSD-ului, a izbutit să câștige alegerile locale. 12 ani a condus destinele localității, remarcându-se prin realizări importante, dar și prin scandaluri de mare răsunet. Încă de la debutul primului său mandat, Brăiloiu a atribuit 15 hectare de teren, evaluate atunci la 1,5 milioane de euro, unor revoluționari, deși localitatea nu deținea decât terenuri intravilane, iar revoluționarii nu aveau dreptul, prin lege, decât la terenuri extravilane. A urmat, în 2005, un alt scandal de răsunet, după ce polițistii din Eforie au depistat două autocisterne care alimentau cu motorină un bazin îngropat, aflat în curtea vilei lui Brăiloiu. Acesta a motivat că bazinul deservea centrala termică a locuinței și că nu avea cunoștință despre proveniența ilicită a motorinei din cele două cisterne, fiind abordat, la poartă, de cei doi șoferi. Deși incidentul s-a soldat cu un dosar penal, fostul primar nu a fost pus sub acuzație. Socrul său era Ioan Bălan, un polițist cu o carieră importantă, care a fost, la un moment dat, chiar șef al IPJ-ului.  În 2007, numele lui Brăiloiu a fost menționat în presă în legătură cu o afacere de cesionare a drepturilor litigioase privind retrocedarea unui imobil aparținând unei mătuși a fostei ministre a Justiției, Monica Macovei. Femeia nu reușea să obțină bunurile care i se cuveneau, motiv pentru care a acceptat să-și vândă drepturile contra unei sume modice. Cumpărătorul moștenirii a fost pus de îndată în posesia bunurilor revendicate, de către comisia de fond funciar condusă de Brăiloiu.

În 2015, numele lui Brăiloiu a fost menționat în legătură cu o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție, care o viza, în primul rând, pe fosta ministră a Dezvoltării, Elena Udrea. Procurorii suspectau că Udrea a pus mâna, printr-un interpus, pe un imobil turistic din Eforie Sud, fiind ajutată de Brăiloiu să obțină și terenul afarent acestuia, la un preț subevaluat. În 2016, în perioada campaniei electorale, Ovidiu Brăiloiu a fost acuzat de faptul că ar fi aranjat o serie de licitații publice, în așa fel încât mai multe bunuri imobiliare din Eforie să fie cumpărate cu prețuri modice de cumnatul său Victor Dumitrescu și de vărul său Iacob Ioniță. De altfel, o societate care funcționa chiar în apartamentul acestuia din urmă deținea un contract forate bănos cu Primăria Eforie, pentru capturarea, adăpostirea și eutanasierea câinilor fără stăpân.

Potrivit ultimei declarații de avere din 4 octombrie 2016, Ovidiu Brăiloiu deținea următoarele bunuri:

  • Un teren agricol de 7 hectare, în cotă egală cu soția sa, dobândit prin cumpărare în anul 2004.
  • Un teren agricol de 8 hectare, în cotă de două treimi, cumpărat în anul 2003
  • Un apartament în Constanța, cumpărat în anul 1999.
  • Două apartamente în Eforie, cumpărate în anul 2009.
  • Bijuterii, obiecte de cult și obiecte de artă în valoare cumulată de 90.000 de euro.
  • 4877 de euro și 2.810 lei, în conturi bancare.

Fostul primar avea o datorie personală către fratele său, senatorul Liviu Tit Brăiloiu, în cuantum de 450.000 de euro. Împrumutul data din anul 2009 și avea scadența în anul 2020.  În sfârșit, potrivit declarației de interese, Ovidiu Brăiloiu era acționar/asociat în firmele: Complex Palas-Pelican SA Mamaia, Ospitalitatea Romturs 2000 SRL Constanța, National Service Group SRL Constanța și Spain International SA Constanța. De asemenea, fostul edil era membru în cinci asociații nonguvernamentale. De menționat că aceste persoane juridice dețin active extrem de importante, precum hoteluri, terenuri, clădiri și autoturisme, inclusiv cele utilizate în mod curent de fostul primar.

Ovidiu Brăiloiu a fost găsit decedat, miercuri, 7 iunie 2017, într-o cameră de hotel din București. Potrivit informațiilor noastre, fostul primar suferea de cancer de piele.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions