Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Dosarul penal care zguduie Vama Veche

Published

on

Daniel Georgescu primar Limanu Vama Veche

Jurnalistul de investigații Alexandru Căutiș a reușit să răstoarne clasarea unui denunț penal pe care l-a formulat în urmă cu trei ani cu privire la un imens abuz în serviciu al primarului din Limanu (comună de care aparține și localitatea Vama Veche). Dosarul penal se va întoarce la procurorul de caz de la DNA Constanța, care va trebui să completeze urmărirea penală sub aspectul săvârșirii faptei de abuz în serviciu, coroborat cu obținerea unui folos necuvenit de către primar sau alte persoane.

În concret, jurnalistul l-a denunțat pe primarul Daniel Georgescu pentru inventarierea frauduloasă în domeniul privat al comunei Limanu a unui teren de peste 14.000 de metri pătrați, ca fiind adiacent sau învecinat cu plaja, când în realitate era chiar o bucată din plaja și faleza din Vama Veche. Prin lege, aceste bunuri fac obiectul exclusiv al proprietății publice de stat, însă primarul din Limanu ar fi creat o situație scriptică diferită. Și nu degeaba. Nu de amorul artei! Potrivit jurnalistului Căutiș, mobilul abuzului ar fi fost acela de transmitere a unui drept de folosință asupra bunurilor uzurpate de la stat către diverse firme, printre care și una în care a fost asociat chiar Daniel Georgescu. El ar fi în continuare implicat în afacere, prin interpuși, potrivit susținerilor jurnalistului întărite de mărturia unui fost partener de afaceri al edilului.

Inventarierea din pix

Terenul din zona plajei și falezei din Vama Veche are o istorie cu totul specială. În perioada capitalismului de cumetrie, pe banda litorală de la Vama Veche au fost ridicate diverse cârciumi și clădiri, în deplină haiducie sau pe baza unor autorizații de construire emise ilegal. Cei de la Primărie, care au încurajat acest fenomen, s-au prins că pot să conserve beneficiile cunoscuților lor doar într-un singur fel: făcând acte din pix că terenul este domeniu privat al localității, iar nu domeniu public al statului român. 4,3 hectare din zona plajei și falezei, de la Vama Veche până la 2 Mai, au fost inventariate în domeniul privat al comunei, în două etape și-n două loturi distincte (CTD 466 – lot 1 și CTD 466 – lot 2), prin HCL 34/2005 și HCL 28/2009. Lotul 1 măsura 14.270 de metri pătrați. Lotul 2 măsura 28.730 de metri pătrați.

Intabularea

La un moment dat, ca să facă dovada unui interes obștesc ce ar fi stat în spatele inventarierii, pe acest teren a fost demarat și un proiect european pentru construirea unei piste de bicicliști. Iar în acest context, ”pământul”, în mare parte taluz și nisip, inventariat fără nicio dovadă a dobândirii legale, a fost cadastrat și intabulat ca domeniu privat al comunei Limanu.

Advertisement

Războiul afaceristului Ciuciu

Un investitor din Vama Veche, pe numele său Gheorghe Ciuciu, a realizat că nu mai era vecin cu statul, ci cu Primăria care se insinuase între proprietatea sa și mare, jupuind statul de bunurile publice. Ca să nu se trezească peste noapte cu vreo cârciumă în fața proprietății sale, antreprenorul s-a dus în instanță, la luptă cu Primăria. În 2011, el a obținut o hotărâre definitivă împotriva procedurilor frauduloase de inventariere. Judecătorii au stabilit că Primăria Limanu nu dovedea în niciun fel dobândirea legală a bunurilor în litigiu, neavând așadar un drept de proprietate. Au urmat și alte procese secundare. Cert este că abia în anul 2017, actualul primar, ajuns în funcție cu un an mai devreme, a făcut demersuri pentru radierea terenului din inventarul bunurilor private ale comunei Limanu.

Terenus captivus

Inițiativa s-a dovedit o simplă scamatorie, prin care primarul să poată pretinde că respectă legea și hotărârile judecătorești. În realitate, însă, terenul a fost ținut captiv de Primărie, întrucât autoritatea locală nu a făcut demersuri concrete și eficiente pentru a schimba situația din Cartea Funciară – după cum susține jurnalistul Alexandru Căutiș. Așa se face că la OCPI, cele două loturi CTD 466 au continuat să figureze ca proprietăți private ale comunei Limanu. Pe șmecherii cu cârciumi zidite pe terenul statului nu-i putea deranja absolut nimic, având de partea lor chiar Cartea Funciară.

Abia în 2019, într-un nou proces, Justiția a dispus sistarea cărților funciare pentru cele două loturi. Iar sistarea propriu-zisă s-a făcut, în actele OCPI, în anul 2020.

Interesele primarului

Printre firmele care au folosit terenurile statului, dar închiriate de la Primărie, pentru a construi și exploata cârciumi pe plaja din Vama Veche s-a numărat și o firmă în care Daniel Georgescu a fost asociat în mod oficial.

Firma exploatează restaurantul ”Un bar”, anterior denumit ”Acolo”. Daniel Georgescu s-a retras din afacere în anul 2016, când a devenit primar, însă potrivit jurnalistului Alexandru Căutiș acesta ar continua să patroneze din umbră, prin interpuși. Jurnalistul se bazează pe mărturia unui fost partener de afaceri al edilului, dar și pe alte dovezi contextuale (inclusiv o discuție pe care ar fi avut-o cu Georgescu, în care acesta s-ar fi lăudat că va aduce un DJ foarte bun la restaurantul ”Un Bar”).

Abuzul

Multe din cârciumile de pe plajă aveau nevoie, în 2020, de prelungirea contractelor de închiriere a suprafețelor folosite. Însă Primăria nu mai deținea terenul, nici în Inventar, nici în Cartea Funciară, ca urmare a hotărârilor judecătorești.

Advertisement

În acest context, primarul s-ar fi gândit – potrivit jurnalistului Alexandru Căutiș – să reinventarieze terenul CTD 466 lotul 1, în domeniul privat al comunei Limanu. Terenul a fost micșorat cu câteva palme, ca să nu mai bată la fix suprafața, și a fost strecurat în Inventar alături de niște pășuni comunale. Suprafața, măsurând acum 14.212 mp în loc de 14.270 mp cât fusese în hotărârea de inventariere din 2005, a fost stabilită de un cadastrist. Mai departe, pe baza reinventarierii, primarul ar fi prelungit diverse contracte de închiriere, inclusiv pentru suprafața pe care funcționează ”Un Bar”, fost ”Acolo”.

Iar așa e limpede de ce a trecut Georgescu peste hotărârea judecătorească și de ce a băgat la grămadă faleza și plaja peste pășuni. Altfel, Acolo nu mai era acolo.

Denunțul

Alexandru Căutiș a denunțat la DNA Constanța toate aceste manevre, dar și alte posibile nereguli din activitatea primarului Daniel Georgescu. Într-o primă fază, dosarul penal a fost declinat la Parchetul Judecătoriei Mangalia. Însă în urma demersurilor sale, cauza a fost preluată înapoi de DNA Constanța, sub indicativul 86/P/2020.

În paralel, la sesizările jurnalistului, situația de la Vama Veche a fost verificată de corpul de control al primului ministru, precum și de alte instituții ale statului. Administrația Apele Române a demarat proceduri de intabulare a plajelor și falezelor din comuna Limanu în domeniul public de stat. Iar împreună cu Ministerul de Finanțe a formulat acțiuni de revendicare a unor terenuri ocupate abuziv de cârciumile de pe plajă și faleză. În parte, acțiunile curajoase ale jurnalistului Căutiș au fost mediatizate de publicația noastră, Ordinea.Ro, fiind în deplină rezonanță cu investigațiile pe care le-am făcut și noi de-a lungul timpului despre furturi prin inventariere de plaje, faleze și maluri de lac. Vorbim de un fenomen mai amplu, care nu s-a petrecut doar la Vama Veche, ci și la Constanța, Năvodari, Agigea sau Mangalia – cazuri despre care am relatat în investigațiile noastre.

Clasarea

DNA Constanța a considerat că faptele denunțate de Alexandru Căutiș nu sunt prevăzute de legea penală. Cu alte cuvinte, ar fi chestiuni civile și administrative. Faptul că Primăria Limanu a inițiat la rândul ei un proces împotriva statului român, pentru stabilirea vecinătăților, a fost interpretat ca o dovadă de bună credință a primarului Daniel Georgescu. Numai că judecătorul de drepturi și libertăți, sesizat de Căutiș, se pare că nu a fost de acord cu acest fel de a privi problema.

Advertisement

Victoria lui Căutiș

Pe 9 ianuarie 2023, plângerea lui Alexandru Căutiș împotriva soluției dispuse de procurorii DNA a fost admisă de judecătorul Marius Nastasia. Magistratul a decis să trimită cauza înapoi spre procuror, cu obligația ca acesta să completeze urmărirea penală.

 

Postare Alexandru Cautis dosar DNA plaja Vama Veche

În minuta publicată pe Portal, se face trimitere la articolul 297 aliniatul 1 din Codul Penal, care stabilește conținutul infracțiunii de abuz în serviciu și limitele pedepsei aplicabile de la 2 la 7 ani, dar și la articolul 13 indice 2 din Legea 78/2000, care majorează aceste limite cu o treime, în situația în care funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Cu alte cuvinte, fapta primarului este prevăzută de legea penală, iar urmărirea va trebui completată în această ipoteză.

Precizări

Articolul de față este o prezentare a cazului bazată pe documente și explicații oferite redacției de către jurnalistul Alexandru Căutiș. Primarul Daniel Georgescu nu a fost contactat, deoarece i-am respectat decizia, pe care a anunțat-o într-un punct de vedere oferit cotidianului Ziua de Constanța, de a nu comenta cazul, în ideea că justiția nu se face în presă, ci în sala de judecată. În situația în care acesta va dori să transmită un punct de vedere referitor la fapte, iar nu la judecăți de valoare, îl vom publica aici.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions