Încercare de dezinformare pe platforma TikTok, cu privire la militarii francezi din România. Un nou fake news face senzație pe Tik Tok. România a fost invadată de militari francezi, se arată pe Tik Tok. MApN dezminte informațiile și spune că la mijloc e o dezinformare.
„Semnalăm o încercare de manipulare apărută recent în platforma TikTok. Pe contul @19romania89 a fost publicat, astăzi, 18 mai, un material video cu titlul „Soldati francezi in Romania in haine de jandarmerie Romana” (sic!).
➡️Autorul postării pretinde, fără a furniza nicio dovadă, că militarii francezi dislocați în România în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu ar fi pregătiți să acționeze, echipați în mod clandestin în uniforme ale Jandarmeriei Române, pentru declanșarea unui război civil în țara noastră, la finalul procesului electoral, în situația în care un anumit candidat va fi declarat câștigător.
➡️Aceste informații sunt false și au potențialul de a crea confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste care instigă la neîncredere în instituțiile statului, partenerii internaționali și în procesul democratic.
➡️Militarii din țările NATO dislocați pe teritoriul României au misiunea de a contribui la consolidarea sectorului românesc al flancului estic aliat și de a descuraja orice agresiune împotriva teritoriului aliat, în condițiile în care dincolo de granițele cu Ucraina, forțele Federației Ruse sunt angajate, de mai bine de trei ani, într-un război de agresiune ilegal și nejustificat împotriva Ucrainei.
Prezența militarilor aliați în România are, așadar, un caracter defensiv, este transparentă, legală și cunoscută publicului.
Orice încercare de a asocia activitatea forțelor aliate aflate pe teritoriul național cu contextul politic și electoral din România reprezintă o formă de distorsionare a adevărului.
Ne delimităm ferm de aceste speculații iresponsabile și condamnăm încercările de a genera panică și neîncredere în societate. Încurajăm cetățenii să verifice informațiile din surse oficiale și să nu se lase manipulați de materiale video scoase din context sau declarații lipsite de orice fundament.“, spune MAPN într-un comunicat.
