În document sunt denunțate măsuri considerate abuzive, precum:
- creșterea TVA de la 19% la 21%;
- majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%;
- introducerea CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei;
- scăderea indemnizației pentru concediile medicale;
- eliminarea burselor pentru elevii olimpici;
- creșterea normei didactice pentru profesori;
- noi accize pentru carburant, alcool și tutun.
„Austeritatea lui Ilie Bolojan lovește direct în românii cinstiți, în muncitori, pensionari, antreprenori și copii. În schimb, privilegiații sistemului, clientela de partid și corporațiile externe scapă nepedepsiți”, acuză inițiatorii moțiunii.
AUR avertizează că pachetul fiscal va genera recesiune, inflație de peste 10% și adâncirea sărăciei. Este criticată și lipsa de acțiuni reale a Coaliției pentru reducerea risipei bugetare sau combaterea corupției, invocând proiecte precum centrala de la Iernut și centura de la Comarnic ca dovezi ale incompetenței sale.
În final, semnatarii fac apel la colegii lor parlamentari:
„Este profund imoral să repari o ticăloșie cu aceiași oameni care au comis-o. Este momentul ca Parlamentul să dea un semnal clar: România nu poate fi condusă prin șocuri fiscale și dispreț față de propriii cetățeni.”
INFO! Moțiunea are, totuși, șanse reduse să treacă. Pentru a fi adoptată sunt necesare 233 de voturi, însă Coaliția de guvernare are peste 310 mandate în Parlament.
În cazul în care moțiunea eșuează, pachetul fiscal va fi considerat ca adoptat, deși președintele Nicușor Dan îl poate contesta la Curtea Constituțională sau supune reexaminării în Parlament.