Sâmbătă, 17 mai, se desfășoară Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția 2025.
”O seară în care muzeele prind viață, iar tu ești invitatul principal! Instituțiile de cultură din subordinea Consiliul Județean Constanța te așteaptă cu expoziții speciale, ateliere, tururi ghidate și experiențe de neuitat! Vino să descoperi cultura pe înțelesul tuturor, într-o seară deschisă către istorie, artă și tradiție!”, au menționat reprezentanții CJC.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța participă la evenimentul european Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția 2025.
Programul zilei și serii de 17 mai include tururi ghidate la obiectivele sale muzeale, cu intrare gratuită pentru toate categoriile de vizitatori, ateliere pentru copii și activități de popularizare a patrimoniului.
Obiectivele MINAC din județul Constanța, incluse în eveniment, vor putea fi vizitate după următorul program:
- Complexul Muzeal Histria – 9.00 – 19.00 (cu ultima intrare la ora 18:00)
- Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” Adamclisi – 9.00 – 19.00 (cu ultima intrare la ora 18.00)
- Cetatea Capidava 9.00 – 19.00 (cu ultima intrare la ora 18.00)
- Centrul „Hamangia” din cadrul Muzeului „Axiopolis” Cernavodă 16.00 – 22.00 (cu ultima intrare la ora 21.00)
În Constanța, la Mormântul pictat de la Tomis, aflat pe strada Mircea cel Bătrân, recent inclus în circuitul de vizitare, copiii sunt invitați să descopere magia artei romane la atelierul creativ „Legende modelate în lut” organizat între orele 12.00 și 16.00. Micii artiști, inspirați de simbolurile și legendele antice, vor explora, prin modelarea lutului, lumea romană, așa cum reiese ea din descoperirile arheologilor și din scrierile antice. Activitatea are rolul de a stimula creativitatea și de a oferi o educație valoroasă, într-un cadru relaxant. Evenimentul este coordonat de specialiștii muzeului și se adresează copiilor pasionați de istorie și artă.
Tot aici, între orele 12.00 – 24.00, studenții programului de masterat „Medii Virtuale Multimodale Distribuite” al Facultății de Matematică și Informatică, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța vor ghida vizitatorii într-o propunere de reconstituire virtuală a zonei centrale a orașului antic, activitate intitulată Tomis 3D: o incursiune virtuală în trecut. Reconstituirea 3D pleacă de la câteva premise arheologice reale la care au fost adăugate mărturii arheologice romane ce aparțin altor zone geografice, dar și elemente de interpretare artistică personală, toate organizate pentru a crea o imagine coerentă, care să permită publicului să se transpună într-o atmosferă plăcută.
Pentru vizitarea și activitățile desfășurate la Mormântul pictat de la Tomis, ultima intrare este la ora 23.00.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și sub egida Rețelei Naționale a Muzeelor din România, vă invită astfel la o ediție de Noaptea Muzeelor cu un program divers, pentru toate vârstele și categoriile sociale.
Sâmbătă, de la ora 15.00, Muzeul de Artă Constanța găzduiește vernisajul expoziției de sculptură „SEMN ȘI FORMĂ”, semnată de renumitul artist 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐬̦. Curatoarea evenimentului este 𝐋𝐞𝐥𝐢𝐚 𝐑𝐮𝐬 𝐏𝐢̂𝐫𝐯𝐚𝐧, managerul Muzeului de Artă Constanța. Expoziția va putea fi vizitată până pe 𝟐𝟐 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞.
Aceasta nu este doar o expoziție de sculptură, ci o experiență în care lemnul și bronzul spun povești despre tradiție, esență și spirit.
Lucrările autorului îmbină lemnul viu, cioplit cu respect pentru tradiția românească, și bronzul, modelat cu finețe și sens. Fiecare piesă reflectă un echilibru subtil între rigoarea formei și căldura materiei, între meșteșug și meditație artistică.
Expoziția poate fi vizitată între 𝟏𝟕 𝐦𝐚𝐢 – 𝟐𝟐 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓.
Muzeul de Artă Populară Constanța
Sâmbătă, între orele 18.00–24.00, accesul vizitatorilor este gratuit.
Vor avea loc expoziții tematice:
- ”Cămașa – piesă definitorie a costumului popular românesc”
- ”Ziua Regalității reflectată în medalii și inserții regale (1866-1940)
- ”Conviețuiri în Ardeal””
De asemenea, nu vor lipsi demonstrațiile de cusături tradiționale – cu Asociația „Cusături Dobrogene” dar și caricaturile live de la Leonte Năstase.
Între orele 10.00 – 13.00 are loc un atelier de icoane pe sticlă (50 lei/pers., cu înscriere), iar între 10.00 și 20.00, în fața muzeului are loc Târgul Meșterilor Populari.