Connect with us

Politica

De ce nu vrea primarul Cristian Radu să construiască o școală nouă la Mangalia? Iată ce spun consilierii ALDE

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Despre problema colosală apărută în Mangalia după propunerea de mutare a Liceului Economic v-am informat în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Pentru moment, lucrurile păreau că s-au normalizat, elevii au intrat la cursuri fără să mai apară probleme. Până la ultima ședință a Consiliului local…

În cursul zilei de azi am primit un comunicat de presă din partea ALDE Mangalia, semnat de către consilierul local Nicolae Moroianu, pe care vi-l prezentăm integral.

”Este ve notorietate problema Școlii Generale nr.5, Gala Galaction în privința spațiului necesar în desfășurarea procesului educațional. Problema nu este nouă, dureaza de cel puțin 6 ani de când domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei. De ce nu a aplicat până acum cea mai simplă și de bun simț soluție, respectiv construirea unei noi clădiri pentru Școala nr.5 ci a căutat în schimb tot felul de soluții încurcate – mansardarea vechii clădiri, relocarea în locul Liceului economic, campus preuniversitar la pod pe fonduri europene și așa mai departe ?

Solutii care nu sunt viabile, nu rezolvă decât parțial problema spațiului necesar și care sunt de lungă durata, în condițiile în care Școala Gala Galaction are nevoie de acest spațiu cât mai repede?

În cei 6 ani, actuala administrație a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro reușind și performanța, pe lângă acești bani cheltuiți, să aducă Mangalia pe locul 2 în topul datornicilor din România, deci banii cheltuiți sunt de fapt mult mai mulți. Ce s-a realizat în oraș cu acești bani locuitorii Mangaliei văd zilnic – aproape nimic, orașul arată mai rău decât acum 6 ani. Dar măcar o școală se putea construi.

Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o școala nouă constă în faptul că pentru construcția unei școli, Ministerul Educației a elaborat prețuri de referință și  nu se mai poate fura ca în codru.  Astfel, conform normelor Ministerului Educației, în România, construcția unei școli cu 24 de săli de clasă ar trebui să coste în jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obișnuit cu altfel de prețuri: – 360.000 de euro (o școală cu 8 săli de clasă conform normelor Min.Educatiei) au costat la Mangalia 3 chioșcuri de placaj pentru informare turistică. – 4 milioane de euro reabilitarea Casei de Cultură din care circa1,5 milioane de euro doar instalația de sunet. – 3 milioane de euro reabilitarea unei biserici din care 100.000 de euro lumânărarul (cât două vile). – 110.000 de euro demolarea unei barăci. – 1,4 milioane de euro reabilitarea clădirii în care funcționează Școala nr.5.

Da, nu este o greșeală, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrări de reparații și modernizări ale clădirii vechi de la sens, cu 10 săli de clasă când, cu aceiași bani, putea construi o școală nouă cu peste 30 de săli de clasă.

În ședința ordinară din data de 4 mai am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din împrumutul făcut, de 13 milioane pentru construcția unei noi clădiri pentru Școala Gala Galaction. Banii există, a recunoscut și domnul primar, putea începe demersurile pentru construcția școlii de a doua zi. Consider că este cea mai rapidă și de bun simț soluție, la anul copiii Mangaliei pot învăța într-o școală noua, într-un singur schimb, așa cum e normal. Din păcate, consilierii dumnealui : Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguță Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragoș,  Ioniță Dragoș, Toma Dorel și Ali Leila au votat împotrivă.

In următoarea ședință voi face din nou aceeași propunere și fac apel pe această cale la colegii mei consilieri PNL să nu uite jurământul pe care l-au făcut la investire și să pună interesele comunității mai presus de interesele de partid și de ordinele primite de la șeful dumnealor.

Fac, de asemenea apel la părinții și cadrele didactice de la Școala Gala Galaction să susțină acest demers pentru ca, de la anul, copiii să învețe într-o școală nouă.

Pentru cei implicati si interesati filmarea sedintei de consiliu poate fi vizionata aici : https://youtu.be/RTyWli_GLaM”, a precizat consilierul local ALDE, Nicolae Moroianu.

(Foto: Cuget Liber)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PNL, apel către constănțeni: “Cere parlamentarilor din județ să voteze moțiunea de cenzură”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

PNL Constanța a creat o postare pe pagina de Facebook a organizației prin care ăi îndeamnă pe constănțeni să le ceară parlamentarilor din județ responsabilitate și să voteze moțiunea de cenzură.

“Cere parlamentarilor din județul CONSTANȚA să te REPREZINTE și să voteze MOȚIUNEA DE CENZURĂ!”, este mesajul care însoțește această fotografie.

“Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, rușinea României”

Opoziţia a depus vineri, moţiunea de cenzură “Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 …”, toate angajmentele fiind amânate după această dată. În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte. Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept “groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care “încă mai confundă ministerul cu discotecile”. În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.

“Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând.  Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitate că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională”, afirmă opoziţia la începutul textului moţiunii de cenzură , document care a fost depus la Parlament.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ziua etniei tătare, sărbătorită la Castelu, alături de inițiatorul legii și de muftiul cultului musulman

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Ziua etniei tătare se sărbătorește în mod oficial în România, în fiecare an, pe data de 13 decembrie. Sărbătoarea a fost oficializată prin lege, în anul 2006, la inițiativa fostului deputat Aledin Amet, care este în momentul de față secretar de stat în Departamentul Minorităților Naționale. Totodată, acesta este și cetățean de onoare al comunei Castelu. Anul acesta, inițiatorul legii, împreună cu șeful cultului musulman din România, Iusuf Murat, și alți reprezentanți de seamă ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, au decis să marcheze ziua etniei lor chiar la Castelu. La eveniment au participat și invitați din Dobrici, Bulgaria, cetățeni și consilieri locali din Castelu.

”Astăzi am sărbătorit la Castelu “Ziua Etniei Tătare” alături de Inițiatorul Proiectului de Lege privind “Ziua Etniei Tătare” Amet Aledin, secretar de stat în Departamentul minorităților și Cetățean de Onoare al Comunei Castelu împreună cu Muftiul Cultului Musulman din România Iusuf Murat, o delegație din Dobrici, Bulgaria, consilieri locali, cetățeni din Castelu si alți invitați.
Felicitări tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment!
Ziua Etniei Tătare din România este sărbătorită, anual, la 13 decembrie și a fost decisă prin lege a Parlamentului Romaniei in 2006. Data a fost aleasă datorită faptului că, pe 13 Decembrie 1917, Parlamentul Tătarilor crimeeni a proclamat Republica Tătarilor Crimeeni si a aprobat constituția statului.
Cu această ocazie se organizează manifestări festive mai ales in Dobrogea, unde trăiesc cei mai mulți tătari in Romania, încă de acum 800 de ani!

Tătarii sunt o minoritate istorică , păstrători de tradiții și obiceiuri strămoșești, iar acest lucru i-a ajutat, timp de sute de ani, să-și păstreze identitatea etnică.” – a comunicat viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cristinel Dragomir, altă ȚEAPĂ de la PSD. Ionuț Done este noul subprefect al Constanței

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Tocmai când primise asigurări de la însuși șeful PSD Constanța că nu mai scapă din mâini postul de subprefect al județului Constanța, Cristinel Dragomir a rămas iar pe dinafară. Pentru postul ăsta, Dragomir s-a făcut și funcționar de Giurgiu, după care s-a transferat la Constanța, a renunțat la postul de administrator într-o instituție subordonată Consiliului Judetean Constanța și… nimic.

Cristinel Dragomir s-a făcut funcționar la Giurgiu, ca să fie subprefect de Constanța

De altfel, Dragomir a declarat pentru “Ordinea.ro” că are susținerea lui Felix Stroe, președintele Organizației Județene a PSD Constanța. Potrivit declarațiilor acestuia, Felix Stroe i-a promis că va discuta “personal” cu ministrul MAI pentru numirea sa. Și dacă, în urmă cu trei săptămâni scaunul de subprefect al județului Constanța era doar o chestiune de timp pentru Cristinel Dragomir, azi… Ionuț Done a fost numit subprefect al județului Constanța.

“Ăștia-s oamenii”

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Cristinel Dragomir a declarat pentru “Ordinea.ro” că se aștepta și că nu avea așteptări prea mari, deși i s-a propus acest post, nu l-a solicitat el.

“Am bănuit că așa se va întâmpla. Foarte bine că avem subprefect, nu?! Cum s-a întâmplat asta, să-l întrebați pe președintele de organizație că el decide, hotărârea e la el. Despre mine, eu sunt obișnuit deja cu astfel de… întâmplări. De altfel, vă spun sincer că nici nu mi-am făcut iluzii prea mari. Mi s-a cerut CV-ul, l-am trimis că așa e civilizat și așa funcționează activitatea politică a partidelor, dar să spună cei de la organizație ce s-a întâmplat… Eu spun doar atât: ăștia-s oamenii!”

Felix Stroe, președintele PSD Constanța, nu a răspuns apelurilor venite din partea “Ordinea.ro” pentru un punct de vedere vizavi de acuzațiile ce i se aduc, însă îi așteptăm dreptul la replică.

Iată ce declara Cristinel Dragomir pentru ziarul nostru pe 21 noiembrie a.c.:

Felix Stroe se interesează personal la ministrul Carmen Dan ca Dragomir să ajungă subprefect

Cine este Ionuț Done

Despre Ionuț Done știm că a fost jurist la jardarmi și de aproape un an este auditor în cadrul Ministerul Administrației și Internelor.

Done a lucrat în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța din anul 2003, în 2010 a activat ca jurist și, în prezent este auditor în cadrul MAI.

Decizia numirii lui Ionuț Done în funcția de subprefect a fost luată, astăzi, în ședința de Guvern.

Ionuț Done are 42 de ani, este căsătorit – soția lui este farmacist – și au trei copii.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: