Pesediștii își arată colții atunci când vine vorba despre tăierea sinecurilor, măsuri cuprinse în cel de-al doilea pachet de măsuri fiscale și pentru care Guvernul Bolojan vrea să își asume răspunderea. Liderul PSD Arad, Mihai Fifor, transmite un semnal puternic către premierul Ilie Bolojan și îi solicită ca al doilea pachet de măsuri fiscale să fie trecut ca o lege normală în Parlament, cu dezbateri și nu prin asumarea răspunderii Guvernului.
„Asumarea răspunderii nu trebuie să devină o regulă de guvernare. Este un instrument democratic, da – dar unul excepțional, folosit doar în situații-limită. Într-o democrație autentică, regula este dezbaterea. Legile trebuie discutate, amendate și îmbunătățite în Parlament, nu impuse. Pentru asta suntem o democrație, pentru asta există Parlament.
Am înțeles asumarea pentru primul pachet de măsuri – au existat termene-limită, presiune externă, reuniunea ECOFIN. A fost o urgență. Dar a doua oară nu se mai poate. Nu putem transforma o excepție într-o practică permanentă.
La acest prim pachet PSD a venit cu propuneri clare și echilibrate. Doar una a fost acceptată – reducerea subvenției pentru partide cu 40%. O măsură urgentă, necesară, dar insuficientă. Un lucru e clar: suntem singurul partid de stânga într-o coaliție de dreapta și ne asumăm responsabilitatea, dar nu vom accepta să fim puși în fața faptului împlinit. Nu am intrat la guvernare doar pentru a gira măsuri asumate și nu dezbătute. Unele total neinspirate. Guvernăm împreună pentru a decide împreună și pentru a corecta ce e greșit.“, a declarat Fifor.
Iată fiecare pilon cu măsurile avute în vedere, potrivit documentului obținut de economica.net:
Pilon 1 – Resursa Umană
Revizuire indemnizații CA – uri autorități: ANCOM, ASF, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței
Eliminarea cumulului pensiilor cu salariul în cadrul instituțiilor și autorităților publice
Restructurarea Administrația Națională Apele Române
Pilon 2 – Simplificare/Debirocratizare
Simplificare proceduri inregistrare SRL – firma într-o zi (intersectare cu digitalizare)
Pilon 3 Digitalizare
Departament digitalizare în subordinea Prim-Ministrului pentru corelarea tuturor măsurilor de digitalizare.
Din septembrie, catalogul digital electronic la nivel național
Pilon 4 Eficientizare autorități publice/companii de stat
Limitarea salarizării – intersectare cu resursa umană
Restrângere CA-uri/Comisii de supraveghere/Consilii consultative
Reorganizarea structurilor funcționale din componența DSU, IGSU și IGAv, în vederea reducerii funcțiilor de conducere, optimizarea proceselor de comandă și suport în vederea asigurării unui lanț decizional suplu
Analiză companii de stat cu potențial de restructurare – Energie, Transporturi, industria de apărare
Pilon 5 Imaginea României (nu este trecută însă nicio măsură)
Pilon 6 Reforma administrativ-teritorială
Desființarea funcției de viceprimar la autoritățile administrației publice locale cu o populație mai mică de 1.500 de locuitori – adoptare în 2025, intrarea în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Transferarea rețelelor de utilități publice neautorizate către operatorii regionali autorizați;
Stabilire scheme de personal maximale
Revizuirea funcționării Poliției Locale (inclusiv prin plafonare dispozitive), în colaborare cu M.A.I.
Creșterea/stimularea capacității de încasare a impozitelor (inclusiv prin creșterea alocărilor bugetare drept consecință)
Comasare direcții/servicii furnizate de localități mici
Comasare structuri subordonate IGSU, DSU, IGAv în structuri teritoriale.
Pilon 7 Eficientizare fiscală
ANAF, Antifraudă, VAMA – decizie pentru plasare în afara algoritmului politic și demarat procesul de reorganizare și crearea indicatorilor de performanță; decizie de depolitizare funcții de conducere si examen național
Înăsprirea regimului insolvenței, evitarea insolvențelor în cascadă, înăsprirea legislației privind executarea silită, criminalizarea evaziunii fiscale și a evaziunii organizate.
Demarat analiza pentru reorganizarea ANAF, în vederea comasării direcțiilor redundante
Implementarea unui sistem de scoring fiscal pozitiv, care să permită tratament diferențiat pentru contribuabili în funcție de istoricul lor de conformare și contribuție.