Conecteaza-te cu noi

Actual

(Video) Alunecări de teren pe malul canalului Dunăre-Marea Neagră, în Cumpăna. Vezi ce măsuri s-au luat

Published

on

În urmă cu două zile, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, anunța pe pagina de facebook  că se va interzice circulația pe strada Dunării.

Iată postarea ei:  ”În urma alunecărilor de teren survenite pe malul stâng al Canalului Dunăre Marea Neagră suntem nevoiţi să interzicem circulaţia rutieră de orice fel pe str. Dunării, tronsonul cuprins între str. Prelungirea Canalului și str. Stefan Cel Mare.

Vă rugăm să nu circulaţi pe această porţiune de drum, acolo unde au apărut fisuri ce pot pune în pericol siguranţa rutieră și a cetăţenilor.”.

Tot primarul Gâju anunța că ieri, pe data de 2 mai, se vor executa urgent lucrări de protecţie și consolidare a malurilor în zona respectivă.

Advertisement

În cursul zilei de azi, în urma informărilor primite în cursul zilei de astăzi de la Primăria Cumpăna și de la Compania Națională a Administrației Canalelor Navigabile S.A., primele notificări oficiale transmise Instituției Prefectului,  referitor la alunecările de teren produse pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe terenul administrat de ACN,  prefectul județului, Dumitru Jeacă,  a dispus formarea unei comisii care să facă constatarea, în teren, a situației reale și a potențialelor consecințe.

Comisia este constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean Constanța, ai primăriilor Cumpăna și Agigea, ISU, ISC, ABADL, ACN, ANIF, Garda de Mediu și se va întruni în zona afectată în această după-amiază.

La momentul actual, Primăria Cumpăna, împreună cu ANC și proiectantul responsabil au luat măsuri de prevenire a accidentelor (blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricționarea accesului in zonă, evacuarea pământului în alt perimetru ș.a.)

În urma evaluării,  comisia va informa  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență cu privire la constatările făcute și va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea impactului asupra siguranței  locuitorilor din zonă și a activității pe canal.

Update:  Comisia care s-a deplasat la Cumpăna în această după-amiază a constatat următoarele lucruri:

Advertisement
  • fenomenul de alunecare a terenului este în evoluție.
  • C.N. ACN S.A. Constanța a demarat lucrări de descărcare controlată a apelor freatice în zona falezei·
  • au fost luate măsuri de limitare a accesului populației în zonă
  • nu pare a fi un risc iminent pentru comunitatea din zonă, dar este imperios necesară intervenția pentru consolidarea malului.

Suplimentar, mâine se va realiza o expertiză tehnică de către un expert autorizat, după cum a precizat ACN, care a și solicitat procedura.

După efectuarea acesteia, toate datele vor fi coroborate și va fi luată decizia asupra modalităților de intervenție tehnică.

Recomandările de la acest moment ale comisiei, până la stabilirea soluțiilor tehnice de intervenție în zonă, sunt legate de monitorizarea situației de către administratorul drumului de exploatare (ACN) și de descărcarea controlată a apelor freatice – date care vor fi raportate către CJSU- și de delimitare strictă a zonei.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions