Conecteaza-te cu noi

Actual

Rețele Electrice România a finalizat construcția unei noi stații de transformare în stațiunea Mamaia

Published

on

Retele Electrice Romania statia Mamaia ()

Rețele Electrice România, parte a grupului PPC în România, a finalizat construcția unei noi stații de transformare în stațiunea Mamaia, pentru a eficientiza distribuția de energie în zonă, în special pentru a acoperi necesitățile de consum crescute, din timpul sezonului turistic. Investiția, în valoare totală aproximativ 43 milioane lei, a fost realizată integral din surse proprii, ca parte a strategiei companiei de a dezvolta rețeaua de distribuție a energiei electrice având în vedere principiile de calitate și reziliență.

Noua stație de transformare va deservi momentan aproximativ 7.800 de clienți din zona de Nord a litoralului Mării Negre, asigurând o alimentare sigură și adaptată cerințelor actuale de consum. Totodată, prin amplasarea acestei noi stații de transformare între Stația Tăbăcărie din zona Delfinariu, Constanta și Stația Năvodari, se eficientizează maximal rețeaua electrică de distribuție și fiabilitatea acesteia.

Proiectul a fost unul complex, implicând lucrări consistente de amenajare a terenului aflat într-o zonă anterior mlăștinoasă. Racordarea stației pe înaltă tensiune s-a făcut printr-o linie de cablu subteran care subtraversează  canalul Midia-Năvodari. Această operațiune a adus provocări tehnice majore, dată fiind geografia și compoziția terenului, necesitând lucrări complexe de foraj dirijat orizontal pe sub albia canalului.

„Ne continuăm parcursul de modernizare și extindere a rețelelor electrice de distribuție, cu accent pe reziliență, flexibilitate și digitalizare, pentru a sprijini tranziția energetică – de la electrificare accelerată la decarbonizarea consumului. Stația electrică Mamaia reprezintă un pas important în această direcție, contribuind la creșterea siguranței în alimentare, îmbunătățirea calității serviciilor și consolidarea rezilienței rețelei în beneficiul clienților și al comunităților locale. De asemenea, prin această investiție sprijinim dezvoltarea economică a zonei, asigurând un serviciu de distribuție mult îmbunătățit și optimizat pentru atragerea de noi investiții și dezvoltarea activităților existente.”, a declarat Mihai Pește, Director General Rețele Electrice România.

Stația electrică de transformare 110/20kV Mamaia este una de tip interior, cu toate echipamentele energetice amplasate în incinta clădirii, având o putere instalată de 50MVA și fiind echipată cu două transformatoare 100/20kV de 25 MVA. Construcția beneficiază de o arhitectură adaptată specificului urbanistic al zonei, integrându-se în peisajul local.

Racordurile electrice la rețeaua de înaltă și medie tensiune au fost realizate integral prin cabluri subterane, acest fapt fiind esențial din punct de vedere al rezilienței instalațiilor, cât și prin prisma sustenabilității și impactului ambiental. Echipamentele utilizate sunt de tip capsulat, compacte, asigurând o fiabilitate ridicată a instalațiilor și optimizarea spațiului necesar pentru funcționarea stației.

Stația va fi alimentată de 2 linii electrice subterane de 110 kV, momentan fiind realizată linia din Stația Năvodari – Stația Mamaia, a doua linie Stația Mamaia – Stația Tăbăcărie fiind prevăzută a fi executată într-o etapă viitoare. Distribuția electrică pe medie tensiune se realizează prin 8 linii, bara de medie tensiune din stație fiind realizată cu 15 celule compacte de medie tensiune, fiind în același timp dimensionată pentru o eventuală amplificare a puterii stației în funcție de necesitatea de consum viitoare.

Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

Sursa: Rețele Electrice România

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions