Într-o perioadă marcată de o creștere continuă a prețurilor la toate tipurile de produse și servicii, Rompetrol Rafinare vine cu vești bune pentru persoanele care folosesc cocs petrolier pentru încălzirea locuinței pe timpul iernii. Prețul cocsului va scădea începând cu 1 iulie de la 1.500 lei/t la 1.190 lei/t, potrivit datelor consultate pe site-ul Rompetrol Rafinare.
În acest fel, compania vine în sprijinul consumatorilor casnici încurajând consumul acestui produs pe piața internă, în detrimentul exportului.
Cocsul petrolier se obține prin procesul de rafinare a petrolului în Instalația de Cocsare Întârziată, fiind un produs final solid, bogat în carbon. În funcție de aplicația căruia îi este destinat, cocsul poate fi supus mai multor proceduri ulterioare pentru a controla nivelul de sulf pe care îl conține.
Cocsul este folosit pentru încălzirea imobilelor, îndeosebi în mediul rural, de către populație, societăți comerciale și instituții publice. Trebuie subliniat faptul că acest produs are o putere calorică de aproximativ 8.200 kcal/kg, adică de peste două ori mai mare comparativ cu cea medie a lemnelor de foc. Din acest motiv, este recomandată utilizarea sa doar în instalații speciale și numai în combinație cu alte lemne de foc.
Instalația de Cocsare Întârziată a rafinăriei Petromidia a fost pusă în funcțiune în urmă cu 40 de ani, perioadă în care a trecut prin mai multe etape de modernizare, după cum arată compania într-un comunicat postat pe site-ul propriu. Cea mai importantă a fost în anul 2013, când investițiile de peste 50 de milioane de dolariau dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, dar și o diminuare a consumului energetic.
Un alt proiect de modernizare important a fost derulat în 2020, când a fost instalat un sistem nou de recuperare a motorinei ușoare la coloana de fracționare, iar cel mai recent în 2024, când, cu o investiție de 13 milioane de dolari, a fost implementat un nou sistem de foraj/tăiere a produsului petrolier, iar fluxul de producție a fost automatizat.
Avantajul tehnologic oferit de noul sistem este reprezentat de faptul că ciclul de tăiere a fost redus cu aproximativ 30 de minute, a scăzut consumul de energie electrică, iar toate manevrele pot fi executate semi-automat și automat, de la distanță. În plus, investiția contribuie la scăderea impactului asupra mediului, dar și la creșterea gradului de protecție și siguranță a angajaților, cu beneficii inclusiv în exploatarea unității.
Capacitatea proiectată a instalației este de 1,2 milioane de tone. Produsul obținut este păstrat într-un depozit cu o suprafață de aproximativ 3.500 mp și o capacitate proiectată de 15.000 de tone.
Cei care doresc să achiziționeze acest tip de combustibil pot descărca cererea și documentele necesare de pe site-ul companiei – www.rompetrol-rafinare.kmginternational.comși le pot trimite pe adresa de mail operationalrafinare@rompetrol.com.