Conecteaza-te cu noi

Actual

VIDEO Policlinica 2: Clădire ruinată în scopul privatizării. Echipamente ținute la țiplă de 5 ani

În perioada 2011 – 2015, Policlinica 2 a Spitalului Județean Constanța, situată în zona ICIL, a fost modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație. Modernizarea clădirii a costat aproximativ două milioane de euro, în vreme ce aparatura de imagistică și radiologie a costat 3,5 milioane de euro.

Published

on

În perioada 2011 – 2015, Policlinica 2 a Spitalului Județean Constanța, situată în zona ICIL, a fost modernizată și dotată cu aparatură de ultimă generație. Modernizarea clădirii a costat aproximativ două milioane de euro, în vreme ce aparatura de imagistică și radiologie a costat 3,5 milioane de euro. În mod paradoxal, conducerile din acea perioadă de la Consiliul Județean și Spitalul Județean nu au găsit oportun să includă în proiectul european o clădire anexă a Policlinicii 2, în care funcționa clinica de chirurgie maxilo-facială. Acest imobil a fost lăsat în paragină. Ba mai mult, a fost transformat în groapă de deșeuri.

Conducerea actuală a Consiliului Județean s-a decis să facă ordine. Din acest motiv, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, a invitat presa la un tur în această locație, la sfârșitul săptămânii trecute. Palaz afirmă că imobilul a fost lăsat să se degradeze, întrucât fosta conducere urmărea să o privatizeze pe bani puțini.

Mai mult, vicepreședintele CJC spune că resturile rezultate în urma modernizării corpului principal au fost cărate în corpul secundar, pentru a se grăbi artificial degradarea clădirii. Totul s-a întâmplat în perioada în care Consiliul Județean Constanța era condus de Nicușor Constantinescu, iar la cârma Spitalului Județean se aflat Dănuț Căpățână, un tip care a lucrat la Synevo și care, numit în funcția publică, a concesionat analizele medicale de la Policlinica 2 tocmai către Synevo. Același Căpătână a concesionat și serviciul de imagistică de la Spitalul Județean către clinica Pozimed, deținută de un off shore din siajul lui Sorin Strutinsky – cunoscutul asociat al lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre. În momentul de față, Căpățână este pușcăriaș de drept comun, condamnat pentru fapte de corupție săvârșite la SCJU.

Ca să vedeți ce profunde sunt aceste interese, trebuie să știți că Policlinica 2 a fost dotată, tot pe fonduri europene, cu aparatură pentru imagistică și radiologie în valoare de 3,5 milioane de euro. Însă, de cinci ani, echipamentele stau în țiplă, întrucât nu s-au obținut avizele de punere în funcțiune de la Consiliul Național de Coordonare a Activităților Nucleare (CNCAN). Căutând cauzele acestei situații intolerabile, Claudiu Palaz a descoperit că firma care s-a ocupat de modernizarea corpului principal al Policlinicii 2 a tăiat tuburile de aerisire ale subsolului și le-a izolat cu spumă poliuretanică. Din acest motiv, subsolul se inunda la fiecare ploaie sau topire a zăpezii. Igrasia generată în acest fel a cauzat umflarea dușumelelor din rășini în încăperile destinate exploatării echipamentelor de imagistică, motiv pentru care CNCAN a refuzat să emită avizele necesare.

Advertisement

Anul acesta, Consiliul Județean a apelat la sponsori pentru a putea înlocui dușumelele din rășini cu șape din beton și pentru a igieniza subsolul policlinicii. Autoritatea nu a putut încheia contracte de lucrări, deoarece fiind vorba de un proiect european, nu se puteau face plăți suplimentare. Chiar și așa, după ce destul de greu au fost găsiți sponsori iar viciile au fost îndreptate, funcționarea echipamentelor de milioane de euro încă nu a fost autorizată. Claudiu Palaz spune că procedura a fost tergiversată de medicul Radu Baz, care a întârziat trimiterea documentelor sale personale la CNCAN. Tot Palaz a amintit că Baz a fost angajatul Pozimed – clinica specializată în imagistică, menționată mai sus, în legătură cu Dănuț Căpățână și Sorin Strutinsky.

În clipul de mai jos, puteți vedea imaginile surprinse la turul clădirii abandonate și a încăperilor în care se află aparatura de milioane de euro nepusă în funcțiune de cinci ani de zile.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions