Consilierii județeni s-au reunit, astăzi, în ședință extraordinară, în cadrul căreia au fost aprobate șase proiecte de hotărâre. Ședința a debutat cu rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al Județului Constanța pe anul 2025, acesta fiind majorat cu suma de 12.500 de lei. Rectificarea a avut în vedere atât ajustarea bugetului, cât și necesitatea virării unor credite bugetare între trimestre, pentru asigurarea unei execuții financiare echilibrate și a continuității în derularea proiectelor și serviciilor publice.
În continuare, consilierii județeni au aprobat rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Bugetul a fost majorat cu suma de 1.059.600 lei, ca urmare a acordării unei subvenții destinate realizării obiectivelor Secției Delfinariu și îndeplinirii misiunii cultural-educative a instituției.
Alte două proiecte de hotărâre au vizat achiziționarea de servicii juridice specializate pentru SCJU Constanța și Consiliul Județean Constanța.
În cazul SCJU Constanța, măsura a fost considerată necesară în contextul unui număr ridicat de dosare civile și penale aflate pe rolul instanțelor, dosare care implică o documentare detaliată, formularea de apărări și reprezentare în toate fazele procesuale. De asemenea, se urmărește obținerea unor opinii juridice independente privind încheierea și derularea contractelor, prin colaborarea cu avocați specializați. Finanțarea acestor servicii va fi asigurată din bugetul propriu al spitalului. Mai multe detalii aici.
Cel de-al doilea proiect vizează aprobarea achiziției de servicii juridice de asistență și reprezentare în două litigii civile – dosarele nr. 197/36/2025 și nr. 201/36/2025 – în care Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Constanța și Consiliul Județean Constanța sunt parte. Aceste litigii afectează derularea unei proceduri de achiziție publică și, implicit, punerea în aplicare a unui proiect finanțat din fonduri externe nerambursabile. Având în vedere implicațiile financiare semnificative s-a considerat necesară angajarea unor servicii juridice specializate pentru apărarea eficientă a intereselor instituției.
Aprobarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța a făcut obiectul unui alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale și de a răspunde eficient nevoilor pacienților, aleșii au aprobat modificarea structurii organizatorice a instituției, prin introducerea unor noi compartimente și laboratoare specializate. Astfel, în cadrul Laboratorului clinic de radiologie – imagistică medicală se va înființa Compartimentul de radiologie intervențională și angiografie, care va permite realizarea unor proceduri imagistice moderne, cu rol esențial în diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni complexe. Totodată, vor fi înființate un Laborator de angiografie și cateterism cardiac, precum și un Laborator de electrofiziologie intervențională. Acestea vor deveni funcționale după obținerea avizelor necesare privind amplasarea și funcționarea, din partea autorităților competente în domeniul activităților ce implică utilizarea radiațiilor nucleare. Mai mult, în cadrul Secției Clinice Pediatrie va fi înființat un Compartiment de cardiologie pediatrică, destinat diagnosticării și tratării afecțiunilor cardiace la copii.
Ședința s-a ținut în format fizic, fiind prezenți 32 de consilieri județeni.