Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

O firmă deținută de un offshore din Insulele Virgine preia analizele medicale de la Spitalul Medgidia

Published

on

Pe 30 iunie 2017, Spitalul Municipal din Medgidia a publicat în SEAP un anunț de atribuire a unui acord cadru încheiat pentru o perioadă de patru ani cu firma Medcenter SRL București. Aceasta va prelua serviciul de analize medicale al Spitalului, urmând să încaseze, în perioada contractuală, 5.063.124,45 de lei, plus TVA. Așa cum se precizează în anunț, serviciile de analize medicale cuprind investigațiile medicale necesare pentru identificarea și stabilirea corectă a diagnosticelor pacienților prezentați/internați în Spitalul Municipal Medgidia. Atribuirea contractului a avut loc pe 28 iunie 2017, în urma unei licitații publice, la care au participat trei ofertanți.

Firma câștigătoare, Medcenter SRL București, este deținută de Medicarom Group SRL București în proporție de 99,99937% din părțile sociale și de Langton Industrial Holdings Limited din Bahamas, în proporție de 0,00063%. La rândul ei, Medicarom Group SRL este deținută, integral, de Selinvest Trading Limited din Insulele Virgine Britanice. În hotărârile adoptate de Medcenter SRL și publicate în Monitorul Oficial, așa cum sunt acestea disponibile pe Vrăjitorul.eu, asociatul principal, Medicarom Group SRL, este reprezentat prin administrator unic Michael Lewis John Selby, în vreme ce offshorre-ul din Bahamas, Langton Industrial Holding Limited, este reprezentat, pe rând sau în comun, de românii Gheorghe Paraschiv (72 de ani) și Ionel Volintiru (58 de ani). Deși beneficiarii reali ai afacerii sunt camuflați în cele două paradisuri fiscale, câteva date despre cei doi români implicați în administrarea acestui colos medical sunt extrem de utile și de interesante pentru public.

În perioada comunistă, Gheorghe Paraschiv a lucrat la o reprezentanță a unei firme britanice la București, așa cum recunoștea acesta pentru Rise Project, în anul 2016. Paraschiv a negat că ar fi fost agent al fostei Securități, în condițiile în care accesul la astfel de funcții comerciale în perioada comunistă era, de regulă, rezervat lucrătorilor de Securitate (vezi cazul Dan Voiculescu). După revoluție, Paraschiv a fost, potrivit aceleiași surse, primul director de vânzări al Coca-Cola România, ulterior devenind director de vânzări al întregului grup Medicarom.

Ionel Volintiru a fost, înainte de Revoluție, prim-secretar al Comitetului Municipal al Uniunii Tineretului Comunist din București. Potrivit unei speculații de presă, acesta ar fi un apropiat al PSD-ului.

Advertisement

Grupul Medicarom derulează afaceri de aproximativ 45 de milioane de euro în România, în principal în domeniul analizelor medicale, al softurilor medicale și al livrărilor de substanțe și materiale medicale. În anul 2006, una din firmele grupului a livrat substanțele medicale pentru combaterea gripei aviare. Medcenter – firma specializată în analize medicale – deține clinici specializate în București (Berceni și Titan), Baia Mare, Cluj, Turda, Focșani, Tecuci și Iași, dar și puncte de recoltare în alte localități mai mici. În județul Constanța, societatea deține o clinică de analize pe strada Dezrobirii nr. 90C,  dar și un punct de recoltare, în Eforie Nord. De asemenea, Medcenter a mai externalizat serviciile de analize și laborator de la Spitalele județene din Brăila, Buzău și Focșani. În cursul anului 2015, presa națională relata faptul că 30 de eprubete cu sânge și ace de seringă folosite, furate de la laboratorul deținut de Medcenter în cadrul Spitalului Județean Brăila, ar fi fost găsite într-un parc al orașului (vezi aici).

 

Spitalul Municipal din Medgidia traversează o perioadă de instabilitate managerială. Pe 30 martie 2017, primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie, anunța într-o emisiune la un post local de televiziune că mandatul directorului din acel moment, Stere Bușu, urma să înceteze chiar de a doua zi. Ca urmare, pe 1 aprilie 2017, la conducerea unității medicale a fost instalat, cu un mandat provizoriu, medicul Eugen Aglițoiu, care era, totodată, și lider de sindicat. La momentul acelei schimbări, Aglițoiu declara citat de o publicație online din Medgidia: ”Avem un proiect destul de bun, pentru a reda acest spital comunității. Ne dorim să îl redăm oamenilor și să nu mai fie un spital al unui grup de interese. Dar trebuie să avem răbdare, pentru că schimbările nu se fac în două zile.”. Se pare că Valentin Vrabie nu a mai avut răbdarea necesară pentru a-l lăsa pe Aglițoiu să smulgă Spitalul din Medgidia din mâna grupurilor de interese. Ca dovadă, în decursul lunii iunie a.c., acesta a fost înlocuit cu medicul Liviu Merdinian, care s-a evidențiat, în trecut, ca susținător al PSD-istului Decebal Făgădău, participând activ la campania electorală prin care acesta a devenit primar al Constanței. În singurul interviu pe care l-a acordat de la preluarea funcției de manager al Spitalului Medgidia, Merdinian nu a găsit oportun să menționeze proiectul de externalizare a serviciului de analize medicale, trecând sub tăcere acest aspect (vezi aici).

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions