Connect with us

Actual

Începe primul studiu pentru determinarea ariei de răspândire a noului Coronavirus. 10.500 de persoane din Capitală vor fi testate

Adrian Cârlescu

Publicat

la

În București va începe o procedură științifică de testare a populației – a anunțat managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel în cadrul unei conferințe de presă organizate la Primăria Generală a Capitalei. Vorbim în acest caz de un studiu științific în care vor fi implicate 10.514 persoane din București, fără a conta dacă acestea au domiciliul permanent sau doar rezidența în capitală. În cadrul acțiunii, se vor realiza două tipuri de testări ale eșantionului de populație ales pentru studiu. Un prim test rapid urmărește decelarea anticorpilor. Testul este necesar pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecția cu SARS COV 2 (Coronavirus). Practic, prin testul de anticorpi se stabilește o istorie a modului în care virusul a afectat până acum populația, în forme asimptomatice. Adrian Streinu Cercel spune că, din exemplul Italiei, se cunoaște faptul că formele asimptomatice ale bolii, care reprezintă 80% din formele de manifestare, au dat cea mai mare răspândire comunitară a virusului. Or, din acest motiv, este necesar acest studiu. Un al doilea test care se va realiza pe eșantionul menționat urmărește să determine prezența virusului în circulație în acest moment. 

Personalul medical nu va pătrunde în casele oamenilor. Cu ajutorul administratorilor de blocuri, cetățenii incluși în studiu vor putea fi convocați să coboare pe rând din apartamentele lor pentru a fi testați în unități mobile care se vor deplasa pe teren. Acțiunea a primit aviz favorabil de la Ministerul Sănătății. 

În cadrul conferinței, Adrian Streinu Cercel a afirmat, printre altele, că visurul nu se transmite prin mușcătură de țânțar. El a subliniat că forma de contaminare este prin contact și a precizat că primăriile trebuie să facă dezinfecția spațiilor publice în toată această perioadă, cu apă clorinată, această intervenție având un rol important în prevenție. Conferința de presă poate fi văzută AICI

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Actual

86 de români din străinătate, infectaţi cu coronavirus. Vezi în ce ţări sunt

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, zeci de români aflaţi în străinătate au fost infectaţi cu coronavirus. Din păcate, 16 şi-au pierdut viaţa. 

Iată ce spune GCS:

“În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 86 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 52 în Italia, 12 în Franța, 6 în Germania, 6 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, și câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 16 cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 4 în Franța, unul în Germania, unul în Spania și unul în Marea Britanie, au decedat.”, precizează Grupul de Comunicare Strategică. 

Footo: The Irish Times

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

COVID-19: 1.952 de persoane, confirmate pozitiv. 33 sunt în stare gravă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând de ieri, 29 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 4, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc.

Pentru verificarea motivului deplasării, persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

Totodată, circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei, fără a fi necesară completarea unei  declarații.

De asemenea, începând de ieri, 29 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi sancționate contravențional conform și vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor. Persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi sancționate contravențional și vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 981 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 30 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până astăzi, 30 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.952 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 1.952 de persoane confirmate pozitiv, 180 au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 85 la București, 19 la Iași, 7 la Craiova, 11 la Constanța și 3 la Cluj).

Totodată, până acum, 44 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Ialomița și Satu Mare, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 192 noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 1 și 90 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 53 de pacienți, dintre care 33 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.464 de persoane. Alte 124.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 23.103 de teste, din care peste 1.500 în unități medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.009 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 12 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

COVID-19: A fost înregistrat un nou deces

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva minute, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat înregistrarea decesului cu numărul 44.

Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 74 de ani, din judeţul Satu Mare.

“În data de 27.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul  Clinic Municipal Oradea. Rezultatul testării din data de 28.03.2020 a fost  pozitiv.

Data deces: 29.03.2020  – Spital Boli Infecțioase Satu Mare.

Patologie preexistentă: Hipertensiune arteriala. Diabet zaharat tip II insulino -dependent.”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: