Conecteaza-te cu noi

Actual

Lipsesc medicamente importante din programul naţional de oncologie

Published

on

Ministrul Sănătății a solicitat luna trecută o situație centralizată a medicamentelor care au discontinuități în aprovizionare sau lipsesc din unitățile sanitare în care derulează programul național de oncologie în contract cu casele de asigurări.

Săptămâna aceasta, responsabilii Ministerului Sănătății împreună cu conducerea ANMDM și UNIFARM au analizat situația fiecărui produs în parte și au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piață pentru a identifica soluții rapide pentru aprovizionare.

Lipsa CISPLATIN este cauzată de faptul că deținătorul autorizației de punere pe piață a vândut-o unei alte companii. În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3000 de fiole de CISPLATIN, cantitate care va ajunge pe piața din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, același producător care va furniza cele 3 mii de fiole, va aduce pe piață aproximativ 10 mii de fiole de diverse concentrații până la finalul lunii mai.

Există disponibil pe piață un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeași substanță activă: SINPLATIN. Comenzile spitalelor care au contractat acest produs și au făcut solicitări vor fi onorate. Este un  produs inclus în Programul Național de Cancer cu decontare 100%.

Advertisement

De asemenea, din aceeași clasă de medicamente, există disponibil pe piață și produsul CARBOPLATIN, care poate fi achiziționat de către spitale în baza contractelor de achiziții publice.

În urma analizei realizate la Ministerul Sănătății, există și alte produse pentru care producătorii au vândut licența iar cei care au achiziționat-o nu sunt pregătiți să producă medicamentele. MS și ANMDM vor autoriza folosirea doar pentru produsele pentru care există siguranța că nu periclitează în nici un fel viața pacienților.

Responsabilii Ministerului Sănătății monitorizează permanent stocurile și consumul produselor farmaceutice pentru a interveni urgent, dar cu pârghii legale, pentru asigurarea necesarului de medicamente.

“ În urma analizei atente a situației, am constatat că există unele uități sanitare care au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverși producători. Este datoria celor implicați direct în aprovizionarea cu aceste medicamente să se implice mai mult în a rezolva problemele care apar. Pe de altă parte, se impune o revizuire a legislației privind achiziția de medicamente, care să ofere mai mult siguranță ca distribuitori care se prezintă la licitații vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions