Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Palatul moştenit de Radu de la soacră. Arhitecţii au pus monopol pe proiectele Mangaliei

Published

on

În anul 2009, Cristian Radu era ditamai comisarul-şef al Gărzii Financiare din Constanţa. Din postura sa de lefegiu la stat, acesta nu-şi permitea, în mod oficial, decât apartamentul modest de două camere, pe care şi-l menţionase în declaraţia de avere. În schimb, marele ştab avea o soacră, care avea libertatea să facă orice cu pensia ei, fără a fi bănuită că ia şpagă de la agenţii economici. Păi cine ar fi bănuit de aşa ceva o biată pensionară? Luându-şi în serios libertatea mai sus enunţată, soacra Radului – pe numele ei Gloria Babuşcă – s-a apucat de construit o casă ca-n poveşti, pe malul lacului Siutghiol, în zona Campusului nou al Universităţii Ovidius. O casă de 414 metri pătraţi, cu o arhitectură sofisticată, cu ferestre care se îndoaie pe unghiul de 90 de grade, la colţul diferitelor volume.  Două etaje, parter şi demisol – cu sală de sport, plus o curte imensă, amenajată ca la carte. Intrarea pentru maşini se face de pe o stradă, intrarea în casă – de pe altă stradă. Întregul colţ de rai a fost proiectat de arhitecţii Alec Marius Iuga şi Sebastian Ionescu. Atât de încântaţi au fost realizatorii grandiosului proiect, încâ l-au fotografia cu sârg şi au postat fotografiile chiar pe site-ul oficial al firmei, ca să le vadă toată lumea.

Prin-Screen-Decodesign

Pozele sunt destul de reuşite din punct de vedere artistic (motiv pentru care le publicăm, la rândul nostru, ca o exemplificare a măiestriei proiectanţilor). Pe site-ul oficial al Decodesign Team SRL Constanţa se găsesc şi fotografii ale grădinii amenajate sau a interiorului… de un lux absolut bulversant. Nu multe sunt casele de acest fel în România. Ca ultim amănunt extrem de interesant, în fotografiile din anul 2009 se pot observa maşinile de lux pe care le conduce şi-n prezent primarul Mangaliei, Radu Cristian. Casa lui Radu se poate vedea şi pe Google Maps, aşa cum arăta ea în anul 2011. În momentul acelei capturi din satelit, în faţa casei sale era parcat autoturismul deputatului de Mangalia, Victor Manea.

Casa-Siutghiol-vedere-Googl

Moştenirea: 326.600 mp de pământ, palatul, două apartamente…

Reamintim cititorilor că întreaga superbie de pe malul lacului Siutghiol a ajuns oficial în declaraţia de avere a lui Cristi Radu, în anul 2015, când acesta a moştenit întreaga avere, de-a dreptul colosală, agonisită de soacra sa, numita Gloria Babuşcă, decedată în 2013. În portofoliul oficial al primarului au intrat atunci 326.600 de metri pătraţi de pământ (din care 81.000 mp în intravilan). La grămadă au mai încăput şi două apartamente, cinci spaţii comerciale în suprafaţă de 565,92 metri pătraţi, 164.115 euro şi  17.140  de dolari americani (în conturi şi la saltea). Oricine s-ar chinui cu leafa de la stat, ştiind că va moşteni o asemenea avere de milioane de euro.

Advertisement

Arhitecţii au mai lucrat pentru Mazăre şi pentru un colaborator al lui Sorin Strutinsky

În acelaşi an 2013, primarul Radu a început să atribuie cu dedicaţie contractele de proiectare a investiţiilor publice de la Mangalia către firma care-i ridicase casa din Constanţa. Aşa cum aminteam, la începutul articolului, Decodesign Team SRL a proiectat monumentele din sensul giratoriu şi de la intrarea în staţiunea Saturn, parcul Evergreen, Aleea Steagurilor din Neptun şi alte câteva proiecte mai puţin importante. Trebuie să spunem că firma de casă a lui Radu şi-a mai câştigat banii proiectând nişte fântâni arteziene pentru Primăria Constanţa, pe vremea lui Mazăre, aqualand-ul şi centrul de afaceri de la Năvodari, pe vremea lui Nicolae Matei, precum şi nişte blocuri pentru norvegianul Kay Torkildson, colaboratorul lui Sorin Strutinsky. Departe de noi să punem la îndoială capacitatea tehnică, măiestria artistică şi viziunea arhitecţilor, deşi, pe bloguri, mai multe persoane avizate au tot comentat că templul roman ridicat în sensul giratoriu, în inima zonei de protecţie arheologică a cetăţii greceşti Callatis, vine ca nuca-n perete. Dincolo de non-sensul simbolic, totuşi trebuie să recunoaştem că monumentul este frumos. La fel cum trebuie să recunoaştem frumuseţea, nonconformismul şi grandoarea locuinţei din care-şi porneşte naveta, în mai fiecare dimineaţă, primarul constănţean al Mangaliei. Are gust, domnule! Alţi milionari locuiesc în palate mai fade, neavând şansa întâlnirii cu arhitecţi de o asemenea valoare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions