Conecteaza-te cu noi

Actual

Laboratorul de Radioterapie al SCJU Constanța, complet reabilitat. Vezi cine va beneficia de el

Published

on

Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost complet reabilitat.

”Acesta va deveni funcțional în perioada imediat următoare. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a eliberat astăzi autorizația pentru desfășurarea de activități în domeniul nuclear. Experții CNCAN au efectuat în cursul acestei săptămâni ultimul control al aparaturii.”, a precizat Crina Kibedi, reprezentant al Compartimentului Relații Publice.

Noul Laborator din cadrul Spitalului este dotat cu accelerator liniar de particule 6 MeV, computer tomograf simulator, sistem de imobilizare și sistem de planificare a tratamentului. Echipamentele, în valoare de 21.358.564,43 lei fără TVA, au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății în cadrul proiectului „Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar”, finanţat prin acordul de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, urmând să fie livrate de către compania Elekta Limited UK.

Reabilitarea Laboratorului de Radioterapie a presupus mai multe etape și a fost posibilă cu sprijinul companiei RAJA SA.

Activitatea Laboratorului a încetat în aprilie 2016, când termenul de valabilitate al sursei de cobalt a expirat. In anul 2017, la sediul Guvernului,  a fost semnat  contractul pentru achiziționarea echipamentului, iar la începutul anului 2018 Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța a primit din  partea CNCAN autorizarea pentru dezafectarea sursei vechi de cobalt.

Advertisement

In luna martie, vechea sursă a fost dezafectată și transportată în condiții de maximă siguranță la Institutul Nuclear Pitești. Abia după îndepărtarea sursei a început pregătirea buncărului pentru amplasarea acceleratorului, programată în 2019. Însă până la începerea propriu-zisă a lucrărilor au fost parcurse și alte etape.

Mai întâi a fost întocmită și depusă documentația pentru obținerea avizelor necesare autorizației de construire (potrivit noilor norme sanitare, s-au impus lucrări de reamenajare: arhitectură și rezistență, instalații electrice, instalații sanitare și termice, instalații semnalizare incendiu și instalații ventilație). Demersurile necesare avizelor au început în luna mai 2018. În același an, în luna octombrie a fost obținută autorizația și tot atunci a fost finalizat proiectul pentru lucrările de reamenajare care urmau să se desfășoare într-un ritm accelerat. Întârzierea acestora putea duce la distribuirea noului accelerator unui alt centru.

Amenajarea buncărului a început în ianuarie 2019, imediat după finalizarea lucrărilor la Laboratorul RMN. Și acestea, ca și cele efectuate în 2018 la RMN, au fost efectuate cu sprijinul exclusiv al companiei RAJA S.A. care a sponsorizat Spitalul cu aproape 3 miliarde de lei vechi, mai precis 299.977 lei. Datorită echipelor puse la dispoziție de către RAJA, lucrările de demolare, compartimentare și refacere a instalațiilor electrice și sanitare  interioare au fost finalizate la timp, fiind respectate toate termenele necesare pentru instalarea noilor echipamente.

Primul livrat a fost computerul tomograf simulator (necesar pentru efectuarea precisă a terapiei). În luna septembrie 2019 a fost adus și instalat acceleratorul linear de particule. Aparatura a fost transportată cu un autotren și introdusă în camera de iradiere cu ajutorul unei macarale . O echipă de specialiști Elekta a lucrat câteva zile la punerea pe poziții a acceleratorului.

La începutul anului 2020 au fost instalate stațiile de lucru necesare planului de tratament al pacienților și, în aceeași perioadă, sub monitorizarea it-iștilor Elekta, au fost instalate două softuri speciale fără de care echipamentul nu ar putea fi utilizat.

Advertisement

Pentru ca actul medical să fie la cele mai înalte standarde, personalul medical a fost instruit în centre cu aparatură similară iar fizicienii au participat la un training chiar la sediul Elekta din Londra.

Din păcate, pandemia a amânat următoarele etape, însă din momentul în care au fost luate primele măsuri de relaxare s-au reluat și demersurile în vederea finalizării ultimelor etape. Săptămâna aceasta reprezentanții CNCAN au efectuat, conform procedurii, verificările necesare iar astăzi a fost eliberată autorizația de funcționare.

“Pentru mine este cea mai mare realizare: aceea de a le reda pacienților oncologici șansa să învingă cancerul. Constănțenii, de fapt dobrogenii trebuie să știe că vor beneficia gratuit de radioterapie la cele mai înalte standarde, aici, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Mulțumesc pentru tot sprijinul acordat Ministerului Sănătății, Consiliului Județean Constanța și companiei RAJA.”, a declarat S.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU Cta.

In evidențele medicale ale Spitalului Județean Constanța, numai anul acesta au fost înregistrați aproape 1.000 pacienți diagnosticați cu cancer. Radioterapia este gratuită pentru toți cei care au nevoie de acest tratament.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions