Peste 10.000 de elevi din județul Constanța au participat marți, 29 aprilie, la prima ediție a Târgului de Oferte Educaționale – EduCampus, organizat de către Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța.
Cel mai amplu eveniment dedicat promovării studiilor preuniversitare și universitare din regiune a avut loc la campusul universitar din Aleea Universității, nr. 1 și a fost structurat în două arii de prezentare, amplasate în corpurile A și B.
Mai mult de 3.500 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, provenind din 53 de licee din județul Constanța, au vizitat standurile celor 16 facultăți din cadrul UOC, unde au primit informații despre programele de studii, condițiile de admitere, numărul de locuri disponibile și oportunitățile de carieră.
„Succesul remarcabil înregistrat de prima ediție a Târgului EduCampus subliniază atractivitatea tot mai mare a Universității Ovidius din Constanța în rândul tinerilor. Numărul impresionant de elevi care ne-au vizitat a transformat, pentru o zi, spațiul universitar într-un veritabil hub al orientării educaționale, un loc de întâlnire între curiozitatea lor și oferta noastră academică. Interesul constant și susținut pentru programele noastre de studii reflectă încrederea elevilor în calitatea actului educațional pe care îl oferim, precum și în perspectivele profesionale pe care le deschidem. Ne propunem ca EduCampus să devină o tradiție anuală, menită să sprijine în mod concret procesul de orientare educațională și profesională a tinerilor din întreaga regiune.”, a precizat conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul UOC.
De asemenea, în zona dedicată studiilor superioare a fost promovat și învățământul dual universitar, care include cinci programe de studii, în cadrul a patru facultăți ale UOC.
„Observăm cu satisfacție interesul tot mai accentuat al tinerilor pentru programele de studii organizate în sistem dual, care oferă aceleași drepturi și recunoaștere ca învățământul tradițional, diploma de licență obținută în urma parcurgerii acestuia fiind echivalentă, din toate punctele de vedere, cu cea obținută în sistemul clasic. Particularitatea sistemului dual constă în structura sa aplicativă, fundamentată pe parteneriate solide între Universitatea Ovidius din Constanța și peste 50 de companii reprezentative din mediul economic regional. Studenții implicați în aceste programe beneficiază de burse și de posibilitatea integrării pe piața muncii încă din timpul studiilor.”, a precizat ș.l. dr. ing. Cosmin Filip, prorector responsabil cu promovarea programelor universitare și dezvoltarea învățământului dual la UOC.
Evenimentul s-a bucurat de un interes sporit din partea elevilor de gimnaziu din județul Constanța. Astfel, peste 6.500 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, provenind din 124 de școli, au participat, alături de cadre didactice, la activitățile din aria destinată învățământului preuniversitar. Aici, peste 61 de licee și școli profesionale și-au prezentat oferta educațională pentru anul școlar 2025-2026, subliniind opțiunile disponibile pentru elevii de clasa a VIII-a.
”Programul evenimentului a inclus activități educaționale susținute de reprezentanți ai Asociației TEAM, spectacole artistice oferite de studenții Facultății de Arte, activități recreative realizate de reprezentanții Facultății de Educație Fizică și Sport, iar elevii participanți la Târgul de Oferte Educaționale EduCampus au beneficiat de acces gratuit la Microrezervația din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, cu sprijinul oferit de Consiliul Județean Constanța.”, au precizat reprezentanții Cabinetului Comunicare și Relația cu Presa al Universității Ovidius din Constanța.