Conecteaza-te cu noi

Actual

Ovidiu Cupșa, ambasador IMO: Blocarea canalului Suez pune în pericol economia mondială

Published

on

Portcontainerul Ever Given,  cu o lungime de aproape 400 de metri, o lăţime de 59 de metri şi un gabarit de peste 200.000 de tone, s-a blocat perpendicular pe lungimea canalului Suez, din Egipt.

Foarte multe nave sunt blocate în zonă.

Autorităţile din Egipt fac tot posibilul pentru deblocarea celei mai importante rute pentru economia globală. Nava-container Ever Given blochează din 23 martie canalul Suez și provoacă zilnic pierderi de circa 10 miliarde de dolari. La faţa locului se desfăşoară o amplă operaţiune pentru mutarea navei, însă deocamdată nu este clar când va fi redeschisă ruta navigabilă.

Nava se afla în drum spre portul Rotterdam din Olanda, când a fost abandonată.

Advertisement

În cursul zilei de azi, Ovidiu Cupșa, ambasador IMO, a postat pe pagina sa de Facebook un text prin care atrage atenția că blocarea canalului Suez pune în pericol economia mondială. El a spus că nu este exclus să genereze pierderi de miliarde de dolari pe zi.

”Blocarea Suezului ar poate avea ca efect disfuncționalități grave ale economiei mondiale, generând pierderi globale de aproximativ 10 miliarde de dolari pe zi!

Canalul a fost blocat de nava Ever Given, aparținând companiei Evergreen, în urma unei furtuni de nisip, care a afectat vizibilitatea și condițiile de navigație pe canal.

Vorbim de una dintre cele mai mari nave de containere din lume, de 20.000 TEU, având 400 m lungime (mai lungă decât Empire State Building), cu un tonaj de peste 20.000 GT (cât capacitatea de transport a aproximativ 3.700 de vagoane).

Din fericire nu au existat victime omenești.

Advertisement

Prin Suez tranzitează aproximativ 12% din comerțul mondial, în special pe relația schimburilor Asia de Sud Est – Europa și a tițeiului pe relația Orientul Mijlociu – Statele Unite.

Pe fondul crizei COVID 19, care a afectat grav transporturile maritime, blocarea canalului Suez a fragilizat și mai mult realizarea schimburilor comerciale la nivel mondial.

Să sperăm că autoritățile egiptene vor reuși deblocarea, înainte ca efectele globale să fie resimțite pe termen lung!”, a scris Ovidiu Cupșa.

Bloomberg scrie că navele şi excavatoarele trimise de autorităţile egiptene nu au reușit în ultimele 24 de ore să mute nava din poziția în care s-a blocat, ceea ce pune în pericol atât stabilitatea comerţului global, cât şi cele 180 de nave care stau şi aşteaptă la intrarea în canal. Blocajul poate perturba o serie de schimburi comerciale.

În 2020, aproape 19.000 de nave, adică 52 pe zi, cu un tonaj de 1,17 miliarde de tone, au trecut prin canal.

Advertisement

Analiștii spun că, din cauza acestui incident, crește riscul ca săptămâna viitoare să existe o congestie suplimentară a porturilor europene.

Foto: CNN

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions