Cazinoul din Constanța și-a redeschis porțile către publicul larg pe 21 mai cu ocazia zilelor orașului. După un amplu proces de reabilitare extins pe o perioadă de cinci ani și o investiție cumulată evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro, Cazinoul din Constanța a atras în patru zile aproximativ 10.000 de vizitatori nerăbdători să îi redescopere farmecul și arhitectura care a transformat clădirea într-un simbol național.
Accesul în Cazino s-a putut face printr-o rezervare prealabilă, iar fluxul stabilit de organizatori raportat la capacitatea clădirii a fost de aproximativ 240 de persoane pe oră. Programul de vizitare a fost de la 10:00 la 18:00, de joi până duminică, inclusiv, iar în ziua dedicată deschiderii începând de la ora 15:00 până la 18:00.
Cei 10.000 de vizitatori au putut admira nu doar detaliile arhitecturale și elementele de decor spectaculoase, dar și trei expoziții permanente. Astfel, spațiul de la parter a cuprins expoziția dedicată istoriei Cazinoului care prezintă informații istorice, documente de arhivă sau planurile originale ale clădirii și o altă expoziție situată în zona recepției care expune simbolistica farurilor, strâns legată de viața Cazinoului, realizată cu sprijinul Muzeului Național al Marinei. La etaj, în camera cu vedere spre mare de lângă celebra fostă sală de bal, este amplasată expoziția care celebrează contribuția inginerului Anghel Saligny la dezvoltarea Dobrogei, inclusiv la modernizarea portului Constanța în perioada 1896 – 1916 după planurile sale, ceea ce a făcut ca România să aibă unul dintre cele mai avansate porturi din Europa de la acea vreme.
De asemenea, constănțenii și cei veniți la malul Mării Negre să admire Cazinoul s-au putut bucura de un amplu program artistic care a inclus spectacole de teatru, dans și muzică în aer liber, inclusiv un concert extraordinar oferit de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” în seara deschiderii.
La lăsarea serii, clădirea Cazinoului și-a spus singură povestea tumultoasă printr-o proiecție de video mapping spectaculoasă realizată în parteneriat cu One Night Gallery, Les Ateliers Nomad și MINA Museum.
Detaliile despre programul de vizitare și tarife vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare pe website-ul oficial al Cazinoului:
www.cazinoul.com. Cazinoul din Constanța este administrat de Societatea Patrimoniu
Constanța Litoral, aflată în subordinea Primăriei Constanța.