Președintele interimar a promulgat astfel cele două inițiative trimise la CCR de partidele suveraniste din Parlament, după ce judecătorii constituționali au respins sesizările AUR, SOS și POT.
Proiectele privind doborârea dronelor și misiunile militare pe timp de pace au fost criticate de reprezentanții AUR, S.O.S. România și POT, care au susținut că sunt anticonstituționale.
Una dintre cele două inițiative permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian al României. Trecerea legii oprește principala piedică privind doborârea dronelor rusești, întrucât România nu avea până acum o lege care să permită armatei să treacă la fapte.
De câte ori a fost invadat spațiul aerian al României
Conform datelor MApN începând din data de 5 septembrie 2023, când au fost identificate primele fragmente de drone și până la mijlocul lunii ianuarie, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații, din care 11 în județul Tulcea.
Potrivit celei de-a doua inițiative, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.
Desfășurarea acestor misiuni și operații militare se va realiza în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor, prevede actul normativ.