Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Negocierile dintre PNL și PSD au eșuat. Cîțu le cere social-democraților și USR-iștilor să se predea fără condiții

Published

on

Președintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, se crede liderul suprem al politicii și bate cu pumnul în masa PSD și USR. După eșuarea negocierilor dintre PSD și PNL, liderul liberalilor spune că e nevoie de responsabilitate din partea social-democraților și useriștilor și că aceștia trebuie să lase deoparte interesele politice în această perioadă. Cu alte cuvinte, Cîțu le cere celor două formațiuni să voteze un guvern minoritar al PNL.

„Responsabilitate – aceasta este singura soluție în acest moment. Cei de la USR și PSD trebuie să înțeleagă și să arate că pot lăsa deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică. L-am propus pe Nicolae Ciucă pentru formarea noului Guvern, am dovedit responsabilitate și dorința de a găsi soluții. În acest moment nu trebuie să fie vorba despre negocieri obscure sau despre persoane. Și, mai important, trebuie să și arătăm că suntem dispuși să facem ceea ce spunem. Mesajul PNL este unul foarte clar: România are nevoie de responsabilitate, stabilitate și liberalism!“, a scris Florin Cîţu, astăzi, într-o postare pe Facebook.

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că nu va face parte din viitorul Executiv şi a exclus posibilitatea încheierii unei alianţe cu PSD. Pe de altă parte, Cîțu speră ca Guvernul Ciucă să pice la vot pentru ca Iohannis să îl propună tot pe el.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Politica

Lovitură pentru Opoziție: SOS și AUR. Legea care înăsprește sancțiunile pentru simbolurile fasciste, declarată constituțională de CCR

Published

on

Curtea Constituțională (CCR) a respins, joi, sesizarea Opoziției pe legea care majorează pedepsele privind folosirea simbolurilor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, arătând că adoptarea legii nu reprezintă o ingerință asupra libertății de exprimare informare și învățătură întrucât în urma aplicării testului de proporționalitate, iar legea criticată își găsește justificarea raportat la exigențele indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Iată comunicatul CCR:

„În ședința din data de 10 iulie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului S.O.S. România, Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Oamenilor Tineri și deputați neafiliați asupra Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență nr.31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și pentru modificarea Legii nr.157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, în ansamblul său, și, în mod special, a dispozițiilor art.I pct.3 [cu referire la art.2 lit.b) ind.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.4 lit.f) [cu referire la art.2 lit.f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.5 [cu referire la art.3 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.6 [cu referire la art.4 alin.(2 ind.1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.9 [cu referire la art.5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.10 [cu referire la art.6 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.12 [cu referire la art.6 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.14 [cu referire la art.12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.I pct.15 [cu referire la art.13 alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.31/2002], ale art.II pct.1 [cu referire la art.2 lit.d) din Legea nr.157/2018] și ale art.II pct.2 [cu referire la art.4 alin.(1) din Legea nr.157/2018].

În esență, Curtea a constatat că adoptarea legii nu reprezintă o ingerință asupra libertății de exprimare, informare și învățătură întrucât în urma aplicării testului de proporționalitate, legea criticată își găsește justificarea raportat la exigențele indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul scopului legitim și al măsurii adecvate și necesare într-o societate democratică, păstrând justul echilibru între interesele colective și cele individuale. Astfel, Curtea a reținut că măsurile de politică penală reglementate prin legea criticată urmăresc să clarifice și să detalieze legislația penală deja existentă, respectiv dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.31/2002 și ale Legii nr.157/2018, prin modificări și completări ale acestora care au ca scop punerea lor în acord cu noile realități sociale și nevoia permanentă de protecție penală a valorilor sociale vizate, asigurând, totodată, conformitatea acestora cu exigențele principiului legalității, astfel cum acesta este prevăzut la art.23 alin.(12) din Constituție și la art.7 din Convenție.

Totodată, dispozițiile legale criticate întrunesc cerințele de claritate, precizie și previzibilitate și nu contravin dreptului la viață intimă familială și privată, exigențelor libertății de exprimare, astfel cum aceasta este reglementată la art.30 din Constituție și la art.10 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, dar nici prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), art.4, art.6 alin.(2), art.16 alin.(1), art.26, art.31, art.32 și art.53, art.75 și art.76 alin.(3), invocate de autorii obiecției de neconstituționalitate.

Pentru a pronunța această soluție, Curtea a avut în vedere și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului care a statuat că intră sub incidența art.17 din Convenție, nefiind, de regulă, protejate prin dispozițiile art.10 din Convenție, promovarea și justificarea terorismului și a crimelor de război, incitarea la violență, promovarea ideologiilor totalitare (comunismul, ideologia nazistă), incitarea la ură (xenofobia și discriminarea rasială, ura pe motive etnice, ură religioasă), negarea holocaustului și probleme conexe, neputând fi acceptată posibilitatea ca o persoană sau un grup de persoane sau mișcări totalitare organizate sub forma unor partide politice să încerce să invoce drepturile și libertățile fundamentale reglementate în cuprinsul Convenției în scopul comiterii unor fapte având ca rezultat distrugerea/înlăturarea chiar a acestor drepturi și libertăți și a valorilor unei societăți democratice.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.“

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions