Conecteaza-te cu noi

Societate

De astăzi, 1 iulie, prețuri mai mici la vânzarea cocsului de la Petromidia

Published

on

cocs petromidia

Într-o perioadă marcată de o creștere continuă a prețurilor la toate tipurile de produse și servicii, Rompetrol Rafinare vine cu vești bune pentru persoanele care folosesc cocs petrolier pentru încălzirea locuinței pe timpul iernii. Prețul cocsului va scădea începând cu 1 iulie de la 1.500 lei/t la 1.190 lei/t, potrivit datelor consultate pe site-ul Rompetrol Rafinare.

În acest fel, compania vine în sprijinul consumatorilor casnici încurajând consumul acestui produs pe piața internă, în detrimentul exportului.

Cocsul petrolier se obține prin procesul de rafinare a petrolului în Instalația de Cocsare Întârziată, fiind un produs final solid, bogat în carbon. În funcție de aplicația căruia îi este destinat, cocsul poate fi supus mai multor proceduri ulterioare pentru a controla nivelul de sulf pe care îl conține.

Cocsul este folosit pentru încălzirea imobilelor, îndeosebi în mediul rural, de către populație, societăți comerciale și instituții publice. Trebuie subliniat faptul că acest produs are o putere calorică de aproximativ 8.200 kcal/kg, adică de peste două ori mai mare comparativ cu cea medie a lemnelor de foc. Din acest motiv, este recomandată utilizarea sa doar în instalații speciale și numai în combinație cu alte lemne de foc.

Instalația de Cocsare Întârziată a rafinăriei Petromidia a fost pusă în funcțiune în urmă cu 40 de ani, perioadă în care a trecut prin mai multe etape de modernizare, după cum arată compania într-un comunicat postat pe site-ul propriu. Cea mai importantă a fost în anul 2013, când investițiile de peste 50 de milioane de dolariau dus la o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală a pierderilor de aproximativ 3 milioane de dolari, dar și o diminuare a consumului energetic.

Un alt proiect de modernizare important a fost derulat în 2020, când a fost instalat un sistem nou de recuperare a motorinei ușoare la coloana de fracționare, iar cel mai recent în 2024, când, cu o investiție de 13 milioane de dolari, a fost implementat un nou sistem de foraj/tăiere a produsului petrolier, iar fluxul de producție a fost automatizat.

Avantajul tehnologic oferit de noul sistem este reprezentat de faptul că ciclul de tăiere a fost redus cu aproximativ 30 de minute, a scăzut consumul de energie electrică, iar toate manevrele pot fi executate semi-automat și automat, de la distanță. În plus, investiția contribuie la scăderea impactului asupra mediului, dar și la creșterea gradului de protecție și siguranță a angajaților, cu beneficii inclusiv în exploatarea unității.

Capacitatea proiectată a instalației este de 1,2 milioane de tone. Produsul obținut este păstrat într-un depozit cu o suprafață de aproximativ 3.500 mp și o capacitate proiectată de 15.000 de tone.

Cei care doresc să achiziționeze acest tip de combustibil pot descărca cererea și documentele necesare de pe site-ul companiei – www.rompetrol-rafinare.kmginternational.comși le pot trimite pe adresa de mail operationalrafinare@rompetrol.com.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions