În perioada 27 aprilie-2 mai, 32 elevi și 4 profesori însoțitori din cele 4 școli PNRAS aflate în consorțiu: Școala Gimnazială Marin Voinea Cerchezu, Școala Gimnazială Ioan Atanasiu Lipnița, Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu Medgidia și Școala Gimnazială Nr. 1 Siliștea, au fost în Katerini, Grecia, la Școala Gimnazială Nr. 5, unde au derulat activități în domeniile educației digitale, a dezvoltării durabile, a educației nonformale, au fost antrenați în discuții despre identitate europeană, responsabilitate civică, dezvoltare personală.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța coordonează activitățile celui de-al doilea an de Acreditare Erasmus+, contract nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000203318, finanțat de Comisia Europeană cu o valoare de 58.772 euro.
”Erasmus este o călătorie intensă, complexă și care oferă oportunități de dezvoltare. Am descoperit și am învățat lucruri noi.”, David, clasa a VII-a, Școala Gimnazială Nr. 1 Siliștea.
”A fost o experiență foarte frumoasă, din care am avut multe de învățat și consider că am devenit mai independent și sigur pe mine, fiind prima dată când particip la o astfel de mobilitate.”, Andrei, clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Ioan Atanasiu” Lipnița.
”Mi-au plăcut foarte mult activitățile derulate la școala din Katerini, libertatea elevilor din acea școală, amabilitatea lor, cultura și locurile pline de istorie. Această aventură unică (o numesc aventură pentru ca am plecat prima oară din țară, fără părinți, către un loc necunoscut) m-a făcut mai bogată, m-a făcut să înțeleg cât de important este să te dezvolți personal și profesional. Mulțumesc tuturor pentru această oportunitate.”, Ana-Maria, clasa a VI-a, Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu“ Medgidia.
”În fiecare zi am învățat ceva nou, am avut experiențe minunate si am încercat să înțelegem mai bine cultura elenă. La final, elevii greci ne-au pregătit o surpriză. Au făcut o coregrafie pe muzică grecească și au dansat pentru noi. It was the best time of my life!”, Valentin, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Marin Voinea” Cerchezu.
„Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin programul Erasmus+, le oferă elevilor și profesorilor care nu au mai avut experiențe de formare și dezvoltare în alte școli din Europa, oportunități valoroase, sprijinindu-i să participe la schimburi de experiență, stagii de formare și proiecte educaționale internaționale. Prin aceste activități, elevii își dezvoltă competențele lingvistice, sociale și interculturale, câștigă încredere în sine și își lărgesc orizonturile. Astfel, Erasmus+ contribuie la creșterea șanselor de integrare socială, educațională și profesională pentru toți tinerii, într-un context adecvat.”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.