Advertisement
Categories: Politica

Inevitabilul s-a produs. Mai mulți bugetari, în ȘOMAJ TEHNIC. Măsura nu este pentru toată lumea

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri seară, la postul B1 TV, că mai multe categorii de bugetari vor intra în șomaj tehnic câte 15 zile pe lună, iar celelalte 15 zile vor fi lucrătoare. În schimb, vor fi sectoare ale economiei unde nu se va aplica șomajul tehnic. Orban se referă în acest caz la salariații de la stat, cadrele medicale, în special, care sunt în prima linie în lupta cu virusul ucigaș. Interesant este că măsura șomajului tehnic va fi aplicată atât în administrația publică centrală, cât și locală.

„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară. De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, pentru ANOFM e implicată în procesarea și oferirea șomajului tehnic, casele de pensii. Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic.

În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (…) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură. Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome. Nu vom acorda tichete de masă celor în șomaj tehnic și doresc ca șomajul tehnic să dureze cât mai puțin și să se încheie cu reîntoarcerea la muncă. Dorim ca firmele să își reia activitatea și să cheme oamenii la muncă.”, a declarat Ludovic Orban. Sursa: stiripesurse.ro

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a venit, la rândul său, cu explicații despre acest proiect.

Advertisement

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție. În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază. Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.“, a spus Violeta Alexandru.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Tatian Iorga

Recent Posts

Traficanți de droguri, reținuți la un festival de muzică din stațiunea Mamaia

Vineri, 3 mai, sâmbătă, 4 mai, și duminică, 5 mai, în Mamaia s-a desfășurat un… Read More

9 ore ago

Senatorul Remus Negoi: „Datoria publică a României a ajuns la 841 de miliarde de lei în februarie“

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că Guvernul PSD – PNL a îndatorat… Read More

10 ore ago

Ce acțiuni au desfășurat specialiștii antidrog în stațiunile de pe litoral

În contextul Sărbătorilor Pascale, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța au continuat… Read More

11 ore ago

Un reșou electric a provocat un incendiu într-un apartament din municipiul Constanța

Un incendiu a izbucnit în această dimineață, 6 aprilie, în jurul orei 9.25, într-un apartament… Read More

13 ore ago

Avarie pe conducta de aducțiune în zona localității Lumina

Astăzi, 5 mai, s-a înregistrat o avarie pe conducta de aducțiune, cu diametrul de 600… Read More

o zi ago

Atenție! Apă cu presiuni scăzute în localitățile Lumina, Corbu și Năvodari

Astăzi, 4 mai, s-a înregistrat o avarie pe conducta de aducțiune, cu diametrul de 600… Read More

2 zile ago