Conecteaza-te cu noi

Societate

„Oferta” FITIC pentru 5 septembrie: teatru pentru toate gusturile!

Published

on

Şi astăzi, 5 septembrie, aşa cum v-a obişnuit, Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, care se desfăşoară în intervalul 1 – 8 septembrie 2018, vă aşteaptă cu spectacole de toate genurile, pentru toate categoriile de public.

Aşadar, de la ora 16.30, la Teatrul de Stat, puteţi urmări spectacolul Reactorului de creație și experiment, „Noi nu, niciodată”

Sinopsis: „Ți s-a întâmplat vreodată să folosești un argument nepotrivit doar ca să îți demonstrezi punctul de vedere? Ți s-a părut vreodată că unele cuvinte nu sunt chiar ale tale? Ai tras vreodată concluzii greșite? Nici noi… Deconstruind diferite tipuri de discurs, spectacolul încearcă prin (auto)ironie să stimuleze gândirea critică și să suprapună într-un mod ludic planul personal biografic peste unul istoric”.

Un spectacol de: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Olivia Grecea, Petro Ionescu, Paula Rotar și Cosmin Stănilă. Cu: Alexandra Caras, Radu Dogaru, Paula Rotar și Cosmin Stănilă. Scenografie: Gábor Zsófi. Vârsta recomandată: 16+

Advertisement

Urmează, de la ora 19.00, Asociaţia Jamais Vu, care vă prezintă spectacolul „Cai putere”, un proiect despre prietenie şi despre cât rezistă aceasta în condiţii de stres… motorizat. „Cai putere“ este  o comedie despre un grup de prieteni care urcă în fiecare toamnă o motocicletă Mobra de la parter la etajul 10, pentru a o proteja pe perioada iernii. Evenimentul festiv se transformă într-o degringoladă totală care vorbește despre fragilitatea prieteniilor. Regie: Matei Lucaci-Grunberg. Distribuţie: Ștefan Huluba, Kostas Mincu, Cristian Bota, Emilian Mârnea, Andrei Sever, Iany Panait și Mădălina Craiu. Adaptare: Daniel Sandu.

De la ora 21.30, sunteţi din nou invitaţi la Teatrul de Stat Constanţa, de Teatrul Arte dell’Anima şi spectacolul „Lettice și Leușteanul”

Sinopsis: „Lettice and Lovage” este o savuroasă comedie satirică, scrisă în 1987, special pentru actrița Maggie Smith. Aceasta a jucat rolul personajului Lettice Douffet și a câștigat, în 1990, premiul Tony. La Teatrul Globe spectacolul (în regia lui Michael Blakemore) a avut 768 de reprezentaţii, fiind unul dintre cele mai longevive din istoria teatrului londonez. Textul este structurat de către dramaturg în 3 Acte și 4 Tablouri fiind foarte ofertant (în primul rând pentru actrițe), cele două personaje feminine principale fiind foarte bine conturate. „Lettice & Lovage” spune, într-un stil plin de umor fin și nuanțat, British, povestea întâlnirii dintre Lettice Douffet (o femeie pasionată de istorie, teatru și bucătărie elisabetană, în prezent, ghid turistic, angajat al Consiliului Conservării și Protejării Obiectivelor Istorice ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), care trebuie să prezinte turiștilor Conacul Fustian, conac bântuit (în opinia ei) de Spiritul Nimicului și Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului. Ca în fiecare loc de muncă, Lettice decide să urmeze „regula celor trei Δ, regula moștenită de la mama ei și prin urmare, să Însuflețească, să Înflăcăreze și să Înveselească audiența, imaginând fapte grandioase petrecute pe Marea Scară a Conacului. Lotte o concediază, dar are revelația întâlnirii unui om „spectaculos”, pe care, săptămâni mai târziu, simte nevoia să îl caute, în fața căruia (încurajată de pocalele de Quaff pe care le dă pe gât) lasă garda jos și împreună cu care își va aminti și ea de faptul că a moștenit de la tatăl ei (proprietarul Editurii Perseus), mort odată cu Europa, „ochii” pentru frumos, pentru construcțiile cu arhitectură splendidă, care dau identitate. Cele două petrec tot mai mult timp împreună, reînviind scene din istorie și, inevitabil, se produce un accident, care conduce la un proces public. Lotte va trebui să își dea demisia dar viața va continua mult mai spectaculos și pentru ea pentru că, decide să înființeze, împreună cu Lettice, „tururile E.N.D.”, prin care să fie prezentate „top 10 cele mai noi și mai urâte clădiri din Londra”, demonstrând cum a fost ucisă frumusețea și de către cine, spunând numele exacte ale arhitecților, constructorilor, inginerilor și urbaniștilor. „Pe vremuri, exista ceea ce se chema Ochiul arhitectonic comun. A fost distrus chiar în vremea noastră, (…)”. Spectacolul se încheie cu scena Letticiei și a lui Lotte care își imaginează un altfel de tur (E.N.D., E.N.D. = Eradicarea Noutatilor Dezgustatoare), încheiat cu oferirea unui pahar de Quaff în semn de apreciere, ca o compensație pentru toate ororile arhitectonice văzute. Căutarea iubirii și a împlinirii în viață, curajul, umorul și creativitatea, arhitectura ca identitate, distrugerea orașelor, importanța istoriei și a teatrului, evadarea în imaginar, frustrarea, durerea, sacrificiul, sunt temele mari ale textului.

Ce au în comun Lettice Douffet, Charlotte Schoen și Maria Stuart, regina Scoției rămâne să descoperim împreună la Teatrul de Stat Constanţa, miercuri, 5 septembrie, de la ora 21.30.

Spectacolul „Lettice și Leușteanul” de Peter Shaffer, traducere de Crina Lință, este regizat de Geanina Hergheligiu. Distribuţie: Crina Lință, Ioana Pavelescu și Silviu Biriș. Pictură décor: Alina Mavru

Advertisement

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediţia a treia, este organizat de Asociaţia Art Society Center şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.

 Proiect: Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța 2018

Valoarea Totală a Proiectului: 563.500 lei

 

Asociația ART SOCIETY CENTER                               Proiect de Interes General

Advertisement

e-mail: artsocietycenter@gmail.com              Finanțat din Fonduri Nerambursabile

www.fitic.ro                                                                  www.primariaconstanta.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions