Ilie Bolojan a fost invitat, marți seară, la Digi24, unde a vorbit despre primul pachet de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat ieri răspunderea în Parlament, cel de-al doilea pachet de reforme pe care Executivul își va asuma răspunderea în Legislativ până la finalul acestei luni, precum și despre tensiunile din coaliția de guvernare.
“Eu nu le cer românilor să ne acorde încrederea în orb, le cer doar răbdare, să lucrăm și să fim corecți față de cetățeni. Pe partea de comunicare voi încerca, atunci când apar aceste măsuri, să apar periodic în public, să facem conferințe periodice și să răspund la toate întrebările. Aceste acumulări s-au făcut cu o formă de complicitate din sectorul public. Erau niște arierate foarte mari cât am fost în Oradea, pentru că unii debitori erau protejați. Am făcut niște lucruri, o procedură care funcționează indiferent de cine sunt persoanele și nu îți permite să aduni asemenea arierate. Cu siguranță, în cel mai bun caz a fost o indolență maximă, dacă nu o complicitate. (…) Asumarea acestei răspunderii a fost generată de faptul că n-a fost niciun entuziasm ca cineva să își asume. Nu văd nicio problemă ca, dacă există soluții, să se corecteze aceste lucruri… dar nu există soluții magice. E foarte ușor să stai pe margine și să spui ce trebuie făcut. Ne-am întins prea mult”, a spus premierul Ilie Bolojan la digi24.
În ceea ce privește declarațiile sale privind situația financiară din marile companii de stat, șeful Executivului a întărit ideea că aici se impune… restructurarea.
“La companiile de stat am tolerat ani de zile conduceri în aceste companii care în pasul 2 au avut grijă să își mărească indemnizațiile. Au stat pur și simplu pe subvențiile de la stat, n-au făcut nicio reformă. Au fost tolerați în continuare până când au ajuns la o grămadă de datorii, dar sunt sigur că și-au luat bonusuri de performanță ani de zile. Restructurarea companiilor nu intră într-un singur pachet. Am decis ca toate companiile să fie auditate, iar cele care au active mari, nu realizează venituri, au capitaluri negative, au pierderi de ani de zile, trebuie închise, trebuie date în administrare privată”, susține Ilie Bolojan.