Conecteaza-te cu noi

Societate

Spectacole-lectură în liceele constănțene

Published

on

În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Teatrul de Stat Constanța a demarat un proiect de promovare a teatrului, în special a dramaturgiei românești, în liceele constănțene. Proiectul a pornit de la dorința de a celebra Ziua Culturii Naționale (15 Ianuarie) și Unirea Principatelor (24 Ianuarie), dar se va prelungi și dincolo de aceste ocazii, fiind o modalitate excelentă de a stârni interesul elevilor pentru artele spectacolului, pentru cultură, în general, și de a forma un public nou pentru teatru.

În această perioadă, actorii TSC prezintă două texte importante din literatura dramatică românească, texte emblematice pentru perioada interbelică, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Liceul Teoretic „Ovidius”:

  • „Domnișoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu, regizor coordonator Iulian Enache;
  • „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu, regizor coordonator Liviu Manolache

George Mihail Zamfirescu (13 octombrie 1898 – 8 august 1939) a debutat în 1918 cu versuri publicate în „Literatorul”. A fost redactor la „Facla” și „Adevărul”, conducător de companii teatrale, director de scenă la Teatrul Național din Iași (1933-1939).

Comedia tragică „Domnișoara Nastasia” (1927) este un emoționant tablou al periferiei, în care năzuința eliberării oamenilor simpli din lanțurile unei existențe sufocante se dovedește irealizabilă. A mai scris piesele „Cuminecătura”, „Idolul și Ion Anapoda”, culegerea de articole despre teatru „Mărturii în contemporaneitate” și altele.

Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 – 4 noiembrie 1970) a scris schițe, romane, poezii, piese de teatru, dedicându-se, la maturitate, trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, director și proprietar de teatru. Criticii l-au considerat un fidel continuator, în perioada interbelică, al comediei caragialiene de moravuri, prin tipologie, situații și dialoguri spirituale. Piesele de teatru ale lui Mușatescu, în special comediile „Titanic-Vals”, „…escu”, dar și melodrama „Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în țară, și în străinătate.

Advertisement

„Visul unei nopți de iarnă” (1937) este povestea romantică a unei fete simple, îndrăgostite de idolul său, un scriitor celebru.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions