Conecteaza-te cu noi

Actual

(Video): Iată cum a intervenit Garda de Coastă pentru a prinde un pescador turcesc aflat la pescuit în Marea Neagră

Published

on

În cursul săptămânii trecute, Garda de Coastă a intervenit în apele teritoriale românești și în zona economică exclusivă a României pentru a îndepărta un pescador turcesc ce se afla la pescuit ilegal, cel mai probabil de calcan.

Aseară, agenția de presă Mediafax a transmis  că trei cetăţeni turci au fost răniţi după ce o navă a Poliţiei de Frontieră din România a deschis focul spre o ambarcaţiune de pescuit din Turcia, în Marea Neagră, susţin surse citate de cotidianul turc Hurriyet şi de agenţia de presă DHA. Incidentul ar fi avut loc pe 20 februarie, dar a fost dezvăluit marţi.

Echipajul navei turce de pescuit ”Ostik Şenol” susţine că ambarcaţiunea a fost urmărită de o navă a Poliţiei de Frontieră române în apele internaţionale, la circa 50 de mile marine (90 de kilometri) de coastele României. Membrii echipajului navei turce acuză că agenţii Poliţiei de Frontieră au deschis focul spre ei cu gloanţe de cauciuc, după somaţii, rănind trei persoane. Agenția de presă a precizat că informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente și că nava turcească a ajuns în siguranţă la Istanbul.

Cu toate că a trecut atâta vreme de atunci, de-abia azi, luat la întrebări de către jurnaliștii constănțeni, Biroul de presă al instituției a transmis următorul comunicat de presă:

Advertisement

În baza Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură au organizat o acțiune în scopul protecției și conservării fondului piscicol natural prin prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, precum și a exploatării ilegale a resurselor biologice în marea teritorială și zona economică exclusivă a României.

În cadrul acțiunii desfășurate în comun, în perioada 18-19.02.2019, inspectorii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură au efectuat inspecții piscicole la bordul pescadoarelor din România și Bulgaria, neidentificând nereguli. Totodată, la aproximativ 65 mile Est Constanta, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit ”Ostik Senol”, pavilion Turcia,  despre care existau indicii că desfășoară activități ilegale de pescuit și care nu a oprit la somațiile legale ale navei Poliției de Frontieră.

Nava a fost implicată și în anii anteriori în activități infracționale, în prezent fiind în lucru trei lucrări penale. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

În conformitate cu legislația națională, Poliția de Frontieră a acționat pentru oprirea și controlul pescadorului. Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale, polițistii  de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment, în condiţiile legii.

Poliția de Frontieră nu a procedat în forță la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul bordului, pentru a nu pune în pericol vieți omenești. Acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră au fost în concordanță cu valorile morale ale Uniunii Europene.

Advertisement

În scopul sancționării persoanelor care au încălcat legislația României în Zona Economică Exclusivă, Poliția de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă a R. Turcia, informând-o permanent despre situația existentă.

Garda de Coastă a R. Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o în data de 20.02.2019, în Portul Istinye/Istanbul. Autoritățile R. Turcia au informat Poliția de Frontieră, cu privire la faptul că au sancționat administrativ echipajul navei ”Ostik Senol” pentru trecerea ilegală a frontierei și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului.

Pescuitul ilegal săvârșit de nave de pescuit pavilion Turcia s-a intensificat începând cu anul 2002 în Zona Economică Exclusivă a României. Numai în anul anterior, în cadrul acțiunilor comune desfășurate de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, a fost reținută în vederea confiscării aproximativ 1,4 tone pește specia calcan și au fost recuperate din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.

Daunele aduse ecosistemului acvatic, prin practicarea unui pescuit ilegal, în perioade de prohibiție şi pescuit cu unelte interzise, sunt irecuperabile dacă nu sunt  întreprinse acțiuni ferme de către autoritățile naționale pentru stoparea acestuia. Dezastrul ecologic este amplificat de abandonarea uneltelor / plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituind un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar și pentru populațiile de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivului de reproducători. Prin acțiunile ferme întreprinse de Poliția de Frontieră, în cooperare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, s-a reușit descurajarea pescuitului ilegal în zona maritimă a României.

Măsurile întreprine de Poliția de Frontieră au avut ca rezultat prevenirea activităților ilegale de pescuit în zona economică exclusivă a României de către nave neautorizate, fiind în consens cu acțiunile desfășurate de Agențiile Europene de protecție și conservare a resurselor biologice.

Advertisement

”Nu a fost mediatizat deoarece pescadorul nu a fost reținut, cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz, iar pentru depistarea pescadorului  s-a ținut în permanență legătura cu autoritățile de frontieră din R.Turcia.  Nu am specificat nimic în precizările noastre despre cetățenii turci care susțin că au fost răniți, pentru ca nu avem nici o informare în acest sens din partea autorităților turce.

Colegii noștri au folosit gradual armamentul din dotare asupra pescadorului, in conditiile legii, adică treptat începând cu focuri de avertisment cu muniție neletală, muniție calibru mic din dotarea individuală precum și din dotarea navei.  Repet, nu am fost informați de către autoritățile turce cu privire la faptul că cetățenii erau răniți.”, precizează Biroul de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Aceeași nava turcească a mai fost depistată în zona economică exclusivă a României de două ori, în 2018!

Foto: Ilustrativ

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions