Conecteaza-te cu noi

Societate

Cercetări de teren în cadrul unui proiect NASA, derulat în Universitatea Ovidius

Published

on

NASA Ovidius

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA), derulează proiectul de cercetare „Institutional Forcings on Agricultural Landscapes in Post-Socialist Europe: Diachronic Hotspot Analysis of CAP Influences on Agricultural Land Use in Romania 2002-2024”, cu numărul de grant 80NSSC23K0535, coordonat de Universitatea de Stat din Michigan (SUA), în parteneriat cu Universitatea de Stat South Dakota (SUA) și Universitatea din București.

Proiectul, derulat în perioada 2023-2026, este finanțat de National Aeronautics and Space Administration (NASA). Etapa de anul acesta a constat în continuarea cercetărilor de teren realizate anterior în județele din sudul și vestul României, însă a inclus și județe din partea de est a țării – Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Brăila.

Activitățile de cercetare, desfășurate în perioada 22 iunie – 2 iulie 2025, au presupus discuții directe cu fermierii privind provocările din activitatea agricolă, la care au participat 11 doctoranzi, masteranzi și studenți din domeniile Geografie, Agricultură și Ecologie, precum și o echipă din universitățile partenere, formată din cadre didactice.

”Analizele de teren din cadrul proiectului au avut scopul de a investiga caracteristici ale utilizării terenurilor și influența fondurilor europene asupra practicilor agricole din România, evidențiind noile tendințe în dezvoltarea afacerilor agricole de la nivel național”, menționează prof. univ. dr. Igor Sîrodoev, directorul de proiect din partea Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole a UOC.

În cadrul deplasărilor pe teren, echipa de cercetare a avut întâlniri și cu reprezentanții unor instituții cheie în domeniul agriculturii – precum direcții agricole județene, respectiv oficii județene pentru finanțarea investițiilor rurale.

”Informații suplimentare despre proiect sunt disponibile la adresa web NASA dedicată programelor de cercetare din domeniul analizei utilizării terenurilor: https://lcluc.umd.edu/projects/institutional-forcings-agricultural-landscapes-post-socialist-europe-diachronic-hotspot.”, au precizat reprezentanții Cabinetului Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions