Connect with us

Actual

Elevii acuză Guvernul de discriminare: „Interzicerea celor cu temperatură la examenele naționale trebuie anulatăׅ“

Tatian Iorga

Publicat

la

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) atrag atenția privind măsura prin care elevilor cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius nu li se va permite accesul în centrele de examinare în care se vor susține examenele naționale. Reacția elevilor vine după ce Ministerul Educației Naționale a emis un ordin împreună cu Ministerul Sănătății prin care sunt menționate o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, în contextul susținerii examenelor de Evaluarea Națională și Bacalaureat în unitățile de învățământ preuniversitar din România. Asociațiile reprezentative ale elevilor susțin că măsura prin care accesul elevilor cu temperatura corporală de peste 37,3 grade Celsius este interzis poate fi discriminatorie și va afecta în mod negativ performanțele celor ce urmează să susțină probele scrise ale examenelor.

„Menționăm că există alte cauze medicale ce pot determina o temperatura ridicată a corpului, care să nu indice în mod obligatoriu infectarea cu COVID-19, cum ar fi: sinuzite, infecții dentare, viroze, ciclu menstrual, precum și cauze psihologice: emoții, stres sau temperatura ridicată din perioada verii ce poate duce la o supraîncălzire din mediul exterior. Mai mult, este bine știut faptul că temperatura este fluctuantă, mai ales în sezonul cald, și că atât copiii, cât și adulți, spre deosebire de persoanele vârstnice, rețin mai bine căldura în corp. De asemenea, studiile recente din medicină arată că valoarea optimă a temperaturii corporale de 37 de grade Celsius este considerată „o teorie depăşită”, aceasta fiind stabilită în secolul al XIX-lea. Incertitudinea de care elevii au avut parte în ultimele trei luni în ceea ce privește data exactă de susținere a examenelor naționale a afectat în mod evident perioada de pregătire, iar amânarea probelor din cauza celor menționate anterior va înrăutăți situația. Elevii din anii terminali trebuie să beneficieze de condiții optime de susținere a examenelor, iar interzicerea accesului în centrele de examinare este una greșit fundamentală. Autoritățile trebuie să țină cont de așteptarea îndelungată și de semnele de întrebare pe care elevii, părinții și profesorii le-au avut în ultima perioadă, la care nu au primit răspunsurile exacte nici în momentul de față. Propunem ca, în cazul în care un elev este depistat cu o temperatură corporală mai mare decât pragul impus de autorități, acesta să susțină evaluarea singur, într-o altă sală de clasă, pentru a nu intra în contact cu ceilalți elevi.“, spun asociațiilor într-un comunicat.

Așadar, asociațiile elevilor din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea solicită Ministerului Educației și Cercetării retragerea ordinului emis împreună cu Ministerul Sănătății.

“Autoritățile trebuie să asigure condițiile necesare pentru susținerea examenelor pentru toți elevii. Cauzele pentru care un elev poate avea temperatura sunt multiple și e absurd ca după toată perioada asta în care nu ne-au fost livrate mesaje neclare,cei din anii terminali să se trezească că nu pot susține examenele la data stabilită.A fost o provocare pentru elevi să se pregătească acasă, iar faptul că există șansa ca ei să sufere de o banală infecție și să li se amâne examenul reprezintă o problemă, pentru că îi bulversează și mai tare. Ar trebui ca în centrele de examinare să existe săli în care elevii cu temperatura mai mare decât cea stabilită să poată susțină probele.” Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

“Ca elev care urmează să susțină examenul de bacalaureat, susțin faptul că autoritățile nu au nici pe departe o abordare responsabilă asupra problemelor ce pot apărea în cadrul susținerii examenelor. Există o variație de alte motive care pot aduce la creșterea temperaturii peste limita admisă de autorități, iar, interzicerea elevilor să participe la examen nu este o soluție, căci, fără o certitudine cum că elevul este infectat, nu se poate interzice accesul la un examen național. Firește, personal nu consider că autoritățile își vor asuma complet protecția sănătății elevilor care susțin examenul, dar, sper că dumnealor să ia în calcul faptul că aici nu mai există loc de celebra abordare specifică ultimilor ani la învățământ, adică, măsuri incomplete și fără un fundament stabil care, nu au putut oferi încrederea elevilor cum că viitorul educației se află pe mâini sigure. – Nicolae-Alexandru Rădulescu, președinte AEBI.

“Există mai multe cauze pentru a avea temperatură mare, una fiind, în situația fetelor, ciclul menstrual. Îmi imaginez o fată care se trezește dimineața cu temperatura mai mare de 37.3 grade Celsius, neștiind de faptul că temperatura corpului ei e ridicată, merge să își dea examenul de bacalaureat/evaluare națională și este întoarsă acasă, deoarece poate fi suspectă. Nu ne permitem să anulăm examenele pentru o parte nici măcar pentru un elev.” -Paula-Livia Buda, președinte AEM.

“După aproximativ trei luni în care elevii ce susțin examenele de Evaluarea  Națională și Bacalaureatul au fost lăsați în suspans privind deciziile care le hotărăsc viitorul, Ministerul Educației revine cu o nouă măsură, restricționând, nu pentru întâia oară, accesul la educație. Elevilor cu o temperatură mai mare de 37,3 C le este interzis accesul în unitățile de învățământ. Înțelegem situația critică actuală și nu ne dorim să ne prefacem a fi medici, dar această temperatură se încadrează în standardele optime pentru corpul uman. Ținem să subliniem faptul că, febra nu este ceva marca exclusiv COVID-19: o simplă infecție dentară sau un ,,guturai”, așa cum îl numeau bătrânii, pot cauza creșterea temperaturii cu un grad sau două. Nu este cea mai optimă decizie, întrucât aceste examene se vor susține vara, când căldura este aproape de nesuportat, iar temperatura noastră crește oricum din cauza condițiilor atmosferice. Dacă își doresc cu adevărat ca elevii să își susțină examenele, autoritățile vor propune soluții, nu restricții – cum ar fi, izolarea acelui elev suspect de COVID-19 într-o clasă separată cu un profesor supraveghetor, unde își va susține examenul în cauză în condițiile impuse odată cu distanțarea socială. Însă, fără să ne asumăm vreun credit, întrebăm din nou: tot noi elevii să venim cu soluții, cei care suntem puși în dificultate de altfel?  Așteptăm un răspuns la această întrebare de luni întregi.” -Rahela-Maria Macovei, președinte AVE.

Comments

comments

Actual

Sens giratoriu Lumina: Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 22.20, militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în sensul giratoriu de la Lumina, unde a avut loc un accident. Potrivit primelor informații, în zonă s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate un autoturism și un autobuz.

În mijlocul de transport în comun  se aflau 11 pasageri, potrivit ISU Constanța, dar nu au fost victime. În autoturism erau două persoane, iar una a fost rănită.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, la accidentul rutier au fost alocate o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță. Au fost implicate 13 persoane, iar una dintre acestea va fi transportată la spital.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Efectele codului PORTOCALIU la Constanța: străzi inundate și copaci căzuți

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După furtuna de astăzi, echipele Primăriei Municipiului Constanța sunt pe teren și acționează pentru remedierea tuturor problemele apărute.

În funcție de gravitatea acestora, angajați ai Direcției Generale Servicii Publice, ai Direcției Tehnic – Administrativ, polițiști locali, lucrători ai societăților contractate pentru întreținerea spațiilor verzi sau salubritate acționează pentru tăierea și transportarea copacilor sau a crengilor căzute pe carosabil, alei sau spații verzi.

Se intervine pentru degajarea carosabilului pe strada Munții Tatra, pe șoseaua Mangaliei, strada Soveja, strada Semănătorului, strada Chiliei, strada Maramureș, strada Stamate Costache.

Pe măsură ce apar noi cazuri, intervențiile în teren vor continua până când vor fi înlăturate în totalitate efectele furtunii.

În continuare, orice problemă poate fi semnalată permanent la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205, sau pe WhatsApp, la numărul 0799606142

Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271. (comunicat de presă Primăria Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(VIDEO+FOTO) Autoritățile, în alertă! Persoană în pericol de înec în mare, în Mamaia Nord

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, în jurul orei 17.10, prin sistemul unic al apelurilor de urgență s-a primit un apel prin care se sesizează că o persoană se află în larg, în Marea Neagră, în zona Mamaia Nord.

La fața locului s-au alocat un echipaj SMURD b, scafandrii și o ambarcațiune ARSVOM. Până în momentul de față nu sunt alte informații sau sesizare de la vreo rudă/prieten/aparținător care să anunțe dispariția vreunei persoane în mare.

În urmă cu puțină vreme, s-au suplimentat efectivele cu o ambarcațiune RHIB a inspectoratului dar și cu elicopterul SMURD,  pentru survol.

Știre în curs de actualizare.

Update: Din cauza condițiilor meteo, la ora 18.50 au fost sistate căutarile persoanei în larg, în Mamaia Nord, plaja Latino.

Sursa foto și video: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: