În cursul nopții trecute spre dimineață, echipele de intervenție au reușit să finalizeze lucrările în toate cele 10 puncte de lucru. Timp de 36 de ore s-a lucrat neîntrerupt. Lucrările efectuate au fost deosebit de complexe, necesitând intervenții coordonate în puncte multiple, realizarea de cămine de vane și adaptarea întregului sistem la cerințele actuale de siguranță și eficiență. Toate aceste acțiuni au implicat eforturi semnificative din partea echipelor de specialiști și a constructorilor implicați în proiect.
În prezent, se efectuează manevrele de vane pentru reluarea pompării apei în rețea. Reamintim consumatorilor că timpul necesar pentru reumplerea rețelei variază în funcție de topografia acesteia, lungimea conductelor – care ajunge la aproximativ 20 km în unele zone – și diametrul lor. Prin urmare, reluarea furnizării apei potabile se va face progresiv, atât în cartierele afectate din municipiul Constanța, cât și în localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord, unde restabilirea presiunii normale ar putea dura 6–8 ore.
În municipiul Constanța, presiunea a început să se stabilizeze treptat în unele zone, iar o parte dintre abonați beneficiază deja de alimentarea cu apă la robinete. Precizăm că la capetele de coloană și la etajele superioare pot apărea întârzieri față de programul anunțat, în funcție de consumurile înregistrate în această perioadă.
”Atenționăm consumatorii din zonele afectate de această oprire, că, în urma manevrelor de golire și umplere a sistemului, pot apărea modificări temporare ale calității apei (turbiditate, culoare). Recomandăm evitarea consumului apei până la limpezirea acesteia.”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare.
Lucrările fac parte din Contractul CL 34 și reprezintă investiții în valoare totală de aproximativ 38 milioane lei, derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și Contractul de Servicii pentru optimizarea distribuției sistemelor de alimentare cu apă (PBSC).
Aceste investiții sunt realizate în beneficiul tuturor utilizatorilor, pentru îmbunătățirea capacității de transport și distribuție a apei, asigurarea unui debit optim și a calității apei, reducerea pierderilor din rețea și creșterea siguranței și continuității serviciilor.