În prima parte a acestei luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2025, aprobat de Inspecția Muncii.
Cu ocazia controalelor efectuate, au fost identificați șase angajatori care utilizau muncă nedeclarată, fiind depistate 23 de persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 460.000 lei.
Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus măsuri obligatorii de remediere, cu termene scadente de realizare.
Munca nedeclarată reprezintă activitatea prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără respectarea prevederilor legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă.
Fiecare salariat trebuie să știe că, pentru a fi angajat legal, va semna un contract individual de muncă și va semna lunar un stat de plată sau orice alt document care să reflecte salariul realizat în luna respectivă.
Munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilitatea de progres profesional, cu salarii mai mici decât cele de pe piața muncii și fără protecție socială.
Angajații nu beneficiază de următoarele drepturi:
- Vechime în muncă și în specialitate
- Asigurare pentru riscuri precum invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, bătrânețea, decesul
- Indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, boli profesionale și accidente de muncă
- Dreptul la pensie de limită de vârstă sau de invaliditate
- Indemnizație de șomaj și plăți compensatorii în caz de concedieri
- Dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare și reconversie profesională, precum și alte măsuri pentru exercitarea unei activități sau ocuparea unui loc de muncă
- Asigurare de sănătate
- Spitalizare gratuită și medicamente compensate
- Concediu de odihnă și alte concedii pentru evenimente deosebite: căsătorii, deces, nașterea unui copil în familie etc.
- Plata diurnei pentru delegare și a indemnizației de detașare
- Concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani
- Acces pe piața creditelor bancare
- Tichete de masă
”Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifestă inclusiv în poziția economico-socială precară, în comparație cu salariații angajați cu forme legale. Angajatorii plătesc salarii mici, adesea sub nivelul corespunzător pentru vechime, pregătire și timpul lucrat de către salariat.”, a precizat Mădălina-Liliana Bălan, inspector șef al ITM Constanța.