Începând de noaptea trecută, la nivelul punctelor de lucru, s-au demarat în regim continuu operațiunile planificate în cadrul lucrărilor programate pentru perioada 26 – 28 mai.
Acestea fac parte din Contractul de Lucrări 34 și reprezintă investiții în valoare totală de aproximativ 38 milioane lei, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), dar și prin Contractul de Servicii pentru optimizarea distribuției sistemelor de alimentare cu apă (PBSC).
Alături de constructorii implicați în cadrul contractului POIM, echipele RAJA SA intervin pentru realizarea unor cămine de vane de legătură, în vederea sectorizării sistemului.
În cele 10 puncte de lucru acționează 11 de echipe de intervenție, dotate cu toate utilajele necesare. La ora actuală, se efectuează cuplarea noilor tronsoane montate deja, magistrale DN800 mm, dar și conducte principale DN315 și DN200.
Lucrările executate pentru conectarea noilor aducțiuni sunt complexe și au fost îngreunate pe timpul nopții, deoarece golirea magistralelor s-a realizat foarte greu, din cauza diametrului, dar și lungimii acestora. Echipele aflate pe teren au intervenit prin montarea unor vane, pentru sectorizarea sistemului în vederea opririi apei, pentru a permite desfășurarea operațiunilor de sudură. Mai mult, condițiile meteo nefavorabile din ultimele zile au impus noi lucrări suplimentare de protecție și stabilizare a malurilor, prelungind durata anumitor faze. Deși intervențiile sunt dificile, echipele de intervenție fac tot posibilul pentru ca lucrările să se desfășoare conform graficului planificat. În prezent, se realizează operațiunile de sudare la instalația existentă, pentru îmbinarea tuturor componentelor şi a armăturilor aferente, dar și montarea vanelor de legătură și a debitmetrelor pentru măsurarea și reglarea presiunii.
Cele mai complexe lucrări sunt pentru integrarea noului tronson DN800 în sistemul actual, pe bd. Aurel Vlaicu – intersecție cu strada Cumpenei și pe str. I.C. Brătianu – intersecție cu str. Cumpenei. Magistrala, reabilitată pe o lungime de peste 1,2 km, va asigura necesarul de apă de la stația de tratare și pompare Palas către zona de Sud a municipiul Constanța. Pe noul traseu, se realizează conectarea și cu sistemele secundare (conducte de 150 – 200 mm), ce deservesc diverse cartiere ale orașului.
Paralel cu magistrala DN 800 de pe strada Cumpenei, a fost edificată și conducta DN315, pe o lungime de aproape 1 km, ce va fi inclusă în sistemul centralizat prin conectarea la rețeaua din zona blocurilor Petroconst.
Alte puncte de lucru importante sunt pe strada Vârful cu Dor, la intersecțiile cu str. Calafatului și bd. Aurel Vlaicu. Conducta, cu o vechime de peste 50 ani, ce a înregistrat în timp numeroase avarii, a fost reabilitată pe o lungime de aproape 800 metri.
Prin acest tronson se realizează transportul apei de la stația Palas către stația de pompare Bifurcație Cumpăna, care asigură debitul pentru localitățile Agigea, Lazu, Cumpăna și Eforie Nord.
Intervențiile sunt esențiale pentru asigurarea unui serviciu de alimentare cu apă fiabil și de calitate, reducând riscul apariției avariilor și asigurând continuitatea furnizării apei potabile.
Conductele înlocuite aveau o vechime de aproximativ 60 de ani și au înregistrat numeroase avarii, ce au dus la sistarea furnizării de apă către abonații deserviți. Degradarea avansată a acestora, coroborată cu creșterea debitului din sezonul estival, amplifica riscul producerii unor avarii majore, cu impact semnificativ asupra rețelei.
După finalizarea lucrărilor, se vor efectua manevrele de vane, iar reluarea furnizării apei se va face progresiv în fiecare zonă afectată, ținând cont de topografia rețelei și de consumurile înregistrate. Având în vedere dimensiunea rețelei și numărului mare de utilizatori, sistemul va necesita un interval mai extins pentru a atinge presiunea optimă necesară pentru furnizarea apei la parametrii adecvați.
În continuare, sunt lipsiți de apă abonații din localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord, dar și din municipiul Constanța, din cartierele și zonele: Brătianu și Medeea, Topolog – Theodor Burada (zona Salvare), Industrială, CET, Viile Noi, Sere, Anda, Km 4, Km 4-5, Km 5, Veterani, Far și Abator, Caraiman – Oil Terminal, Zona străzilor Crișului, Interioară I și II, Zona Comercială Constanța Sud (Auchan, Metro, Brico Depot, Avia Motors), Faleză Sud și Poarta 6, Gară – Spitalul de Infecțioase, Coiciu.
”Atenționăm consumatorii din aceste zone că, în urma manevrelor de golire și umplere a sistemului de alimentare cu apă potabilă, pot surveni modificări ale calității apei, în special în ceea ce privește turbiditatea și culoarea. În astfel de situații, recomandăm evitarea consumului de apă pentru băut și utilizarea acesteia doar în scopuri casnice și menajere, până la limpezire.
Vă mulțumim pentru răbdare și înțelegere și vă asigurăm că depunem toate eforturile necesare pentru a finaliza lucrările în cel mai scurt timp posibil și pentru a restabili alimentarea cu apă în zonele afectate.
Vom continua să vă informăm cu privire la evoluția lucrărilor și la orice actualizări relevante pe parcursul desfășurării acestora.
Vă transmitem și câteva imagini de la punctele de lucru!
Vom reveni cu amănunte!”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare.