Politica

De ce nu vrea primarul Cristian Radu să construiască o școală nouă la Mangalia? Iată ce spun consilierii ALDE

mai 18, 2018 Maria Ionescu

Despre problema colosală apărută în Mangalia după propunerea de mutare a Liceului Economic v-am informat în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Pentru moment, lucrurile păreau că s-au normalizat, elevii au intrat la cursuri fără să mai apară probleme. Până la ultima ședință a Consiliului local…

În cursul zilei de azi am primit un comunicat de presă din partea ALDE Mangalia, semnat de către consilierul local Nicolae Moroianu, pe care vi-l prezentăm integral.

”Este ve notorietate problema Școlii Generale nr.5, Gala Galaction în privința spațiului necesar în desfășurarea procesului educațional. Problema nu este nouă, dureaza de cel puțin 6 ani de când domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei. De ce nu a aplicat până acum cea mai simplă și de bun simț soluție, respectiv construirea unei noi clădiri pentru Școala nr.5 ci a căutat în schimb tot felul de soluții încurcate – mansardarea vechii clădiri, relocarea în locul Liceului economic, campus preuniversitar la pod pe fonduri europene și așa mai departe ?

Solutii care nu sunt viabile, nu rezolvă decât parțial problema spațiului necesar și care sunt de lungă durata, în condițiile în care Școala Gala Galaction are nevoie de acest spațiu cât mai repede?

În cei 6 ani, actuala administrație a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro reușind și performanța, pe lângă acești bani cheltuiți, să aducă Mangalia pe locul 2 în topul datornicilor din România, deci banii cheltuiți sunt de fapt mult mai mulți. Ce s-a realizat în oraș cu acești bani locuitorii Mangaliei văd zilnic – aproape nimic, orașul arată mai rău decât acum 6 ani. Dar măcar o școală se putea construi.

Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o școala nouă constă în faptul că pentru construcția unei școli, Ministerul Educației a elaborat prețuri de referință și  nu se mai poate fura ca în codru.  Astfel, conform normelor Ministerului Educației, în România, construcția unei școli cu 24 de săli de clasă ar trebui să coste în jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obișnuit cu altfel de prețuri: – 360.000 de euro (o școală cu 8 săli de clasă conform normelor Min.Educatiei) au costat la Mangalia 3 chioșcuri de placaj pentru informare turistică. – 4 milioane de euro reabilitarea Casei de Cultură din care circa1,5 milioane de euro doar instalația de sunet. – 3 milioane de euro reabilitarea unei biserici din care 100.000 de euro lumânărarul (cât două vile). – 110.000 de euro demolarea unei barăci. – 1,4 milioane de euro reabilitarea clădirii în care funcționează Școala nr.5.

Da, nu este o greșeală, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrări de reparații și modernizări ale clădirii vechi de la sens, cu 10 săli de clasă când, cu aceiași bani, putea construi o școală nouă cu peste 30 de săli de clasă.

În ședința ordinară din data de 4 mai am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din împrumutul făcut, de 13 milioane pentru construcția unei noi clădiri pentru Școala Gala Galaction. Banii există, a recunoscut și domnul primar, putea începe demersurile pentru construcția școlii de a doua zi. Consider că este cea mai rapidă și de bun simț soluție, la anul copiii Mangaliei pot învăța într-o școală noua, într-un singur schimb, așa cum e normal. Din păcate, consilierii dumnealui : Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguță Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragoș,  Ioniță Dragoș, Toma Dorel și Ali Leila au votat împotrivă.

In următoarea ședință voi face din nou aceeași propunere și fac apel pe această cale la colegii mei consilieri PNL să nu uite jurământul pe care l-au făcut la investire și să pună interesele comunității mai presus de interesele de partid și de ordinele primite de la șeful dumnealor.

Fac, de asemenea apel la părinții și cadrele didactice de la Școala Gala Galaction să susțină acest demers pentru ca, de la anul, copiii să învețe într-o școală nouă.

Pentru cei implicati si interesati filmarea sedintei de consiliu poate fi vizionata aici : https://youtu.be/RTyWli_GLaM”, a precizat consilierul local ALDE, Nicolae Moroianu.

(Foto: Cuget Liber)

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!