Advertisement
Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată joi la sistemul energetic naţional

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost reconectată joi la sistemul energetic naţional, după deconectarea automată survenită vineri seara, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei, informează Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN).

Potrivit sursei citate, incidentul nu a avut niciun impact asupra securităţii nucleare.

“Reconectarea s-a realizat conform procedurilor aplicabile, în condiţii de siguranţă, fără a afecta securitatea nucleară, personalul sau populaţia”, precizează SNN într-un comunicat transmis AGERPRES.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unităţi nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susţine proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Mihaela Tîrpan

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Recent Posts

Consilierii județeni, convocați în ședință extraordinară. Mai multe proiecte vizează Spitalul Județean Constanța

Consiliul Județean Constanța este convocat în ședință extraordinară pentru data de 06.05.2025, ora 10:00, în… Read More

46 de minute ago

Guvern: La alegerile prezidențiale, votarea în străinătate se desfășoară pe durata a trei zile, respectiv 2, 3 şi 4 mai

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat miercuri că la alegerile prezidențiale, votarea… Read More

3 ore ago

Pompierii militari, în alertă! Incendiu la o casă din localitatea General Praporgescu, județul Tulcea

Astăzi, 30 aprilie, în jurul orei 13.15, prin apel la numărul unic de urgență 112,… Read More

4 ore ago

Programul Spitalului județean Constanța în perioada 1-4 mai

Activitatea medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța se va desfășura… Read More

4 ore ago

Un nou pas pentru introducerea trenului metropolitan în județul Constanța

Consilierii locali din Constanța au aprobat, astăzi un proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de… Read More

5 ore ago