Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

După atâtea atentate în Europa, cea mai frumoasă vacanță rămâne în România

Published

on

Este vară și cam pentru toată lumea aceasta este perioada concediilor. Firește, tot acum sunt în vacanță și elevii și studenții, ca atare lumea își cam face planuri de călătorie. Unde să meargă, se întreabă cu toții? Unii nu-și pun aceste întrebări din simplul motiv că nu au bani să se gândească la vacanțe. Dar cei care au ceva în plus la teșcherea se sucesc, se învârtesc, și tot la țărmul Mării Negre sau la muntele românesc ajung. Ori poate prin țările est-europene, care sunt mai menajate de către teroriști. Pentru că, nu-i așa, oamenii au început să aibă mari probleme când se gândesc la o ieșire în Turcia, Belgia, Olanda, Spania etc, adică la țări care au avut parte de atentate soldate cu mulți morți și răniți. Iar aceste amintiri lasă urme adânci și ridică multe semne de întrebare. Pentru că toate țările sunt alertate de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Reamintim că numai în anul 2012 au avut loc 219 atentate teroriste în Uniunea Europeană. Dar în ultimii ani, situația siguranței în Europa a dat mari bătăi de cap. Iată o scurtă trecere în revistă: atacurile de la 11 martie 2004 din Madrid, Spania, care s-au soldat cu 191 de morţi şi 1.876 de răniţi. Atunci, patru trenuri au fost detonate după ce la bord au fost plasate 10 rucsacuri pline cu TNT. Un alt atac care a produs panică pe continent a fost cel din 7 iulie 2005, din Londra. Atunci, bombardarea a trei metrouri şi a unui autobuz a lăsat în urmă 56 de morţi şi 784 de răniţi. Între 23 şi 26 octombrie 2002, la Moscova, a avut loc o criză similară: Teatrul Dubrovka a fost ocupat de 40-50 de ceceni înarmaţi, care spuneau că fac parte din mişcarea separatistă islamistă din Cecenia. Aceştia au luat 850 de ostatici şi au cerut retragerea forţelor ruseşti din Cecenia şi încheierea celui de-al Doilea Război Cecen. De asemenea, în noiembrie 2015 Parisul a fost ținta unor atacuri. Bilanțul acestor atentate a fost de 129 de morți si 352 răniți. Nu mai departe de câteva seri în urmă, în Turcia a avut loc un atentat în apropierea aeroportului Ataturk, atac care s-a soldat cu 41 de morți și sute de răniți. El a fost revendicat de gruparea stat Islamic.

Țări occidentale s-au transformat în centre pentru azilanți

refugiati in milanoPe de altă parte, numărul foarte mare de refugiați din Orientul Mijlociu a transformat marile capitale europene în adevărate aziluri. Dacă în urmă cu trei ani, de exemplu, în Milano, zona din perimetrul gării era ocupată de o grămadă de români, anul trecut acest loc a devenit neîncăpător din pricina a mii de azilanți veniți din Africa. Parcurile celebre, de asemenea, erau locul în care acești oameni dormeau, se spălau, se schimbau, mâncau și-și făceau nevoile. Este inutil să spun că-ți pierea orice chef să te plimbi prin acele locuri, altminteri absolut minunate.  Încă de atunci mi-am spus că anul  viitor, adică acum, în această vară, nu voi mai ieși din țară, deși sunt multe alte țări limitrofe României în care nu au fost înregistrate nici un fel de probleme. Cu toate acestea, să nu uit de declarația pe care George Maior a făcut-o nu cu multă vreme în urmă. Întrebat fiind dacă au existat atentate dejucate în România, el a răspuns: “Au existat, nu intru in detalii. Am actionat strict in registrul preventiv si ne-am indeplinit misiunea. Nu au existat evenimente si datorita unor actiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut in vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activitati si realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntam”. Și atunci, ne întrebăm fără nici un fel de reținere: de ce să nu ne vizităm țara?

Ne plimbăm prin țară, în lung și-n lat. Începem cu Ateneul Român

Nu știu ce forme de relief nu avem în țară – avem mare, avem munte, avem câmpii, avem peșteri, avem vulcani noroioși, avem Delta Dunării, avem orașe vechi și noi etc. Așa că turismul intern ar trebui să meargă ca pe roate. Sau cu mocănița, cu bicicleta, cu mașina, trenul ori autobuzul. Să nu vă imaginați că în țara noastră nu aveți o mulțime de locuri, din orice colt al țării, de vizitat. Indiferent ce vă doriți, puteți vedea cu ochii voștri. Știu, pentru mulți este foarte important să urce în avion și să ajungă în țări străine. Au de vizitat o mulțime de obiective turistice, o grămadă de biserici vechi și de muzee celebre. Dar v-ați întrebat ce clădiri minunate avem în țară și mulți dintre noi nu știu nimic despre existența lor. Știți că avem mii de monumente înscrise în Patrimoniul Cultural national? Câte dintre acestea v-au atras, spre câte v-ați îndreptat și câte au fost eliminate din planurile voastre de călătorie? O să încep prin a vă recomanda o parte dintre clădirile de o frumusețe aparte, situate în toate colțurile țării. Știu că multora dintre voi nu le place Bucureștiul deoarece este un oraș foarte mare, aglomerat și … foarte călduros pe timp de vară. Cu toate acestea, pentru cei care nu știu trebuie să reamintesc că este un loc minunat spre care să te îndrepți într-o vacanță. Chiar dacă este cald! La fel de cald este și la Roma sau la Paris în perioada verii! Capitala are multe zone vechi, unde există clădiri de o frumusețe greu de egalat și muzee care conțin exponate extrem de valoroase. ateneul romanDar sunt câteva construcții pe care nu trebuie să le ratați. Iar una dintre ele este Ateneul Român. Probabil foarte multă lume își amintește sloganulul „Dati un leu pentru Ateneu!”. Să știți că nu au fost simple vorbe, iar acest slogan nu este o poveste. A existat și a fost excelentă mobilizarea românilor. Se întâmpla prin anii 1885-1886. S-a dat alarma în țară cu acest slogan, iar banii au început să curgă. Au fost strânși peste 500.000 de lei de aur, bani la care s-au adăugat ceva donații și astfel au început lucrările. A fost uluitoare această strângere de fonduri. Dar la fel de uluitor a fost și faptul că această fabuloasă clădire a fost ridicată în doar doi ani de zile! Doi ani!! Știți de câți ani se încearcă construirea autostrăzilor? Dar să revin la Ateneu. Totul a costat 836.000 de lei de aur. Pe acea vreme, salariul unui muncitor constructor era de 200-250 de lei de aur, iar un leu de aur valora cât 31 de lei românești de atunci. Spre exemplu, o pâine costa zece bani. Și s-a putut! Acum nu se mai poate.

Mergem spre Târgu Jiu, la Coloana Infinitului

Advertisement

coloana infinituluiDe la București ne putem îndrepta spre Târgu Jiu. Nu este departe, iar ceea ce veți vedea va rămâne mereu în inimile voastre prin frumuseștea pe care o veți întâlni. Ansamblului Monumental din Târgu Jiu este compus din Coloana Infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii și au fost concepute și executate de Constantin Brâncuși. Coloana Infinitului a fost  inaugurată în anul 1938 și are o înălțime de 29,35 metri. Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului. Se povestește că, în urmă cu câteva zeci de ani, comuniștii au vrut să demoleze Coloana Infinutului pentru că li se părea inutilă. Intenționau să o vândă la fier vechi, doar că nu au reușit să o distrugă. Au adus un tractor de care au legat un lanț cu care ar fi urmat să pună la pământ coloana. Numai că lanțul s-a rupt de mai multe ori, iar oamenii au decis să renunțe la dărâmarea ei. Iar astăzi acest loc este vizitat de foarte multă lume, care pleacă cu cele mai frumoase amintiri de acolo.

În Moldova avem multe mănăstiri, dar și Palatul Culturii din Iași

palatul culturii iasiAjungem și în Moldova, o zonă a țării încărcată de istorie și de tradiții.Aici există o mulțime de obiective turistice spre care să vă îndreptați atenția. Sunt zeci de mănăstiri minunate pe care trebuie să le vizitați. Dar, în opinia mea, este obligatoriu să ajungeți la Mănăstirea Voroneț. Nu știu câtă lume are idee despre frumusețea acesteia și despre faptul că i se spune și „Capela Sixtină a Estului”. Ctitorie a lui Ștefan cel Mare, mănăstirea a fost ridicată în 1488 într-un timp record: trei luni și trei săptămâni. Mănăstirea este cunoscută pentru picturile sale: cea interioară datează chiar din vremea domnitorului Ștefan, fiind realizată în 1496, iar cea exterioară – cu acel „albastru de Voroneț” cunoscut în lumea întreagă – din perioada lui Petru Rareș. Dacă tot sunteți în zonă, nu ezitați să vizitați și Palatul Culturii din Iași. Știți că acesta este una dintre mândriile orașului de pe șapte coline și a fost construit pe locul vechii Curți Domnești. Construcția a început în 1906 și a fost suspendată în perioada Primului Război Mondial, fiind finalizată în 1925 (cu inaugurarea în 1926). Palatul Culturii se vizitează după un program execrabil, (valabil în toată țara) respectiv zilnic între orele 10.00-17.00. Important de știut este faptul că se poate vizita și Ceasul Turn, adică puteți admira orașul de la înălțime.

Și Ardealul are locuri minunate de văzut

podul minciunilor sibiuȘi în Ardeal sunt multe locuri minunate de vizitat. Ca să vă atrag doar cu câteva dintre ele, voi omite o mulțime de alte localități fantastice, cum ar fi Sighișoara, Reghin, Orăștie, Borșa, Oradea etc. Mă voi referi la minunatul oraș Sibiu, care are foarte multe locuri fantastice. Iar unul dintre cele mai cunoscute obiective este Podul Minciunilor. Acesta a fost primul pod realizat din placă turnată de pe teritoriul românesc. A fost construit în anul 1859 și face legătura între Orașul de jos și Orașul de sus. Legendele nu au întârziat să apară.  Cea mai cunoscută legendă este că podul are urechi și o putere greu de imaginat astfel că, la fiecare minciună auzită, el începe să geamă din toate încheieturile și se prăbușește, aducând mincinosul cu picioarele pe pământ.  Potrivit altei legende, în Piața Mică din Sibiu se țineau mai multe târguri, iar, după ce ajungeau acasă, unii cumpărători își dădeau seama că au fost păcăliți. Ei se întorceau în piață și îi luau de piept pe negustorii mincinoși și, în hohotele de râs ale mulțimii, îi aruncau de pe pod. Astfel, când poposeau din nou la Sibiu negustorii se temeau să îi mai înșele pe localnici. Nu lipsesc nici legendele cu îndrăgostiți. Tinerii își jurau acolo iubire veșnică, iar fetele afirmau că sunt fecioare. Însă, după noaptea nunții, se descoperea că unele ele erau mincinoase. Așa că, erau târâte pe pod, fiind aruncate peste balustradă.  De la Sibiu, vă sugerez să mergeți spre Brașov, pentru a vizita Biserica Neagră. Aceasta este una dintre cele mai impresionante construcții gotice din România. Pe locul unei vechi biserice romanice a început, în 1383, construcția unei catedrale gotice. Lucările au fost suspendate în 1421 din cauza unei invazii otomane; cinci decenii mai târziu, din cauza unui cutremur au fost modificate planurile de construcții, renunțându-se la înălțarea turnului  sudic. Construcția a fost încheiată în 1477. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de “Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol”.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions