Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Administrația din Agigea vinde un teren furat de la stat, ”mușcat” din lizieră. Suprafața este utilizată deja de o familie PSD-istă

Published

on

Agigea Teren muscat din domeniul public de stat pentru o familie PSDista

La nici un an de la realegerea sa în al ț-șpelea mandat, PSD-istul Cristian Maricel Cârjaliu se reapucă de ce știe el mai bine: să vândă terenuri inventariate din pix în domeniul privat al comunei Agigea. Pe 28 aprilie 2025, consilierii locali din această comună au aprobat oportunitatea vânzării prin licitație publică a unui teren de 524 de metri pătrați, vizibil decupat din fâșia de pădure, a statului român, care există de-a lungul DN39, în dreptul magazinului Dedeman – Agigea. Prețul de pornire, un chilipir: 17.771 de euro.

Demersul a fost inițiat ca răspuns la cererile depuse de doi cumpărători interesați. Deși s-ar putea crede că există o concurență loială, în realitate cele două persoane sunt mamă și fiică. Mai mult, această familie, cunoscută pentru susținerea politică acordată primarului Cîrjaliu, utilizează de câțiva ani terenul în discuție, practicând pe el un comerț profitabil cu flori de grădină. Bănuim că bunul va ajunge pe deplin în proprietatea familiei PSD-iste, având în vedere metodele administrației din Agigea.

Un teren ”mușcat” din lizieră

Terenul în discuție a fost înscris PROVIZORIU în Cartea Funciară 114042, în anul 2018, ca proprietate privată a comunei Agigea, obținută prin lege. Înscrierea s-a făcut pe baza a trei adeverințe meșterite de administrația Cîrjaliu. Cei 524 de metri pătrați figurează în intravilan. Categoria de folosință – arabil. O simplă privire din Google și Geoportal arată că lotul de 524 mp este ”mușcat” din perdeaua forestieră.

Agigea teren arabil mancat din liziera

Această lizieră aparține de drept domeniului public de stat. Însă statul, care este condus de oameni, mulți dintre ei numiți politic, având diverse interese, unele contrare interesului public, nu și-a înscris proprietatea în Cartea Funciară, decenii la rând. Abia în 2022, după manopera administrației Cîrjaliu, statul român a înscris, și tot provizoriu, în Cartea Funciară 116013, dreptul său de proprietate, ca domeniu public de stat, în administrarea Romsilva, asupra restului de lizieră (3.560 de metri pătrați).

Ambele înscrieri au caracter provizoriu și în momentul de față. Acestea ar putea deveni definitive doar în urma unor proceduri specifice, care presupun în primul rând verificări. Dar nimeni nu s-a trezit până acum să le facă.

Carti funciare padure si arabil Agigea

Extrase din cărțile funciare ale celor două imobile

 

Exploatat de o familie PSD-istă

Am arătat mai sus că lotul de 524 de metri pătrați ”mușcat” de Primărie figurează în actele oficiale în ”intravilan”, având categoria de folosință ”arabil”. Contrar situației din scripte, de ani de zile terenul este pietruit, ”mobilat” cu un pavilion provizoriu și folosit în comerțul cu flori de grădină.

În comunitatea locală din Agigea este cunoscut faptul că această suprafață este utilizată de Florica Dorneanu și Iuliana-Laura Istrate, mamă și fiică, simpatizante și susținătoare ale administrației Cîrjaliu. Dovezi în acest sens au fost furnizate, încă din anul 2021, prin fotografii și comentarii postate de cele două femei pe rețelele sociale.

Iuliana si Flori Dorneanu Agigea teren langa Dedeman

Florica Dorneanu este asociat unic în SC Tyche Calyopa SRL. Iar Iuliana-Laura Istrate (fostă Dorneanu) este asociat unic în SC Bouquet Box SRL. Însă cele două firme nu dețin puncte de lucru pe terenul ”arabil” de la Dedeman, potrivit portalului Termene.Ro, consultat de Ordinea.Ro.

Pe tapet, la inițiativa lui Smochină

Așa cum reiese din acte, pe 3 aprilie 2023, Iuliana-Laura Istrate a depus o cerere de cumpărare a terenului la Primăria Agigea. În același an, primarul Cîrjaliu a comandat o evaluare. Iar o firmă de expertiză (Florion Training SRL), care colaborează de mult timp cu Primăria Agigea, a stabilit că terenul valorează 17.771 de euro. Însă nu s-a putut organiza o licitație, întrucât nu avea cine să o aprobe. Consiliul Local al comunei fusese dizolvat în baza unui fals intelectual (mai multe detalii AICI). O a doua cerere a fost depusă de Florica Dorneanu, pe 2 februarie 2024.

Vânzarea terenului a fost pusă pe tapet abia în legislatura actuală, când există un Consiliu Local funcțional la Agigea, dominat de o majoritate PSD-AUR controlată de primarul Cîrjaliu. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost asumat de viceprimarul PSD-ist Cosmin Smochină și a fost adoptat pe 28 aprilie 2025 de Consiliul Local. Prețul stabilit în 2023 nu a fost actualizat, nici măcar cu indicele de inflație.

Dorneanu PSD Agigea Cirjaliu Smochina

Interesant este și faptul că Primăria Agigea a emis Certificatul de Urbanism 108/17.03.2025, prin care a stabilit o nouă destinație terenului, aceea de curți-construcții. Ca urmare, adjudecatarul va putea să desfășoare pe acest lot activități de producție, servicii, depozitare și comerț en-gros. Va mai putea să construiască sedii de firme și spații de cazare. Să fie bine!

Metehne

Deși nu este semnatarul acestor acte, primarul din Agigea are o istorie bogată în lovituri date prin inventarieri frauduloase, atârnate în semnăturile unor subordonați. Cea mai cunoscută se referă la o suprafață de 8.940 de metri pătrați, de pe malul mării, din zona restaurantelor pescărești.

Platforma piscicolă din zonă, edificată în mare, adică pe terenul preexistent al statului, aflată în exploatarea societății Sarda Fish SRL, a fost inventariată din pix ca teren din domeniul privat al comunei Agigea. Ce drept avea comuna asupra terenului? Niciunul. Actele de inventariere au fost semnate de fostul viceprimar Dan Chiru, actualmente secretar de stat în Ministerul Mediului. Ulterior, Primăria Agigea a vândut o parte din terenul însușit prin inventariere către o societate deținută la acel moment de finul fratelui primarului din Agigea. Ulterior, pe acest teren a fost ridicat restaurantul Golful Pescarilor, deținut acum, pe jumătate, chiar de către familia primarului Cîrjaliu.

Sarda Fish și Pescăria lui Matei, cele două societăți care activau în zonă, au protestat. Însă s-au ales cu o veritabilă prigoană feudală din partea Primăriei Agigea. Au fost amendate la sânge, li s-au demolat gardurile, li s-au tăiat stâlpii de curent cu flexul, au fost debranșate de la utilități, li s-au retras abuziv autorizațiile de funcționare, li s-au făcut dosare penale. O parte din drepturi și le-au recâștigat în fața instanțelor civile, în zeci de procese complicate.

În 2020, Cîrjaliu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, în această speță. Inculpată este și fosta secretară generală a comunei, cea care a semnat avize de legalitate pentru actele întocmite în mod abuziv. Inițial, Cîrjaliu a fost achitat pe fond, fără ca instanța să analizeze, măcar minimal, dovezile cauzei. Din acest motiv, sentința a fost casată de Curtea de Apel Constanța. Dosarul a fost trimis spre rejudecarea fondului, ceea ce se întâmplă la momentul de față. La primul termen de judecată a fost audiat fostul viceprimar Dan Chiru.

După câte se pare, Cîrjaliu nu se sinchisește prea mult de acuzații, continuând să valorifice terenuri furate de la stat, precum suprafața ”mușcată” din lizieră. După același patent și cu aceeași sfidare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions