Din cauza secetei accentuate și a temperaturilor extreme, debitele mai multor surse de captare au scăzut semnificativ în ultima perioadă.
Această situație afectează și localitățile Țepeș Vodă (comuna Siliștea) și Saligny (comuna Saligny) din județul Constanța, unde s-a înregistrat o creștere considerabilă a consumului de apă, concomitent cu reducerea debitului la sursă.
Ca urmare, rezervoarele de apă se golesc rapid, fără a mai putea asigura stocul necesar pentru furnizarea continuă a apei pe parcursul întregii zile.
Pentru a permite refacerea rezervelor și pentru a preveni disfuncționalități majore în furnizarea apei către utilizatori, începând de astăzi, 8 iulie, până la data de 1 septembrie, în satele Țepeș Vodă și Saligny alimentarea cu apă se va face după următorul program:
- Dimineața: 6.00 – 10.00
- După – amiază: 17.00 – 22.00.
”Recomandăm abonaților să își asigure rezerve suficiente de apă pentru uz casnic, pentru a reduce impactul perioadelor în care furnizarea va fi sistată.
Reamintim tuturor consumatorilor din zonele afectate că utilizarea apei în alte scopuri decât cel menajer – cum ar fi irigarea grădinilor, umplerea piscinelor, spălarea curților, teraselor sau a altor suprafețe exterioare – contravine contractului de furnizare a serviciului de alimentare cu apă și contribuie la agravarea situației, prin depășirea capacității maxime a sistemelor de alimentare.”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare al RAJA.
Legislația în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești:
- art.4 din Legea nr.241/2006 a serviciului de apă și de canalizare, republicată:
(1) Apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodărești ale populației, ale instituțiilor publice, ale operatorilor economici și, după caz, pentru combaterea și stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale.
(4) Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menționate la alin. (1) este permisă numai în măsura în care există disponibilități față de necesarul de apă potabilă al localităților, stabilit potrivit prescripțiilor tehnice în vigoare.
(6) Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi stropitul străzilor și al spatiilor verzi, spălatul piețelor și al străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor și consumul tehnologic al unităților industriale, se va utiliza cu precădere apă industrială.
- art 10. din Legea nr. 107/1996 – Legea apelor (actualizată):
(1) Satisfacerea cerinţelor de apă ale populaţiei are prioritate faţă de folosirea apei în alte scopuri. De asemenea, au prioritate, faţă de alte folosinţe, alimentarea cu apă pentru animale, refacerea rezervei intangibile de apă după incendii, precum şi debitele necesare menţinerii echilibrului ecologic al habitatului acvatic.
(4) Apele subterane, corespunzătoare calitativ, sunt resurse strategice destinate în primul rând pentru alimentarea cu apă a populaţiei şi animalelor, precum şi pentru asigurarea igienei şi sănătăţii populaţiei. Aceste ape pot fi utilizate şi în alte scopuri, numai în baza autorizaţiei de gospodărire a apelor.
(4^1) Utilizarea în scop de irigații a apelor subterane este permisă numai în zonele unde nu există ape de suprafață şi numai din primul strat acvifer cu potențial hidrogeologic (stratul freatic), pe baza studiilor hidrogeologice întocmite sau expertizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
”Având în vedere prevederile legale enunțate mai sus, recomandăm abonaților să utilizeze rațional apa potabilă, numai în scopurile prevăzute în contractul de furnizare a serviciului de alimentare cu apă, respectiv consum menajer pentru satisfacerea nevoilor gospodărești şi să evite utilizarea acesteia în scopuri recreative, agricole sau pentru întreținerea suprafețelor exterioare. Aceste activități cauzează dificultăți în asigurarea continuității și în condiții optime de presiune a furnizării apei!
Apa trebuie folosită cu responsabilitate, strict pentru consum propriu şi în scop menajer!
Echipele RAJA monitorizează permanent evoluția situației din teren și vor reveni la programul normal de furnizare imediat ce condițiile tehnice vor permite.
Utilizarea eficientă și responsabilă a resurselor de apă reprezintă o responsabilitate comună – atât a operatorului, cât și a fiecărui consumator.”, au completat reprezentanții RAJA.