Conecteaza-te cu noi

Societate

Vezi cum decurg lucrările complexe derulate de RAJA Constanța în perioada 6-8 mai

Published

on

lucrari raja in constanta

Încă de noaptea trecută, în cele opt puncte de lucru deschise pentru implementarea lucrărilor programate în perioada 6 – 8 mai 2025, echipele antreprenorului general, împreună cu personalul tehnic al RAJA S.A., desfășoară activități operaționale complexe, lucrând în regim continuu pentru realizarea obiectivelor stabilite. Intervențiile efectuate presupun conectarea noilor tronsoane de conducte magistrale la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă, în cadrul proiectului de investiții CL33 – „Reabilitare conducte aducţiune şi magistrale, staţii de pompare apă uzată SP E20 şi refulări aferente, în Municipiul Constanţa”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu o valoare totală de aproximativ 76 milioane lei.

Lucrările de racordare vizează conducte magistrale cu diametre nominale cuprinse între DN 500 mm și DN 800 mm, realizate din materiale moderne, menite să înlocuiască vechile tronsoane metalice, unele cu o vechime de peste 60 de ani. Acestea înregistrau avarii frecvente, fapt care a condus la întreruperi repetate ale serviciului de alimentare cu apă, în special în sezonul estival, când consumul crește semnificativ.

Golirea sistemului pentru a permite activitățile de sudură și montaj s-a realizat cu dificultate, dată fiind lungimea totală a magistralelor și volumul mare de apă acumulat în rețea. În continuare, în anumite puncte din rețea, se constată prezența apei, motiv pentru care echipele efectuează intervenții punctuale de sectorizare și montaj de vane, pentru a asigura izolarea zonelor de lucru și a permite finalizarea operațiunilor de sudare și etanșare.

Simultan, se montează și se pun în funcțiune căminele de sectorizare, echipate cu vane de mari dimensiuni (electrocomandate sau acționate manual), care vor permite, pe viitor, întreruperea furnizării apei doar pe tronsoane restrânse, limitând impactul avariilor asupra consumatorilor.

Deși intervențiile sunt complexe și necesită eforturi considerabile, lucrările se desfășoară conform graficului stabilit. În cele 8 puncte de lucru, deschise pentru conectarea noilor tronsoane la rețea, 10 echipe de intervenție, dotate cu utilaje speciale, lucrează neîntrerupt, în regim de tură continuă, pentru a accelera procesul. Cele mai complexe lucrări se desfășoară la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu, dar și pe bulevardul Aurel Vlaicu, între breteaua rutieră spre Palazu Mare și  Aleea Universității.

Magistrala cu diametrul de 600 mm, ce pleacă de la sursele Cișmele a fost înlocuită integral pe o lungime de aproximativ 250 metri, iar conducta de aducțiune DN 800 a fost reabilitată pe o distanță de aproape 1,3 km.

Noile instalații vor contribui semnificativ la creșterea fiabilității și calității serviciului, reducând riscul de avarii și asigurând continuitatea alimentării cu apă.

Pe lângă conectarea celor două magistrale la sistemul centralizat, în paralel, echipele de intervenție, asigură preluarea conductelor existente Dn 500 mm și 800 mm, dar și a rețelelor stradale de distribuție din zonă.

Astfel, se garantează continuitatea și eficiența alimentării, minimizând riscurile de avarie și facilitând eventualele intervenții ulterioare. Este esențial ca aceste operațiuni să fie realizate cu atenție și în conformitate cu standardele tehnice, pentru a asigura durabilitatea și funcționarea optimă a sistemului.

Imediat ce se vor finaliza conectările, se vor executa manevrele de vane necesare pentru umplerea instalației și intrarea în presiune. Având în vedere lungimea instalației, a diametrului acesteia, dar și a debitului de apă, reluarea furnizării apei potabile se va realiza în mod progresiv în fiecare zonă afectată, pe măsură ce sistemul va intra în presiune și în funcție de topografia rețelei.

În continuare sunt afectați de lipsa apei consumatorii din următoarele zone:

  • Tomis Nord (Boema, Cireşica, Brotăcei, Tic-Tac);
  • Campusul Universitar;
  • bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bd. Alexandru Lăpuşneanu şi strada Petru Vulcan, cu străzile adiacente;
  • cei arondaţi PT 102 şi PT 104;
  • Staţiunea Mamaia;
  • Mamaia Nord, Mamaia Sat;
  • Ecluza Năvodari;
  • SP Midia (Staţia Interconectare Năvodari);
  • Sat Vacanţă, Hotel Dobrogea;
  • Aleea Universităţii şi străzile adiacente;
  • Universitatea Ovidius;
  • Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

În zona Badea Cârțan, apa se furnizează cu presiune scăzută.

”Atenționăm abonații din zonele afectate că, în urma manevrelor de golire și umplere a sistemului de alimentare cu apă potabilă, pot surveni modificări ale calității apei, în special în ceea ce privește turbiditatea și culoarea. În astfel de situații, recomandăm evitarea consumului de apă pentru băut și utilizarea acesteia doar în scopuri casnice și menajere, până la limpezire.

Vom continua să vă informăm cu privire la evoluția lucrărilor și la orice actualizări relevante pe parcursul desfășurării acestora.

Vă mulțumim pentru răbdare și înțelegere și vă garantăm că facem tot ce este necesar pentru a restabili rapid serviciul de alimentare cu apă în zonele afectate.”, au precizat reprezentanții Biroului de comunicare.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions