Published
o zi agoon
Pe 20 mai 2025, Tribunalul Constanța a dispus intrarea în faliment și termene exacte în vederea dizolvării Carsium Edil SRL, o societate a Consiliului Local Hârșova, care s-a ocupat ani buni de gestionarea deșeurilor nepericuloase, în principal vegetale, din acest oraș. Decizia vine ca urmare a faptului că societatea și-a încălcat obligațiile de plată pe care și le asumase printr-un plan de reorganizare. În urma falimentului, mai mulți creditori, printre care și statul român, vor rămâne cu buza umflată, întrucât Carsium Edil SRL nu mai are aproape nimic în patrimoniu.
Încetarea plăților a survenit fix în momentul în care Primăria a încropit o nouă firmă, cu același obiect de activitate. La conducerea acesteia a fost numit un fost coleg de liceu al primarului Viorel Ionescu. Cei doi apar împreună într-o fotografie din urmă cu 30 de ani.
Carsium Edil a fost înființată în 2011. De-a lungul anilor, în Consiliul de Administrație al acestei întreprinderi publice au activat diverși politicieni locali, unii dintre ei aflați în relații personale cu primarul Viorel Ionescu. Atât de strânse erau aceste legături, încât edilul își petrecea concediile în străinătate alături de un tip pe care îl înșurubase la Carsium Edil (detalii AICI).
Potrivit Termene.Ro, în 2023, Carsium Edil a avut 63 de angajați, a derulat afaceri de 2,3 milioane de lei și a raportat o pierdere de peste 200.000 de lei.
În același an, o firmă de pază din Constanța, Raven Group Security SRL, care păzea sediul Carsium Edil în baza unui contract încheiat încă din 2019, a cerut la Tribunalul Constanța insolvența clientului ei. Raven a probat că nu i s-au achitat facturi restante în valoare de 120.827,84 de lei și nici penalități în valoare de 160.718,55 de lei.
O hotărâre privind insolvența a fost pronunțată de Tribunalul Constanța pe 19 aprilie 2023. Însă cu o zi înainte, pe 18 aprilie 2023, Carsium Edil a vândut Primăriei un tractor, o remorcă și un autoturism, care constituiau bunurile sale de patrimoniu. Practic, societatea a fost despuiată de bunuri, dar a rămas cu datorii totale de 583.458,62 de lei. Statul român avea de recuperat 167.233 de lei din această sumă. Totodată, în conturile bancare ale Carsium Edil se mai găseau 42 de lei la Raiffeisen și 2.055 de lei la BRD. Dovada, mai jos:
Extrase din Buletinul Procedurilor de Insolvență
Încă de la bun început, creditorii au convenit asupra unui plan de reorganizare, pe baza căruia societatea să își continue activitatea cu un administrator special, să presteze serviciile de salubrizare Primăriei, iar din banii încasați să achite salariile, dar și cote eșalonate trimestrial din datorii. O vreme, societatea s-a ținut de plan, deși mai mereu cu întârziere.
Pe 20 mai 2025, judecătorul sindic a dispus intrarea firmei în faliment, stabilind totodată un calendar al dizolvării (vezi AICI). Măsura a fost luată după ce administratorul special numit de Primărie a uitat să transmită rapoartele de activitate pentru perioada octombrie 2024 – martie 2025 (trimestrele V și VI din planul de reorganizare). Acesta nu a răspuns la notificarea administratorului judiciar, care ceruse explicații, și nici nu a mai achitat nimic din datorii – după cum se afirmă în documentele publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență.
Cel mai probabil pasivul societății va fi suportat de stat, întrucât Carsium Edil nu mai are nici mijloace fixe, nici lichidități.
Această situație a fost anticipată, dacă nu cumva chiar premeditată, de administrația locală din Hârșova. Astfel, încă din luna octombrie 2024, a fost înființată o nouă societate de colectare a deșeurilor nepericuloase, având ca asociat unic Orașul Hârșova. Inițiativa a fost asumată de primarul Viorel Ionescu și a fost aprobată de Consiliul Local.
Noua firmă se numește Confort Urban Carsium SRL. În funcția de administrator a fost numit Adrian Iancu, de 48 de ani. Acesta este născut la Tulcea și are domiciliul în București. Însă are legături solide cu orașul Hârșova. El notează pe Facebook faptul că a urmat cursurile Liceului Cotovu, acolo unde a fost elev și actualul său binefăcător, primarul Ionescu. Mai mult, Ionescu și Iancu apar într-o fotografie de grup, făcută în urmă cu aproximativ 30 de ani. Imaginea a fost publicată pe Facebook. Interesant este și faptul că cel numit să conducă noua firmă de salubrizare este un nostalgic al regimului ceaușist, distribuind pe rețelele sociale diverse filme cu odiosul dictator.
Colegi la liceul Ioan Cotovu Harsova. Acum, unul primar, celălalt numit să administreze o afacere a Primăriei.
Actul Constitutiv al SC Confort Urban Carsium SRL are câteva particularități interesante. Astfel, la articolul 3.4 se arată că părțile sociale ale firmei pot fi transferate către persoane din afara societății. Articolul 6.2 îl face răspunzător pe administrator pentru realitatea vărsămintelor efectuate de asociați. Iar articolul 9.1 prevede posibilitatea excluderii din firmă a asociatului care nu a adus aportul la care s-a obligat, precum și excluderea asociatului-administrator, în caz de fraudă. Cu alte cuvinte, actul constitutiv permite de principiu ca firma să coopteze un privat, ca acel privat să poată fi și administrator, ba chiar să poată elimina Primăria, dacă aceasta se angajează să aducă un aport la capitalul social și între timp uită să-l aducă. Interesant, nu?
În sfârșit, trebuie să mai spunem că, potrivit bugetului adoptat la Hârșova, Confort Urban Carsium SRL ar urma să aibă venituri de 3,7 milioane de lei în 2025.
Orașul Hârșova întâmpină greutăți imense în privința gestionării problemelor de mediu. În trecut, Ordinea.Ro a relatat că mai multe terenuri din domeniul privat al localității au intrat în procedură de executare silită, unele chiar fiind vândute, la solicitarea companiei de salubrizare Iridex (mai multe detalii AICI). Iridex se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor municipale încă din anul 2019, însă Primăria Hârșova nu a avut capacitatea de a achita la timp serviciile prestate. Printre cauze: cuantumul redus al taxei de salubrizare impuse cetățenilor și lipsa unor alocări de resurse financiare de la stat. De asemenea, Ordinea.Ro a mai relatat și despre procesul (plângere contravențională) inițiat de Orașul Hârșova împotriva Gărzii de Mediu, autoritate de control care a sancționat administrația locală pentru un dezastru de mediu (mai multe detalii AICI). Primăria Hârșova este obligată să curețe dezastrul cu un operator autorizat, dând de înțeles, în cadrul procesului, că așteaptă o implicare financiară de la stat și de la Consiliul Județean Constanța, mai ales că poluarea cu deșeuri este una istorică, datând din perioada comunistă.
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.