Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Tabăra de Copii Năvodari, sub asediu. Bătaie pe viață și pe moarte pe patrimoniul sindicatelor

Published

on

Bătaia pentru patrimoniul Taberei de Copii Năvodari a ajuns în ultimele zile la cote halucinante. Acționând pe baza unei hotărâri judecătorești, proprietarul de drept al Taberei, SC Sind România SRL, a reușit să intre în posesia hotelului Delfin, a cantinei și a mai multor clădiri cu destinație de cazare. Societatea a preluat personalul, a depus cereri de ”portare” a utilităților, a făcut aprovizionarea cu alimente și a contractat primele serii de copii ce urmau să sosească în tabără, în vacanță. În ziua în care trebuia să se încheie procesul-verbal de finalizare a procedurii voluntare de predare-primire a bunurilor, un complet de vacanță de la Tribunalul Constanța a pronunțat, în mai puțin de 24 de ore de la sesizare, o decizie de suspendare a executării silite, la cererea primarului actual din Năvodari, Florin Chelaru. Se întâmpla vineri, 20 iulie a.c., în jurul orei 11,30. Deși din punct de vedere legal, suspendarea produce efecte doar pentru viitor, reprezentanții SIND s-au pomenit asaltați și presați să predea toate bunurile executate anterior. La fața locului au descins agenții Poliției Locale din Năvodari, dar și bodyguarzii unei firme private de pază și protecție. Fostul primar Nicolae Matei, cumnatul său fără forme legale, Isidor Gurgu, și politicianul local Marian Surdu au fost prezenți în ultimele zile în Tabăra de Copii, dirijând aceste acțiuni ilegale de tulburare de posesie, așa cum declară Adrian Boaje directorul Sind România. Boaje spune că Primăria Năvodari a tăiat iluminatul stradal pe aleile Taberei. De asemenea, a fost oprită alimentarea cu energie electrică a hotelului Delfin, ceea ce a obligat conducerea SIND să transfere persoanele cazate la o unitate de cazare a unui partener contractual. SIND România a depus deja mai multe plângeri penale.

Download (PDF, 215KB)

Tabăra de Copii de la Năvodari a fost construită, în mai multe etape, în perioada comunistă, pe un teren de aproximativ 58 de hectare. Clădirile au fost edificate de fosta Uniune Generală a Sindicatelor din România, care a primit și drept de folosință gratuită, pe durată nelimitată, asupra terenului aferent. În anul 2011, Consiliul Local Năvodari a adoptat HCL 144, la inițiativa fostului primar Nicolae Matei, prin care a inventariat abuziv cele 298 de clădiri ale sindicatelor în domeniul privat al localității. Ulterior, printr-o nouă hotărâre, contrară și ea legii, consilierii au aprobat asocierea Orașului Năvodari cu firma Dormarbib Group SRL, aparținând cumnatului fără forme legale al primarului pe atunci în funcție, Nicolae Matei. Orașul se obliga să aducă în aportul societății toate clădirile și terenurile Taberei de Copii, urmând să primească doar 40% din acțiuni. Diferența de 60% era rezervată lui GUrgu Isidor, care urma să verse capitalul de lucru… ceea ce nu s-a mai întâmplat întru tocmai, dar înțelegerea nu a mai fost stricată. În sfârșit, un articol din actul constitutiv arăta că acțiunile societății pot fi deținute la purtător.

După înființare, SC Tăbăra Năvodari SA a inițiat un proces la Judecătoria Constanța, cerând ca Orașul Năvodari să fie obligat de instanță să predea efectiv clădirile și terenurile aduse scriptic în aportul capitalului social. Fără a verifica situația de fapt și fără a reține că aceste bunuri se aflau în proprietatea și folosința legală a SC Sind România (societate înființată în anul 1992 de structurile sindicale de la nivel național), instanța a admis această cerere. Ulterior, SC Tăbăra Năvodari SA a deschis un dosar de executare silită la controversatul executor judecătoresc Vasile Deacu. Pe 29 mai 2012, acesta a întocmit acte de executare silită, prin care a predat bunurile sindicatelor în proprietatea firmei controlate de cumnatul lui Nicolae Matei.

După 6 ani de procese la instanțele din Constanța, București, Brăila și Galați, SC Sind România a obținut anularea HCL-ul abuziv prin care i-au fost răpite clădirile din proprietate. În cascadă, a urmat o hotărâre irevocabilă de anulare a actelor de executare silită întocmite abuziv de executorul Deacu, dar și o hotărâre pe fond de întoarcere a executării silite. În dosarul din urmă, au intervenit în proces personal fostul primar Matei, Confederația Generală a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (o structură înființată în anul 2010 care, cu scopul de revendica patrimoniul, pretinde că ar fi continuatoarea UGSR-ului dizolvat în decembrie 1989) și Primăria Năvodari, prin primarul Florin Chelaru. Ulterior, toți aceștia, deopotrivă cu SC Tabăra Năvodari SA, au declarat recurs față de hotărârea de întoarcere a executării silite. Însă acest demers nu oprește executarea silită, întrucât hotărârea în cauză este executorie cu fondul.

Advertisement

Ca atare, SC Sind România a deschis un dosar la executorul judecătoresc Ștefan Volintiru. Pe 7 iulie a.c., executorul a întocmit un proces-verbal, în care a consemnat că administratorul SC Tabăra Năvodari SA nu se opune la executarea silită. Ba chiar, în mod voluntar, societatea executată a numit o comisie de predare a bunurilor de inventar, care a lucrat, zi de zi, până pe 20 iulie, la predarea clădirilor către comisia de primire desemnată de SC Sind România SRL.

Aici trebuie să spunem că fostul primar Matei, cumnatul său, actual primar și tipul care a reinventat UGSR-ul în 2010 au depus două cereri cu un conținut similar la Judecătoria Constanța, cerând suspendarea executării silite. Cele două cauze au fost conexate, iar în dosarul astfel format s-a dat soluție de respingere.

Download (PDF, 302KB)

Pe 19 iulie, Orașul Năvodari prin primar a formulat o cerere de suspendare a executării silite, de data aceasta la Tribunalul Constanța. În mod cu totul spectaculos, un complet condus de doamna judecătoare Oana Damian a admis cererea în mai puțin de 24 de ore. Directorul Sind România spune că societatea pe care o conduce nu a fost citată, însă aflând de existența noului proces a trimis în termen util, prin fax, note scrise. În cuprinsul acestora a arătat inclusiv faptul că HCL 144/2011, prin care Orașul Năvodari a furat bunurile Taberei a fost anulată în mod definitiv, la fel ca și actele de executare silită prin care clădirile și terenurile au ajuns ilegal la SC Tabăra Năvodari SA.

Download (PDF, 2.2MB)

De asemenea, a arătat că, în mare parte, predarea clădirilor s-a făcut în chip voluntar, astfel încât suspendarea ar fi lipsită de obiect. Aceste argumente nu au contat. Vom reveni!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions