Conecteaza-te cu noi

Actual

25 de artiști din Cluj renunță la practica programată la Filarmonica din Viena pentru a concerta la Constanța. 31 de zile de muzică bună pe faleza Cazinoului

Published

on

De mâine, faleza Cazinoului din Constanța va găzdui un eveniment serial inedit pentru orașul nostru. 25 de artiști de la orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca vor concerta sub bagheta dirijorului Răzvan Metea, timp de 30 de zile, în zona grupului statuar Pescarul de pe faleza Cazinoului. Seria de concerte debutează pe 29 iulie cu două spectacole programate în intervalele orare 19 – 20 și 20,30 – 21,30. De duminică și până pe 27 august, manifestarea va continua cu un singur concert pe seară, între orele 20 și 21. Pe malul mării, în vecinătatea clădirii simbol a Municipiului Constanța, vor răsuna ”piese celebre de muzică simfonică, dar și adaptări pentru interpretarea cu instrumente clasice ale unor melodii cunoscute, evergreen-uri, hit-uri pop-rock românești și străine, cântece cunoscute de muzică populară românească sau melodii celebre de pe coloana sonoră a filmelor” – așa cum arată organizatorii.

Și dacă tot am ajuns la organizatori, trebuie să spunem că manifestările fac parte dintr-un proiect cultural, în mod inspirat denumit „Sunset Sea-mphony 2017”, finanțat de Primăria Municipiului Constanța, cu 334.800 de lei și cofinanțat de PFA Rusu Georgiana, organizatorul manifestării, cu 70.000 de lei. Partener oficial al PFA Rusu Georgiana este Dobrogea TV.  Acesta este unul din proiectele care au întrunit punctajul necesar la apelul de proiecte pe domeniul cultural organizat de curând de Primărie. În cadrul conferinței de lansare, care a avut loc astăzi la restaurantul Queen Elisabeth din zona falezei Cazinoului, organizatorii (în speță actrița Georgiana Rusu și managerul de proiect, Sebastian Pătrunjei) au precizat că spectacolele presupun inclusiv interacțiunea cu publicul, scurte dialoguri pe teme muzicale, iar în eventualitatea în care printre spectatori se află muzicieni, aceștia vor fi invitați să susțină scurte momente interpretative sau chiar să dirijeze orchestra pentru câteva momente.

Pentru a concerta la Constanța, artiștii de la Cluj au renunțat la stagii de practică programate la filarmonicile din Viena, Boreaux și Izmir. Ei au susținut, la începutul acestei luni, o altă manifestare foarte bine primită de public, de presă și de comunitatea artistică, respectiv: Cluj Simphony Experience. Cunoscuți artiști din cele mai diverse stiluri muzicale, precum Dan Bitman, Adrian Despot, Dan Teodorescu, trupa Hara, Laura Bretan sau DJ K-lu, și-au interpretat piesele, pe o orchestrație simfonică susținută de 50 de artiști ai orchestrei Bigg Dimm a’Band. În mod paradoxal, proiectul în aceeași formă fusese prezentat autorităților din Constanța, în 2016, însă ai noștri nu l-au considerat prea valoros, acordându-i doar 42 de puncte.

Secvență de la Cluj Simphony Exceprience

Revenind la concertele de la Constanța, trebuie să mai spunem că vor exista 6 programe separate, cu piese diferite.

”Din repertoriu vor face parte: Ouverture – Wilhelm Tell, Spargatorul de nuci – Tchaikovsky, Galop infernal – Offenbach, Marsul toreadorilor – Carmen, de Bizet, Marsul triumfal – Aida, Radetzky marsh – Strauss, Anotimpurile – Vivaldi, Dansul betivilor – Traviata, Zborul bondarului – Rimski / Korsakov, Dansul sabiilor – Aram Khachaturian, Dans ungar nr. 5 – Brahms, Rondo a la turca – Mozart, Rapsodia 1 – Enescu, Hora staccato – Grigoras Dinicu, Balada – Ciprian Porumbescu, Concert nr. 1 – Tchaikovsky, Simfonia nr 5 – Beethoven, Ride of Valkiries – Wagner, Zarathustra – Strauss, Dunarea albastra – Strauss, Valurile Dunarii – Strauss, O fortuna – Carmina Burana, Espana cani – Narro, Dansul cavalerilor – Prokofiev, Eine kleine nacht music – Mozart, Bolero – Ravel, Simfonia nr. 40 – Mozart, Voces primavera – Strauss, Lacul lebedelor – Tchaikovsky, Moonlight sonata – Beethoven, Somewhere in time – Rahmaninov, Imnul Ligii Campionilor la fotbal, Chariots of fire – Vangelis, Conquest of paradise – Vangelis, The big country – Jerome Moross, Oxygene Part 4 – Jean Michel Jarre, melodii de pe coloana sonora a filmelor Superman, Rocky, Cei 7 magnifici, Razboiul Stelelor, Raiders march – Indiana Jones, The good, the bad and the ugly, Imperiul contraataca, Piratii din Caraibe, Misiune imposibila, Top Gun, Pantera roz, Pulp Fiction, Back to the future, Requiem for a dream, Love story, Nasul si multe altele.”.

 

Advertisement

Așadar, nu ratați concertele. Intrarea este gratuită.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions