Connect with us

Politica

De ce nu vrea primarul Cristian Radu să construiască o școală nouă la Mangalia? Iată ce spun consilierii ALDE

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Despre problema colosală apărută în Mangalia după propunerea de mutare a Liceului Economic v-am informat în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Pentru moment, lucrurile păreau că s-au normalizat, elevii au intrat la cursuri fără să mai apară probleme. Până la ultima ședință a Consiliului local…

În cursul zilei de azi am primit un comunicat de presă din partea ALDE Mangalia, semnat de către consilierul local Nicolae Moroianu, pe care vi-l prezentăm integral.

”Este ve notorietate problema Școlii Generale nr.5, Gala Galaction în privința spațiului necesar în desfășurarea procesului educațional. Problema nu este nouă, dureaza de cel puțin 6 ani de când domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei. De ce nu a aplicat până acum cea mai simplă și de bun simț soluție, respectiv construirea unei noi clădiri pentru Școala nr.5 ci a căutat în schimb tot felul de soluții încurcate – mansardarea vechii clădiri, relocarea în locul Liceului economic, campus preuniversitar la pod pe fonduri europene și așa mai departe ?

Solutii care nu sunt viabile, nu rezolvă decât parțial problema spațiului necesar și care sunt de lungă durata, în condițiile în care Școala Gala Galaction are nevoie de acest spațiu cât mai repede?

În cei 6 ani, actuala administrație a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro reușind și performanța, pe lângă acești bani cheltuiți, să aducă Mangalia pe locul 2 în topul datornicilor din România, deci banii cheltuiți sunt de fapt mult mai mulți. Ce s-a realizat în oraș cu acești bani locuitorii Mangaliei văd zilnic – aproape nimic, orașul arată mai rău decât acum 6 ani. Dar măcar o școală se putea construi.

Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o școala nouă constă în faptul că pentru construcția unei școli, Ministerul Educației a elaborat prețuri de referință și  nu se mai poate fura ca în codru.  Astfel, conform normelor Ministerului Educației, în România, construcția unei școli cu 24 de săli de clasă ar trebui să coste în jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obișnuit cu altfel de prețuri: – 360.000 de euro (o școală cu 8 săli de clasă conform normelor Min.Educatiei) au costat la Mangalia 3 chioșcuri de placaj pentru informare turistică. – 4 milioane de euro reabilitarea Casei de Cultură din care circa1,5 milioane de euro doar instalația de sunet. – 3 milioane de euro reabilitarea unei biserici din care 100.000 de euro lumânărarul (cât două vile). – 110.000 de euro demolarea unei barăci. – 1,4 milioane de euro reabilitarea clădirii în care funcționează Școala nr.5.

Da, nu este o greșeală, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrări de reparații și modernizări ale clădirii vechi de la sens, cu 10 săli de clasă când, cu aceiași bani, putea construi o școală nouă cu peste 30 de săli de clasă.

În ședința ordinară din data de 4 mai am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din împrumutul făcut, de 13 milioane pentru construcția unei noi clădiri pentru Școala Gala Galaction. Banii există, a recunoscut și domnul primar, putea începe demersurile pentru construcția școlii de a doua zi. Consider că este cea mai rapidă și de bun simț soluție, la anul copiii Mangaliei pot învăța într-o școală noua, într-un singur schimb, așa cum e normal. Din păcate, consilierii dumnealui : Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguță Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragoș,  Ioniță Dragoș, Toma Dorel și Ali Leila au votat împotrivă.

In următoarea ședință voi face din nou aceeași propunere și fac apel pe această cale la colegii mei consilieri PNL să nu uite jurământul pe care l-au făcut la investire și să pună interesele comunității mai presus de interesele de partid și de ordinele primite de la șeful dumnealor.

Fac, de asemenea apel la părinții și cadrele didactice de la Școala Gala Galaction să susțină acest demers pentru ca, de la anul, copiii să învețe într-o școală nouă.

Pentru cei implicati si interesati filmarea sedintei de consiliu poate fi vizionata aici : https://youtu.be/RTyWli_GLaM”, a precizat consilierul local ALDE, Nicolae Moroianu.

(Foto: Cuget Liber)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

George Niculescu, președinte interimar al PNL Năvodari. Ce alte decizii au fost luate în ședința BPJ

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea PNL Constanța a decis, vineri seară în ședința Biroul Permanent Județean, dizolvarea Organizației Locale a PNL Năvodari.

Conducerea liberalilor de la Constanța a decis ca preluarea organizației să îi revină consilierului județean George Niculescu, consilier județean din partea Partidului Național Liberal în cadrul Consiliului Județean Constanța.

“Am făcut analiza activității organizației locale a PNL Năvodari și lucrurile nu erau întocmai cu ceea ce noi ne dorim, cu ceea ce ne-am propus. În fapt, organizația de la Năvodari nu mai era funcțională, mulți dintre colegii de acolo s-au mutat cu locul de muncă într-un alt județ ori au părăsit țara, așa încât am decis dizolvarea organizației. Am propus ca de activitatea de la Năvodari, pentru următoarele trei luni, să se ocupe condilierul județean George Niculescu, membru al PBJ. Mandatul lui Niculescu este să verifice, imparțial și obiectiv, activitatea de la Năvodari și după aceea vom stabili toți pașii necesari de urmat”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța pentru “Ordinea.ro”.

Facem precizarea că președinte al PNL Năvodari era Silviu Calafus, consilier local din partea liberalilor în Consiliul Local Năvodari.

Potrivit declarațiilor lui Huțucă, Silviu Calafus a rămas membru al PNL.

“Domnul Calafus a rămas membru al PNL, este și consilier local dar, știți cum e, când îți pleacă atâția oameni se impune o astfel de analiză. Puteam să îl numim interimar pe domnul Calafus, dar am preferat pe cineva neutru, cineva care să faca analiza despre care v-am vorbit, imparțială și obiectivă”, a completat președintele PNL Constanța pentru ziarul nostru.

Contactat telefonic, George Niculescu a declarat pentru “Ordinea.ro” următoarele:

“De prea multă vreme, această organizație nu funcționa la potențialul său maxim. Îmi doresc să fac o evaluare a situației și în cel mai scurt timp această organizație să ofere locuitorilor o alternativă seriosă la actuala conducere PSD a orașului Năvodari.”

Doi se ceartă și al treilea câștigă: Silviu Calafus, președintele PNL Năvodari!

Alegeri în organizația femeilor liberale

În altă ordine de idei, Huțucă a mai precizat că BPJ a decis organizarea de alegeri în organizația femeilor liberale, astfel încât vor fi demarate procedurile pentru ca scrutinul să se desfășoare în data de 3 noiembrie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputat PNL Constanța: “PSD ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În contextul impozitului creat pentru justificarea plăților efectuate la nuntă și a documentelor pe care tinerii căsătoriți le primesc, în acest sens, de la ANAF și de care Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, nu este deloc străin, un parlamentar constănțean le cere românilor atenție sporită vizavi de intențiile Executivului. Astfel, referitor la impozitarea nunților, Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța le transmite românilor, prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook, să aibă grijă că “pesediștii au pus ochii pe banii noștri”. Mai mult, parlamentarul constănțean transmite că “Teodorovici și PSD sunt atât de incompetenți încât nu le mai ajung miliardele de euro împrumutate ca să/și acopere cheltuielile”.

Iată mesajul complet al deputatului Bogdan Huțucă de la PNL:

“Vă spuneam acum câteva săptămâni să fiți atenți că Teodorovici și PSD vor veni după banii voștri, pentru că sunt atât de incompetenți încât nu le mai ajung nici măcar miliardele de euro împrumutate ca să-și acopere cheltuielile. Ei bine, au început. Teodorovici vrea să impoziteze tot ce mișcă la nunți, botezuri sau zile de naștere. Ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului, dar a avut grijă Daea să ne lase fără godaci. Așa că nu uitați de sfatul meu: atenție la buzunare că pesediștii au pus ochii pe banii noștri!”

ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul), potrivit informațiilor Profit.ro. Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Norica Nicolai, seminar despre pescuitul la Marea Neagră, la hotelul Ramada din Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai va organiza un seminar despre pescuitul la Marea Neagră, pe 27 octombrie 2018, la hotelul Ramada din Constanța. Evenimentul a fost anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de senatorul Ion Popa, președintele ALDE Constanța. Popa a declarat că și-a format convingerea, în urma unor discuții, că este necesară schimbarea legii pescuitului.

Norica Nicolai a fost raportor pentru Raportul privind situația pescuitului recreativ în Uniunea Europeană, adoptat de comisia de profil a Parlamentului European în luna ianuarie 2018. Documentul adoptat introduce distincții între pescuitul recreativ și semi-comercial. Problema de fond care a generat acest raport a fost aceea că, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cu deschidere al Oceanul Atlantic, existau situații când, sub aparența pescuitului recreativ, scutit de taxe, se practica un pescuit mult mai intens, având deja și un scop comercial… dar fără a se plăti taxe. Din acest motiv, raportul Noricăi Nicolai introduce conceptul de pescuit semi-comercial, care deschide calea taxării pentru această zonă gri.

Într-un interviu acordat pentru Radio Constanța (vezi AICI), Norica Nicolai declara că ”ALDE, în momentul de față, este preocupat de un proiect simplificat de absorbție a fondurilor europene, în ceea ce privește România. (…) Dacă reglementăm foarte clar regimul piscicol, dacă nu mai implicăm atât de multe autorități în avize care sunt necesare, eu cred că comunitățile locale pot organiza ele ferme de pescuit fiabile și pot crea locuri de muncă pe teritoriul lor. Dacă, însă îi blocăm pe oameni în obținerea a numeroase avize așa cum se întâmplă astăzi, pescuitul devine sau rămâne un deziderat.”.

Potrivit informațiilor noastre, la nivelul județului Constanța au fost înființate grupuri de acțiune ale pescarilor, încă din anul 2011, în scopul accesării fondurilor nerambursabile din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Din păcate, această inițiativă a fost intens politizată și căpușată de grupuri de interese fără legătură reală cu domeniul pescuitului. Ca dovadă, Grup Local Dobrogea Sud (FLAG Sud) cu sediul la Agigea, care a gestionat fondurile pentru partea de sud a litoralului, este condusă chiar de primarul acestei localități, Cristian Maricel Cîrjaliu. Cea mai de seamă realizare a FLAG-ului de sud a fost un festival așa-zis pescăresc organizat în Vama Veche, de care nu-și mai amintește nimeni. De asemenea, FLAG Nord a dirijat banii europeni pentru pescuit la finanțarea unor proiecte de construire a unor pensiuni așa-zis pescărești și a unui atelier de împletit coșuri din răchită. Beneficiarii banilor au fost niște afaceriști arondați baronilor locali PSD, dar și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, erijată spontan în membru al comunității pescărești.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: