În urma etapei I de admitere în clasa a IX-a, situația ocupării locurilor din oferta educațională pentru anul școlar 2025-2026 este următoarea:
– la clasele de învățământ profesional şi învăţământ dual, de masă şi special de stat sunt 840 de locuri libere;
– la clasele de învățământ liceal de stat sunt 6 locuri libere pe domeniul agricultură, la unitatea de învățământ din Dobromir;
”Nu avem încă informații cu privire la ocuparea celor 408 locuri din învățământul liceal particular, cuprinse în planul de școlarizare 2025-2026.”, a precizat Mihai Sorin, inspector școlar general al IȘJ Constanța.
În ceea ce îi privește pe candidații la liceu, 493 sunt respinși în etapa I, dintre care 79 au medii peste 6. Este posibil ca unii dintre aceștia să se fi îndreptat deja și către învățământul particular, ca o a doua opțiune după anumite clase/ licee din învățământul de stat.
Foarte important este faptul că, pentru a doua etapă de admitere în clasa a IX-a, sunt disponibile 53 de locuri la învățământul profesional dual, dintre care 37 sunt în cadrul consorțiului CRESC (clase în care elevii primesc ca bursă minimum 1.000 de lei pe lună).
”După rezolvarea situațiilor speciale, vom avea o imagine clară a locurilor disponibile, în funcție de dosarele depuse de candidați ca urmare a repartizării în clasele a IX-a din județul Constanța.”, a completat Mihai Sorin.
De asemenea, sunt admiși la liceu 218 candidați cu medii sub 6, cea mai mică fiind 1,55, ceea ce înseamnă că dintre candidații respinși cu medii peste 6 sunt mulți care nu au completat suficiente opțiuni pentru liceu, fie că nu și-au dorit anumite licee, fie că vizează alte clase (de învățământ privat sau de învățământ profesional de stat).
Foto: Ilustrativ