Published
7 ore agoon
Inspecția Muncii prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a derulat în perioada 14-19 iulie 2025, Campania Națională privind verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi din domeniile: “construcții clădiri” cod CAEN 41,”lucrări de geniu civil” cod CAEN 42,”lucrări speciale de construcții” cod CAEN 43.
Domeniul construcţiilor constituie unul dintre sectoarele cu pondere importantă în economia naţională. In baza analizei datelor statistice privind indicele de frecvenţă care indică numărul de accidentați care revin la 1.000 de lucrători s-a constatat că acest sector de activitate are o pondere majoră în numărul total de accidentaţi în muncă. Din acesta cauză, s-a impus intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile.
Obiectivele Campaniei:
– Identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniile: “construcţii clădiri” cod CAEN 41,” lucrări de geniu civil” cod CAEN 42, “lucrări speciale de construcţii” cod CAEN 43., și eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea acestora şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
– Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă și securitătii și sănătătii în muncă.
Inspecţia Muncii a considerat că se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în şantierele temporare şi mobile. S-a avut în vedere în mod special identificarea situaţiilor de pericol grav şi iminent, sistarea activităţii/oprirea din funcţiune a echipamentului de muncă care generează astfel de situaţii şi sancţionarea contravenţională a angajatorilor implicaţi, urmărindu-se cu preponderenţă: locurile de muncă aflate la înălţime; modul de utilizare a schelelor precum și modul de realizare a lucrărilor de excavaţii.
Astfel, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au efectuat un numar de 50 controale în urma cărora au aplicat 16 sancțiuni contravenționale din care 13 sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 544.500 lei, respectiv 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.
Cu ocazia controalelor efectuate au fost depistați 10 angajatori care foloseau muncă nedeclarată, unde au fost identificate 27 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni contraventionale cu amendă în valoare de 540.000 lei iar pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 4.500 lei.
In urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă la 40 angajatori, s-au aplicat 34 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 149.500 lei și s-au dispus 34 măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru remedierea deficiențelor referitoare la instruire necorespunzătoare, nepurtarea echipamentului individual de protecție de către lucrărtori, neluarea măsurilor pentru lucru la înălțime, căile de acces neamenajate și neântreținute și echipamente fără autorizare ISCIR.
Inspectorii de muncă au monitorizat cu precădere și aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în special pentru cei care desfasoara activitati în aer liber.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în O.U.G. nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
”Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 27 măsuri obligatorii de remediere.
Deasemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.”, a precizat Mădălina-Liliana Bălan, inspector șef al ITM Constanța.
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!