Șeful cancelariei lui Ilie Bolojan, Mihai Jurca, a anunțat astăzi primele tăieri din cadrul Guvernului. Potrivit lui Jurca, din totalul de 176 de posturi din subordinea Cancelariei vor rămâne 105, economia fiind de aproximativ 850 de mii de lei lunar. Cea mai mare reducere va fi în cabinetele demnitarilor, unde numărul consilierilor va redus cu mai mult de jumătate. Miniștrii rămân și fără mâncarea pe care o primeau după ședințele de Guvern.
„Cancelaria are 16 consilieri de stat, 5 secretari de stat, un aparat de consilieri ai acestora de 42 de persoane, evident, un prim-ministru – cabinetul prim-ministrului are opt posturi -, un cancelar cu un cabinet de consilieri de trei posturi și un șef de cabinet, un secretar general, avem o direcție de protocol și relații internaționale cu 27 de posturi, avem o direcție de comunicare cu 28 de posturi, o direcție de asigurare resurse, în care includem contabilitate, partea de buget, partea de achiziții, partea de resurse umane, cu 25 de posturi, un compartiment de securitate, care este obligatoriu pentru orice structură care gestionează documente clasificate, cu un post, un serviciu de politici publice și reziliență cu 13 posturi, un departament de audit public cu două posturi, dar care sunt neocupate, sunt posturi vacante, și un compartiment juridic cu două posturi. Aceasta este Cancelaria astăzi, numărul total fiind de 176 de posturi.
Ceea ce propunem este următoarea formulă: reducem consilierii de stat la un număr total de 11 posturi, secretarii de stat la patru posturi; aparatul demnitarilor va fi de 14. Asta înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea câte un consilier, nu doi, lucru care se transferă și în cabinetul prim-ministrului, care nu va mai avea 8 posturi, va avea 5 posturi, în cabinetul meu, care nu va avea 3 posturi, va avea 2 posturi, rămân șeful de cabinet și secretarul general. Direcția de Protocol se transformă în serviciu și va avea 12 posturi. Direcția de Comunicare se transformă în serviciu și va avea 18 posturi. Direcția de Asigurare Resurse, unde avem contabilitate, buget, achiziții, va avea 22 de posturi.
Și o nouă propunere este organizarea unui nou departament. Odată ajuns aici am concluzionat că este destul de greu să ai o trasabilitate sau o memorie instituțională în special pe subiectele care au fost gestionate de către demnitari. Este ca în pilda Meșterului Manole, de fiecare dată când ajungi în poziția de demnitate publică trebuie să reconstruiești, consumând timp și resurse, atât circuitul informațional, cât și informația, motiv pentru care, pe lângă acest lucru, mai fac o precizare, există foarte multe comitete la nivelul guvernului – interministeriale, cu alte instituții – care au nevoie de o trasabilitate a informației. Deși am primit o serie de documente legat de activitatea anterioară, ele sunt disparate, nu sunt concentrate într-un singur loc și este foarte greu să le urmărești. Motiv pentru care propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea principala menire de a urmări activitatea demnitarilor, de a o contabiliza și documenta, în același timp de a fi suportul comitetelor și consiliilor interministeriale, de a urmări informațiile care se discută și concluziile acestor comitete și, în același timp, de a fi un departament de suport pentru alte activități pe care le vor face demnitarii sau chiar și ceilalți colegi din Cancelarie. Acest departament îl propunem să aibă 7 locuri, iar persoanele Departamentului de Reziliență și Departamentului de Relații Internaționale, din cadrul Direcției de Protocol, se vor desființa, urmând ca ei să poată opta pentru oricare din pozițiile care vor fi echivalente ca și funcție, ca și experiență, expertiză, din cadrul noii organigramei, din cadrul Cancelariei. Auditul Public nu va mai avea niciun post, pentru că am discutat și vom avea suport din partea Secretariatului General al Guvernului pentru procesul de audit public. În principiu, activitățile pe care Secretariatul General le are, le face, mai bine ar trebui să nu fie dublate. Nu știu, auditul e unul din exemple; putem să discutăm și despre partea de registratură, astfel încât să nu avem dublate departamente, funcțiuni în cadrul Cancelariei. Şi la compartimentul juridic nu vom avea două posturi, vom avea patru posturi.
În total, cu tot cu demnitari, vorbim de 105 posturi și vorbim de o reducere per total Cancelarie de 40% din personal. Același impact îl vom avea, evident, și în zona de costuri, sigur, costurile cele mai mari fiind cele asociate demnitarilor, unde reducerea este de 48%. Pe aparatul tehnic al Cancelariei avem o reducere de 34%. Cam aceasta este propunerea și, ca să vă faceți o idee, reducerea demnitarilor sau aparatului de demnitari aduce o economie de 615.000 de lei pe lună, iar reducerea aparatului corpului de funcționari aduce o economie de 250.000 de lei pe lună. Cheltuielile lunare – sigur, aici diferă în funcție de câți demnitari avem – cheltuielile lunare sunt undeva la 1,9 milioane-2 milioane de lei/lună cu personalul. Per total, vom avea o economie de 850.000 de lei/lună și sigur că doresc ca activitatea să continue la fel ca şi până acum. Sunt convins, am văzut câțiva dintre colegii noștri, avem colegi profesioniști, și am încredere că toți cei care sunt profesioniști vor rămâne în Cancelarie și vor putea, într-o formulă restrânsă și mai eficient, să își ducă misiunea la fel de bine cum au făcut-o până acum.“, a declarat Mihai Jurca.
De partea cealaltă, Federația Națională a Sindicatelor din Administrație – FNSA și Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului României – SAALG au dat publicității, vineri, un comunicat de presa în care îl acuză de premierul Ilie Bolojan de abuz și încălcarea legislației europene după ce a început sa reorganizeze Cancelaria Prim-Ministrului. Sindicaliștii acuză „nerespectarea legii în procesul de reorganizare a Cancelariei Prim-Ministrului” și ca este „un demers politicianist ce conține secvență de ADN a Republicii Socialiste Romania”.
„Nerespectarea legii în procesul de reorganizare a Cancelariei Prim-Ministrului este un demers politicianist ce conţine „secvenţă de ADN” a Republicii Socialiste România! Aşa cum am evidenţiant în comunicatele de presă anterioare, nu asistăm la o reforma reală şi transparenţă decizională, ci asistăm la o epurare politică, organizată şi mascată de către aparenţa austerităţii şi responsabilităţii. Dorinţa de eliminare a salariaţilor incomozi, care au îndrăznit să protesteze, să semnaleze abuzuri sau nedreptăţi se manifestă prin executia administrativă, cu motivaţie politică, a liderului de sindicat. Departamentul este desfiinţat. România se indepartează cu paşi repezi de valorile democratice.“, informează Federația Națională a Sindicatelor din Administrație – FNSA.