Connect with us

Politica

De ce nu vrea primarul Cristian Radu să construiască o școală nouă la Mangalia? Iată ce spun consilierii ALDE

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Despre problema colosală apărută în Mangalia după propunerea de mutare a Liceului Economic v-am informat în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Pentru moment, lucrurile păreau că s-au normalizat, elevii au intrat la cursuri fără să mai apară probleme. Până la ultima ședință a Consiliului local…

În cursul zilei de azi am primit un comunicat de presă din partea ALDE Mangalia, semnat de către consilierul local Nicolae Moroianu, pe care vi-l prezentăm integral.

”Este ve notorietate problema Școlii Generale nr.5, Gala Galaction în privința spațiului necesar în desfășurarea procesului educațional. Problema nu este nouă, dureaza de cel puțin 6 ani de când domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei. De ce nu a aplicat până acum cea mai simplă și de bun simț soluție, respectiv construirea unei noi clădiri pentru Școala nr.5 ci a căutat în schimb tot felul de soluții încurcate – mansardarea vechii clădiri, relocarea în locul Liceului economic, campus preuniversitar la pod pe fonduri europene și așa mai departe ?

Solutii care nu sunt viabile, nu rezolvă decât parțial problema spațiului necesar și care sunt de lungă durata, în condițiile în care Școala Gala Galaction are nevoie de acest spațiu cât mai repede?

În cei 6 ani, actuala administrație a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro reușind și performanța, pe lângă acești bani cheltuiți, să aducă Mangalia pe locul 2 în topul datornicilor din România, deci banii cheltuiți sunt de fapt mult mai mulți. Ce s-a realizat în oraș cu acești bani locuitorii Mangaliei văd zilnic – aproape nimic, orașul arată mai rău decât acum 6 ani. Dar măcar o școală se putea construi.

Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o școala nouă constă în faptul că pentru construcția unei școli, Ministerul Educației a elaborat prețuri de referință și  nu se mai poate fura ca în codru.  Astfel, conform normelor Ministerului Educației, în România, construcția unei școli cu 24 de săli de clasă ar trebui să coste în jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obișnuit cu altfel de prețuri: – 360.000 de euro (o școală cu 8 săli de clasă conform normelor Min.Educatiei) au costat la Mangalia 3 chioșcuri de placaj pentru informare turistică. – 4 milioane de euro reabilitarea Casei de Cultură din care circa1,5 milioane de euro doar instalația de sunet. – 3 milioane de euro reabilitarea unei biserici din care 100.000 de euro lumânărarul (cât două vile). – 110.000 de euro demolarea unei barăci. – 1,4 milioane de euro reabilitarea clădirii în care funcționează Școala nr.5.

Da, nu este o greșeală, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrări de reparații și modernizări ale clădirii vechi de la sens, cu 10 săli de clasă când, cu aceiași bani, putea construi o școală nouă cu peste 30 de săli de clasă.

În ședința ordinară din data de 4 mai am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din împrumutul făcut, de 13 milioane pentru construcția unei noi clădiri pentru Școala Gala Galaction. Banii există, a recunoscut și domnul primar, putea începe demersurile pentru construcția școlii de a doua zi. Consider că este cea mai rapidă și de bun simț soluție, la anul copiii Mangaliei pot învăța într-o școală noua, într-un singur schimb, așa cum e normal. Din păcate, consilierii dumnealui : Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguță Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragoș,  Ioniță Dragoș, Toma Dorel și Ali Leila au votat împotrivă.

In următoarea ședință voi face din nou aceeași propunere și fac apel pe această cale la colegii mei consilieri PNL să nu uite jurământul pe care l-au făcut la investire și să pună interesele comunității mai presus de interesele de partid și de ordinele primite de la șeful dumnealor.

Fac, de asemenea apel la părinții și cadrele didactice de la Școala Gala Galaction să susțină acest demers pentru ca, de la anul, copiii să învețe într-o școală nouă.

Pentru cei implicati si interesati filmarea sedintei de consiliu poate fi vizionata aici : https://youtu.be/RTyWli_GLaM”, a precizat consilierul local ALDE, Nicolae Moroianu.

(Foto: Cuget Liber)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Felix Stroe și-a început mandatul la #Ministerul din Umbră  

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva săptămâni, social democrații și-au desemnat noii lideri de departamente ale partidului. Aceste structuri de specialitate ale PSD sunt considerate ca fiind „Guvernul din umbră” al partidului. Potrivit listei, printre cei 25 de lideri care conduc departamentele de lucru ale PSD se numără și președintele Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor. Într-o postare pe Facebook, conducerea Departamentului pentru Infrastructură și Transport al „#PSD“ a anunțat că s-a reunit, astăzi, în prima ședință.

„Ne propunem ca, în perioada următoare, să fim o sursă de proiecte și propuneri care să sprijine activitatea colegilor din Guvern. Am pus la punct elementele organizatorice și de funcționare a echipei de lucru, pentru ca de săptămâna viitoare să dezvoltăm idei și perspective în domeniu“, se arată în mesajul PSD.

Iată lista completă a noilor șefi de departamente de specialitate ale PSD: Departamentul pentru Muncă și Justiție Socială – Adrian Solomon, deputat; Departamentul pentru Educație Națională – Gavrilă Camelia, deputat; Departamentul pentru Sănătate Florian – Dorel Bodog, deputat, fost ministru; Departamentul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – Ilan Laufer, fost ministru; Departamentul pentru politici fiscal-bugetare – Cristian Socol, economist, profesor la ASE; Departamentul pentru Justiție și Libertăți Cetățenești Robert – Marius Cazanciuc, senator, fost ministru; Departamentul pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală – Valeriu Steriu, deputat; Departamentul pentru Mediu Pană – Adriana-Doina, deputat, fost ministru și vicepreședinte național PSD; Departamentul pentru Administrație Publică si Dezvoltare Regională – Adrian Dragoș Benea, senator, liderul PSD Bacău; Departamentul pentru Infrastructură Și Transport – Felix Stroe, liderul PSD Constanța, fost ministru al Transporturilor; Departamentul pentru Politica Externă – Titus Corlățean, senator, fost ministru; Departamentul pentru Afaceri Europene – Angel Tîlvăr, deputat, fost ministru; Departamentul pentru Apărare Dorel – Gheorghe Căprar, deputat; Departamentul pentru Afaceri Interne – Ionel-Daniel Butunoi, senator; Departamentul pentru Cultură si Identitate Națională – Lucian Romașcanu, senator, fost ministru; Departamentul pentru Tineret și Sport – Alexandra Presură, deputat; Departamentul pentru românii de pretutindeni – Lilla Debelka, Secretar de Stat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni; Departamentul pentru Comunicații și Societate Informațională – Gemma Luminița Iosip, Director Programul ANCOM; Departamentul pentru Economie – Gheorghe Șimon, deputat, fost ministru; Departamentul pentru Ape și Păduri – Alexandru Stănescu, deputat; Departamentul pentru Energie – Iulian Iancu, deputat; Departamentul pentru Cercetare și Inovare – Mihnea – Cosmin Costoiu, senator; Departamentul pentru Turism – Rodica Paraschiv, deputat; Departamentul pentru Fonduri Europene – Roxana Mânzatu, deputat și vicepreședinte național PSD; Departamentul pentru Revoluționari și Eroii Martiri – Valentin Mărgineanu, lector universitar.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Rovana Plumb și jurnalista Carmen Avram deschid lista PSD pentru europarlamentare – surse

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Negocierile pentru Lista PSD pentru alegerile europarlamentare sunt în toi. Deja a fost convocată o ședință a Comitetului Național Executiv al PSD pentru luni în care Lista urmează a fi votată și apoi făcute preparativele pentru depunerea ei și a semnăturilor strânse la Biroul Electoral Central (BEC).

Deși sunt negocieri grele…. Lista e în mare schițată după întâlnirile de ieri dintre președintele Liviu Dragnea și lideri ai partidului. Potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO social-democrații mizează pe 12-14 locuri de europarlamentar. Asta în procente ar însemna aprox.30 la sută onținut la urne.

Iată lista (nefinală):

Rovana Plumb, deputat, ministrul Fondurilor Europene și președinte al PSD Dâmbovița

Carmen Avram, realizator TV Antena 3

Claudiu Manda, deputat, președintele Comisiei de Control al SRI, Presedintele PSD Dolj

Victor Negrescu, fost ministru, președințe PES Activist

Chris Terhes, preot și președintele Romanian Coalition din SUA

Dragoș Benea, deputat, președinte PSD Bacau

Dan Nica, actual europarlamentar

Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de pretutindeni și deputat

Carmen Moldovan, deputat

Ioan Mircea Pașcu, actual europarlamentar sau Aurelia Fedorca, primar Negrești Oaș

Maria Grapini, actual europarlamentar (intră pe listă după negocierile dintre PSD și PPUsl)

În funcție de scorul obținut la urne ar mai putea intra următorii:

Emilian Pavel, Catalina Ștefănescu, Andi Cristea, Răzvan Popa, Claudia Țapardel, Gabriela Zoană, Victor Boștinaru – actuali europarlamentari sau/și alți lideri social-democrati. În calcule ar fi și Bianca Gavriliţă, deputat.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

ALDE se laudă cu… 800.000 de semnături strânse pentru europarlamentare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) anunță că au strâns până acum peste opt sute de mii de semnături pentru sprijinirea listei de candidați pentru alegerile europarlamentare. Cu toate că baremul legal a fost depășit de mult, oamenii lui Tăriceanu susțin că vor depune în final peste un milion de semnături la Biroul Electoral Central (BEC).

“Am centralizat la sediul ALDE, până în acest moment, peste 800.000 de semnături venite de la organizațiile din țară. Sperăm ca, până la finalul campaniei de strângere de semnături, să depășim cifra de 1 milion. Mulțumim tuturor românilor pentru susținerea acordată!”, susțin cei de la ALDE pe pagina de Facebook, anunț însoțit de fotografii care dovedesc numărul mare de semnături strâns.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: