Conecteaza-te cu noi

Actual

Scandal la nivel înalt. Motivul: Cetatea Capidava! Citiți și minunați-vă!

Published

on

Ieri, pe facebook, ministrul Culturii, Corina Șuteu posta următorul text: corina-suteu“Comisia Națională ‘Limes’, în urma unei vizite pentru monitorizarea situației cetății Capidava, a declarat că aceasta a fost afectată ‘semnificativ’ de lucrările menite să o restaureze, consolideze și să o pună în valoare. Cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, a scris Șuteu. Potrivit declarației Comisiei Naționale ‘Limes’ cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene, declarație postată pe site-ul Ministerului Culturii, “situația actuală a monumentului este deosebit de gravă”. ”Astfel, ceea ce se găsește la fața locului în șantierul abandonat de peste 10 luni, în absența unui constructor care să finalizeze proiectul, este o reconstrucție perimetrală a cetății, cu intrări sub arcadă de cărămidă în turnuri, cu zone în care, peste structura originală preexistentă începerii lucrărilor în 2015, s-a ajuns până la dublarea înălțimii păstrate a curtinelor. Consecință directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară — poternă), cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List), fapt care poate afecta includerea sitului pe listele tentative naționale în cadrul Programului Național Limes”, se afirmă în declarație. Comisia Națională ”Limes” solicită autorităților competente “luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constatate în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel”. Comisia Națională Limes cere autorităților competente luarea unor măsuri urgente pentru remedierea stării de lucruri constată în cazul cetății Capidava și prevenirea unor situații de acest fel.

Vizită la Capidava – pe data de 1 octombrie 2016

cetatea-capidavaRecent, în data de 1 octombrie 2016, o parte a membrilor Comisiei Naționale LIMES a efectuat o vizită în teren pentru monitorizarea situației cetății Capidava. Cu acest prilej, s-a constatat cu deosebită îngrijorare că – din păcate – în cadrul acestui sit arheologic prioritar, clasat monument istoric de categorie „A”, unde au fost efectuate în anul 2015 lucrări importante în vederea conservării, restaurării și punerii în valoare a vestigiilor antice, în sensul integrării în circuite turistice, respectivele intervenții au afectat semnificativ cetatea CapidavaLa Capidava, Consiliul Județean Constanța a desfășurat în ultimii 2 ani – în calitate de beneficiar – un proiect cu fonduri europene, intitulat Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava. Proiectul este parte a  Programului Operațional Regional 2007–2013, Axa prioritara 5, Domeniul major de intervenție 5.1. Valoarea investiției atinge 74 milioane RON (echivalentul a cca. 16 milioane de EURO). Inițial, proiectul a avut ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015, dar între timp – datorită unor disfuncționalități semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare – a fost declarat nefuncțional, urmând ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze până la data limită de 31 decembrie 2017, din fonduri proprii ale Consiliului Județean Constanța. Membrii Comisiei Naționale LIMES care au vizitat situl în urmă cu câteva zile au fost însoțiți de către conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, responsabil științific al sitului și totodată membru al comisiei menționate.

Ce spun autoritățile și aleșii locali?  

claudiu-palazPartidul Mișcarea Populară Constanța face următoarele precizări, referitor la proiectul “Capidava”, proiect ce se dorea a aduce un plus de valoare culturii constănțene, fiind cetatea cea mai bine conservată din perioada “Romană”, dar care, conform declarațiilor venite din partea Ministerului Culturii, a fost restaurată “în așa hal”, încât a ajuns kitsch, fiind scoasă din patrimoniul UNESCO:

  1. Consilierii județeni ai PMP Constanța vor promova în prima ședință a Consiliului Județean Constanța, un proiect de hotărâre în care să se dispună o analiză amănunțită a proiectului “Capidava” și a modului în care a fost “distrus prin restaurare” acest obiectiv nu doar de interes judetean, ci si național;
  2. Vom solicita tragerea la răspundere penală a celor care au verificat și au avizat lucrările de construcții și restaurare a cetății “Capidava” pe toată perioada restaurării, chiar dacă din analiza documentației va reieși că cei vinovați sunt și în “curtea” Ministerului Culturii. “Consider că nu poți arunca cu noroi într-o instituție, în speță CJC, fără să ai argumente și fără să verifici în prealabil dacă cei vinovați sunt chiar cei pe care-i consideri tu a fi vinovați. Față de acestea, facem precizarea că dacă din verificări va rezulta că vinovați sunt și angajați ai Ministerului Culturii, angajați care au dat avize pentru execuția acestui proiect încât să devină kitsch, vom sesiza organele competente, chiar și prin formularea de plângeri penale și demersuri pentru recuperarea prejudiciului” a declarat Claudiu Palaz.

L-am contactat și pe președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir care citise despre ceea ce s-a întâmplat la gheorghe-dragomircetatea Capidava. ”Eu nu sunt un specialist în arheologie dar este un lucru extraordinar de grav ce se întâmplă. Dacă într-adevăr așa stau lucrurile, este foarte grav. Noi pierdem bani, dar vă dați seama că aici nu este vorba doar despre pierderea materială, ci și despre cea de patrimoniu. Ce ne facem cu situl arheologic? Este o mare tragedie, iar cuvintele sunt mult prea puține pentru a putea descrie ceea ce s-a întâmplat. Este inacceptabil ca un monument istoric să fie tratat în acest fel, mai ales că au existat foarte mulți bani pentru reabilitarea sa.”, a declarat Dragomir.

Am stat de vorbă și cu președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care s-a arătat destul de supărat ce ceea ce se întâmplă. În primul rând a ținut să precizeze că cetatea Capidava NU a fost niciodată în lista UNESCO, așa cum declară unii și alții.horia-tutuianu ”Lucrarea nu este încă terminată, dar din verificările pe care le-am făcut proiectul de restaurare-reabilitare a primit toate avizele necesare din partea Ministerului Culturii. Cei care se vor face vinovați de această stare a lucrurilor vor fi sancționați indiferent cine sunt ei. Acest proiect nu a fost niciodată împiedicat de către Consiliul Județean Constanța. Este adevărat însă că, în luna decembrie a anului 2015 CJC a trebuit să suporte o sumă mare de bani. Acum asigurăm paza acolo și 70% din acest proiect este finalizat. Dar vreau să repet: nu avem un raport al Ministerului Culturii și sunt foarte deranjat din acest motiv. Și asta pentru că responsabilul cu acest proiect, dl. Ioan Opriș, responsabil științific al sitului și totodată membru al comisiei LIMES. a fost direct implicat în acest proiect”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Constanța.

CJC a emis și un comunicat de presă

Conducerea Consiliului Judetean Constanța a verificat stadiul proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”, Cod SMIS 31212. În urma acestor verificari, s-a constatat faptul că acest proiect a fost avizat de reprezentanții Ministerului Culturii, atât în faza de studiu de fezabilitate, cât și în cea de proiect tehnic. Mai mult, avizele prin care s-a aprobat proiectul tehnic  au fost redactate și transmise spre dezbatere în comisiile de specialitate ale Ministerul Culturii chiar de reprezentanții acestui minister. Potrivit documentelor, in cadrul acestor comisii de specialitate, Consiliul Județean Constanța nu a avut nici un reprezentant. În urma dezbaterilor, Ministerul Culturii a avizat pozitiv proiectul de restaurare al Cetății Capidava. Ulterior, Ministerul Dezvoltarii Regionale a aprobat spre finantare acest proiect, prin programul Operational Regional 2007- 2013, axa prioritara 5, domeniul major de investitie 5.1, iar CJ Constanta a atribuit prin licitatie publica executarea lucrărilor. În toate etapele de execuție proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ. Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscală. Pentru a finaliza proiectul până la data limită impusă de procedurile europene, Consiliul Judetean Constanța a demarat procedurile de obținere a  documentatiei tehnico-economica prin care se stabilește ce lucrări mai sunt de executat. Avizul a fost  obținut, iar în prezent  se vor demara procedurile în vederea atribuirii unui nou contract de execuție a lucrărilor de restaurare. Conducerea Consiliului Judetean Constanta solicita in mod oficial Ministerului Culturii un raport tehnic privind concluziile echipei de specialiști care s-a deplasat la locatie, precum si specificatiile tehnice care nu s-au respectat in cadrul procesului de executare a lucrarilor conform proiectului. La nivelul Consiliului Judetean Constanta se va face o analiza a lucarilor efectuate in cadrul proiectului, iar daca se vor constata nereguli cei vinovati vor fi sanctionati conform legislatiei in vigoare.

Advertisement

Există un proces pe rolul instanțelor de judecată

În luna aprilie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar mai multor persoane acuzate de spălare de bani, evaziune fiscală, constituire de grup infracţional organizat la restaurarea a două vestigii istorice din Constanţa. Conform unui comunicat de presă al Departamentului Naţional Anticorupţie, mai mulţi inculpaţi au fost trimişi în judecată sub control judiciar. DIMA CONSTANTIN, administrator al SC Mara Construct SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), – evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), – spălare a banilor (2 fapte), – fals în declaraţii, MIHAI TOMA, administrator al SC Eva Solution SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, şi în stare de libertate, a inculpaţilor: OUAHMANE KHALID, administrator al SC Nord Colorado SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, ENACHE CRISTEA MARIAN, administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL şi SC Professional Equipment Solutions SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor (2 fapte), – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – evaziune fiscală, în formă continuată, DUMITRU MARIAN IULIAN, administrator al SC Clasic Confort International SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, PETRACHE LUCIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la spălarea banilor, – complicitate la spălarea banilor, SC MARA CONSTRUCT SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (2 fapte), – evaziune fiscală, în formă continuată (2 fapte), – spălare a banilor (2 fapte), SC NORD COLORADO SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, SC NICOTRANS EUROLOGISTIC SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, SC PROFESSIONAL EQUIPMENT SOLUTIONS SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, SC CLASIC CONFORT INTERNATIONAL SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – spălare a banilor, SC EVA SOLUTION SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: – constituire a unui grup infracţional organizat, – complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, – spălare a banilor, În perioada 19.09.2011 – 10.09.2015, în contextul atribuirii şi executării a două contracte de lucrări privind “Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani” şi “Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat şi depus mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat şi din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, în valoare totală de 37.434.195 lei. Începând din luna aprilie 2012, inculpaţii Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor obţinuţi în maniera de mai sus. Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acţionând în această modalitate, inculpaţii au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit. În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. A.N.A.F. – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţine inculpaţilor Dima Constantin, SC Mara Construct SRL şi Petrache Lucian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale. Faţă de inculpaţii Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena şi Stoian Aurica procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.

Cine va răspunde în viitor pentru acest eșec?

Este greu de precizat cum anume vor sta lucrurile. Dar pentru toți românii ar trebui să fie un lucru care să le dea de gândit. Este vorba despre o cetate veche, care are o istorie milenară iar niște unii, că nu știu cum se numesc și cine sunt ei, și-au permis să-și bată joc de o istorie de mii de ani. În vreme ce în străinătate toți turiștii străini merg să viziteze locurile în care istoria este la ea acasă dar numai pentru că a fost protejată și s-au investit bani serioși în ea, noi reușim să distrugem și lucrurile minunate care ne-au rămas din moși strămoși. Consiliul Județean Constanța a fost câștigătorul și, totodată, beneficiarul unui proiect de restaurare cu fonduri ale UE, intitulat Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic cetatea Capidava. Proiectul aparținea Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenție 5.1. ”El este unul de mare complexitate, cu implicații multiple și pe termen lung, în afara celei strict financiare (o valoare de cca 74 milioane lei); el antrenează parteneri, responsabilități, considerente de ordin științific și cultural, turistic și, mai presus de orice, presupune intervenția, acțiunea responsabilă asupra unui monument de valoare excepțională pentru frontiera romana și bizantină a Dunării de Jos. Capidava reprezintă astăzi una dintre cetățile cu cea mai mare notorietate pentru frontiera romana a Dunârii de Jos, atât pe plan național, cât și internațional. Cercetat fără întreruperi majore începând din 1924, sub conducerea lui Grigore Florescu, Radu Florescu (după 1960) și Ioan C. Opriș (din 2004), monumentul se păstrează perimetral.” Vom vedea ce va urma, dacă se va găsi vreun vinovat sau mai mulți și cum anume vor răspunde aceștia. Vom reveni cu detalii pe parcursul derulării eventualelor cercetări!

 

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions