Conecteaza-te cu noi

Societate

Ați auzit de Solvit? Vedeți cât este de important și ce anume poate soluționa!

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe aduce în atenția cetățenilor români și a companiilor românești Serviciul TELVERDE-SOLVIT – un instrument menit să soluţioneze, pe cale informală şi cu celeritate, problemele generate de aplicarea necorespunzătoare a legislaţiei europene privind piaţa internă. Persoanele interesate pot contacta SOLVIT prin intermediul  TELVERDE  SOLVIT  0800 672 507, număr disponibil din orice reţea naţională sau la numărul +40374300270, număr apelabil din străinătate de luni până vineri în intervalul orar 9.00 -16.00.

Ce este Solvit?

Serviciul SOLVIT reprezintă un mecanism creat şi coordonat de Comisia Europeană în domeniul Pieţei interne, care  se ocupă de problemele transfrontaliere între o întreprindere sau un cetăţean, pe de o parte, şi o autoritate publică, pe de alta, în cazul în care legislația UE a fost aplicată în mod necorespunzător. Piaţa internă a Uniunii Europene este o piaţă unică ce asigură libera circulaţie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor şi în care cetăţenii europeni sunt liberi să locuiască, să lucreze, să studieze şi să facă afaceri. În fiecare stat membru al Uniunii Europene (precum şi în Norvegia, Islanda şi Lichtenstein din cadrul Spaţiului Economic European – SEE) există un centru SOLVIT în cadrul administraţiilor naţionale, Comisia Europeană coordonând reţeaua centrelor naţionale. SOLVIT funcţionează din luna iulie 2002, iar în România din 2007, în cadrul coordonatorului afacerilor europene, în prezent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Centrele SOLVIT se pot implica în rezolvarea plângerilor provenite atât din partea cetăţenilor, cât şi a întreprinderilor, prin furnizarea unor soluţii pragmatice pentru problemele prezentate, într-un termen de 10 săptămâni. Serviciul SOLVIT este gratuit.

Rolul Solvit

Advertisement

Piața internă oferă cetăţenilor şi întreprinderilor numeroase oportunităţi: schimbarea reşedinţei într-o altă ţară din Uniunea Europeană, pentru a studia, lucra sau, la pensionare, pentru a trăi într-un anumit loc sau extinderea afacerii, prin comercializarea produselor sau serviciilor într-un alt stat membru ş.a.m.d. În general, piaţa internă funcţionează optim, însă, uneori pot fi comite şi erori. De exemplu, să presupunem că ar apare probleme legate de obţinerea unui permis de şedere, recunoaşterea calificării profesionale sau înregistrarea unui autovehicul. Uneori, aceste probleme apar datorită lipsei de informaţii privind drepturile cetăţenilor în Uniunea Europeană sau a diferenţelor dintre procedurile administrative din celelalte state membre. În acest context, SOLVIT se ocupă de problemele transfrontaliere între o întreprindere sau un cetăţean, pe de o parte, şi o autoritate publică, pe de alta, acolo unde există posibilitatea ca legislaţia comunitară să fi fost aplicată în mod necorespunzător.

Domeniile frecvent tratate de SOLVIT sunt:

  • Recunoaşterea profesională a calificărilor şi a diplomelor;
  • Accesul la educaţie;
  • Permise de şedere;
  • Drepturile la vot;
  • Securitatea socială;
  • Drepturile de ocupare a unui loc de muncă;
  • Permisele de conducere;
  • Înregistrarea vehiculelor cu motor;
  • Controlul de frontieră;
  • Accesul pe piaţă al produselor;
  • Accesul pe piaţă al serviciilor;
  • Achiziţiile publice;
  • Impozitarea;
  • Libera circulaţie a capitalurilor şi a plăţilor.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions